Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Elisabet Haugsbø smiler
Visepresident Elisabet Haugsbø. Foto: Mikkel Moe

Politisk

Gledelig at SV går mot skolepenger

Publisert: 26. okt. 2022

SV går imot regjeringens forslag om skolepenger for studenter utenfor EU. Disse studentene er helt avgjørende for å opprettholde rekrutteringen til teknologi og realfag, sier Teknas visepresident Elisabet Haugsbø.

– Skal vi klare å mobilisere den arbeidskraften vi trenger i fremtiden for å håndtere digitalisering, klimaberedskap, få til grønt skifte og ivareta samfunnskritiske funksjoner, må flere studere realfag og teknologi, sier visepresident i Tekna, Elisabet Haugsbø. 

I dag ligger Norge langt etter de aller fleste andre land i rekruttering til disse fagene.

– Det er ingen tvil om at vi blir svært sårbare når vi i tillegg mister kandidater fra land utenfor Europa, sier Haugsbø.

Vil innføre studieavgift

Bare på NTNU er det i dag over 1.400 studenter som kommer fra land utenfor Europa.

Om regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2023 går gjennom vil disse studentene måtte betale skolepenger neste år.

– Flere av disse vil ta en doktorgrad og bidra til at vi kan rekruttere flere undervisere og forskere i høyere utdanning. Forslaget om full egenbetaling vil svekke rekruttering og vi taper konkurransen om de gode hodene, sier Haugsbø.

Regjeringen legger opp til at avgiften minst skal dekke kostnadene for studieplassen. Ved NTNU må internasjonale sivilingeniørstudenter regne med å betale 175.000 kroner i året i studieavgift, ifølge NTB.

SV sier nei

Men nå sier regjeringens foretrukne budsjettpartner nei til forslaget. SVs Lars Haltbrekken sier til Adresseavisa at det vil være i strid med Hurdalsplattformen å innføre skolepenger for utenlandsstudenter.

Hurdalsplattformen er Støre-regjeringens politiske grunnlag og der står det spesifikt at studier skal være gratis, også for internasjonale studenter.

Haltbrekken sier til Khrono at regjeringen må rydde opp i dette før den setter seg ned til forhandlinger om budsjettet med SV. Forhandlingene starter i november.

Rokker ved gratisprinsippet

Tekna mener regjeringen setter gratisprinsippet i spill ved å innføre studieavgift for utenlandsstudenter. At SV går i mot dette er derfor svært gledelig, sier Elisabet Haugsbø.

– At SV er ansvarlige og går mot dette klare løftebruddet fra regjeringens side er vi svært fornøyd med. Det er viktig at vi ikke begynner å rokke ved gratisprinsippet ved høyere utdanning, sier Haugsbø.

Hun deltok denne uka på høring om statsbudsjettet i utdanningskomiteen på Stortinget. Der rådet hun stortingspolitikerne til å videreføre gratisprinsippet for alle utenlandsstudenter for å sikre tilgang på nødvendig kompetanse innen teknologi og realfag.

Hun tok også opp regjeringens forslag om å innføre en ekstra arbeidsgiveravgift på inntekter over 750.000 kroner som Tekna mener vil ramme høyt utdannede arbeidstakere spesielt, som ansatte i høyere utdanningsinstitusjoner og forskningsinstituttene.

Tekna arrangerte denne uka et eget seminar på Stortinget om økt arbeidsgiveravgift, her kan du lese mer om det

Les også