Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av to unge menn som sitter og peker på en dataskjerm foran seg

Aktuelt

Har du rett til å logge helt av?

Publisert: 6. nov. 2023

Har du lov til å logge helt av jobb utenom arbeidstid? I EU foregår det nå et lovarbeid for å styrke arbeidstakeres rett til å ta helt fri fra jobb.

Forhandlingene om et EU-direktiv om retten til å logge av, «The right to disconnect», foregår nå på toppnivå i EU.  Flere land som Frankrike, Italia, Spania og Belgia har allerede innført regler om vern av arbeidstakers privatliv. I Norge har Venstre fremmet et forslag for Stortinget om et lignende regelverk i Norge.

Tekna-president Elisabet Haugsbø sier hun følger utviklingen i EUs arbeid nøye, men mener at Arbeidsmiljøloven allerede gir arbeidstakerne et godt vern om retten til fritid.

– Ifølge loven har vi allerede rett til arbeidsfri. Arbeidstid er klart regulert, og med klare regler for overtid. Det spennende blir hvor detaljert EUs forslag blir, og i hvilken grad det styrker arbeidstakernes rett til fritid, sammenlignet med for eksempel fleksibiliteten for når arbeidet skal utøves. Vi kommer uansett til å måtte forholde oss til EUs konklusjoner når de foreligger, sier Haugsbø.

Tekna-president Elisabet Haugsbø er opptatt av et regelverk som balanserer jobb og fritid.

Hun påpeker at blant annet ny teknologi og økt bruk av hjemmekontor har endret mange folks arbeidsvaner, og at det derfor kan være lurt å se på lovverket på nytt.

– Vi er jo mer tilgjengelige enn noen gang. Samtidig må vi sikre en sunn balanse mellom arbeidstid og fritid.  Det må normalt være lov og mulig å logge av etter endt arbeidsdag og man skal kunne utføre arbeidet sitt innenfor vanlig arbeidstid.

Les mer om arbeidstidsbestemmelsene her 

Les også