Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Fredrik Gade

Politisk

Skeptisk til å fjerne realfagspoeng

Publisert: 2. des. 2022

Tekna er skeptisk til Opptaksutvalgets forslag om å fjerne tilleggspoengene for realfag i videregående skole. – Tilleggspoeng i de teoritunge realfagene er avgjørende for å sikre en nødvendig rekruttering, sier styremedlem for Tekna Realfagslærerne Fredrik Gade.

Opptaksutvalget, som ledes av tidligere stortingsrepresentant Marianne Aasen, har denne høsten evaluert og gjennomgått reglene for opptak til høyere utdanning i Norge. Tekna er blant aktørene som har levert sin innstilling til utvalget. Utvalget går inn for å styrke verdien av videregående skole ved opptak til høyere utdanning, og går blant annet inn for å fjerne tilleggspoeng.

- Vi er fornøyde med at utvalget har vektlagt betydningen av innsats i videregående skole. Dette ga vi også uttrykk for i vårt høringsinnspill. Det er undervisningen i videregående som skal legge grunnlaget for høyere utdanning og studiekompetanse. Vi må sikre at kvaliteten i videregående skole opprettholdes, og at flere legger ned stor innsats i disse viktige læringsårene. Det er ikke bra for den enkelte eller samfunnet dersom mange kalkulerer i å ta opp fag i etterkant for å sikre opptak til studier, sier Gade.

Behold realfagspoengene

Samtidig reagerer Tekna på at utvalget ønsker å fjerne alle tilleggspoengene for opptak til høyere utdanning.

- Det er mulig og nødvendig å opprettholde tilleggspoengene i realfag. Det er et politisk ønske å øke rekrutteringen til disse fagene, og da må vi ha ordninger som gjør at elevene er tjent med å velge mer arbeidskrevende realfag i videregående skole. Slik det er i dag blir ofte lettere valg belønnet med konkurransefortrinn til opptak til høyere utdanning, fordi snitt og antall skolepoeng blir redusert av å velge fag som elevene vet er mer arbeidskrevende, som de tyngste realfagene, sier Gade.

Han mener også det er viktig for enhver videregående skole, og dens realfagsavdeling og -elever, at det er spesielle opptakskrav i disse fagene.

- Uten tilleggspoeng ville matematikk, kjemi og fysikk ikke blitt prioritert på alle skoler. Særlig utsatt er skoler med få elever, og rekrutteringen til disse fagene til disse skolene hadde vært langt dårligere. Slik det er nå, eller med en videre styrking av de spesielle opptakskravene, er vi sikret både rekruttering til fagene, og er garantert at fagene forblir en del av fagtilbudet på alle skoler som tilbyr studiespesialisering, sier Gade.

Les også