Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Elisabet Haugsbø i møtelokale
Visepresident Elisabet Haugsbø på seminar om arbeidsgiveravgiften på Stortinget. Foto: Mikkel Moe

Aktuelt

Frykter store konsekvenser av økt avgift

Publisert: 25. okt. 2022

Økt arbeidsgiveravgift kan føre til at bedrifter flytter arbeidsplasser ut av landet. Det er allerede i ferd med å skje i IT-selskaper, forteller visepresident Elisabet Haugsbø.

Regjeringens forslag om å øke arbeidsgiveravgiften for ansatte med inntekt over 750.000 kroner, vil gjøre det dyrere å ansette høyt utdannede.

IT-ansatte vil være særlig utsatt, frykter visepresident i Tekna, Elisabet Haugsbø. Hun er informasjonssikkerhetsleder i det nyoppstartede it-selskapet Zebra Consulting som består av kunnskapsarbeidere med spisskompetanse på IT. Alle ansatte i selskapet vil bli inkludert om forslaget om økt arbeidsgiveravgift blir vedtatt.

Haugsbø mener avgiftsøkningen ikke virker helt gjennomtenkt.

– Dette betyr at tjenestene vi tilbyr vil bli dyrere. Vi har ikke noe annet valg enn å skru opp prisene ut til kundene, som ofte er stat og kommune. Dermed blir det staten som ender med å ta mye av kostnaden fra dette likevel, sier Haugsbø.

Les intervju med president Lars Olav Grøvik om konsekvensene av økt arbeidsgiveravgift i tu.no her

– Utflytting skjer

En annen konsekvens kan bli at norske IT-selskaper ikke lenger har råd til å ansette dem de trenger. IT-bedrifter konkurrerer i et internasjonalt marked og mange norske selskaper har kontorer i andre land. Haugsbø kjenner til selskaper som sier de nå kommer å styrke avdelinger i utlandet på bekostning av Norge.

– Utflytting av arbeidsplasser er ikke en vag trussel, dette skjer, sier Haugsbø.

Advarselen kom på et seminar om den økte arbeidsgiveravgiften på Stortinget tirsdag.

Tekna og partiet Venstre hadde invitert stortingspolitikere til å høre fem Tekna-tillitsvalgte fortelle om hvordan økningen kan slå ut for deres arbeidsplasser, dersom den blir vedtatt i statsbudsjettet for neste år.

De fem representerer høyt utdannede kunnskapsarbeidere innen forskning, innovasjon, IT, teknologi og konkurranseutsatt industri.

Alle er bekymrede for hvordan den økte avgiften vil gjøre det vanskeligere å rekruttere og beholde høyt utdannet arbeidskraft i Norge, skape nye arbeidsplasser, og drive forskning og utvikling.

Fellesbilde av de som var med på seminaret
Eli Haugerud fra Smart Innovation Norge og nestleder i Tekna avdeling Oslo, Astrid Sofie Vardøy, forsker i Sintef Digital og tillitsvalgt i Tekna, Ivar Ihle, sivilingeniør i Kongsberg Maritime og hovedtillitsvalgt i Tekna, André Stalheim Angelfoss, produktdesigner I Alma Clean Power og styremedlem i Tekna privat sektor, Venstre-leder Guri Melby, Tekna-president Lars Olav Grøvik og Stortingsrepresentant Alfred Bjørlo fra Venstre. Foto: Mikkel Moe

– Vil utsette det grønne skiftet

– Vi er helt avhengige av å knytte til oss høykompetent personell, økte utgifter gjør at vi ikke får tak i så mange, farten går ned og vi utsetter det grønne skiftet, sier styremedlem André Stalheim Angelfoss i Tekna privat sektor.

Han er produktdesigner i Alma Clean Power, et start up-selskap som utvikler teknologi til blant annet skipsindustrien, og som på sikt kan gjøre skipsfarten utslippsfri.

André Stalheim Angelfoss
André Stalheim Angelfoss, produktdesigner i Alma Clean Power og styremedlem i Tekna privat sektor. Foto: Mikkel Moe

– Vi jobber med brenselceller, en teknologi som har mulighet til å direkte adressere over 30 prosent av Norges samlede CO2-utslipp, sier Angelfoss.

Hør hva de tillitsvalgte i Tekna sier om hvordan økt arbeidsgiveravgift kan ramme deres arbeidsplasser her:

Konkurrerer internasjonalt

Hovedtillitsvalgt Ivar Ihle i Kongsberg Maritime forteller at så godt som alle selskapets ansatte jobber mot eksportmarkedet.

– Hver dag skal vi vinne et verdensmesterskap. Da er vi helt avhengig av gode rammevilkår i Norge. Vi er ikke tjent med at norske bedrifter må betale en ekstra avgift for å ansette høykompetente ansatte, sier Ihle.

Astrid-Sofie Vardøy, forsker i Sintef Digital og tillitsvalgt i Tekna, forteller at den økte arbeidsgiveravgiften vil bety mindre tid og penger til forskning.

– Forslaget vil føre til reduksjon i forskning og innovasjon, ikke bare for Sintef, men for alle forskningsinstitutter, sier hun.

I statsbudsjettet for neste år er det foreslått en økning i bevilgningene til de teknisk-industrielle instituttene, men økt arbeidsgiveravgiften vil spise opp hele denne økningen og mer til. For Sintefs del vil de gå 15 millioner kroner i minus om forslaget til økt arbeidsgiveravgift går igjennom, i følge Vardøy.  

Rekrutterer over hele verden

Eli Haugerud i selskapet Smart Innovation Norway og nestleder i Tekna avdeling Oslo, forteller at de allerede i dag er i hard konkurranse om å få tak i den kompetansen de trenger.

Selskapet er et non-profitt, innovasjonsselskap som blant annet hjelper bedrifter med å få til grønn omstilling og ta i bruk smarte energisystemer og kunstig intelligens. Blant de 72 ansatte er 17 nasjoner representert.

Eli Haugerud
Eli Haugerud, klyngeleder NCE Smart Energy Markets i Smart Innovation Norway, og nestleder i Tekna avdeling Oslo. Foto: Mikkel Moe

– Vi er helt avhengig av spisskompetanse innenfor våre områder, denne avgiften treffer oss ekstra hardt med tanke på at vi er i et ekstremt konkurranseutsatt marked, sier Haugerud.

Tekna jobber mot forslaget om økt arbeidsgiveravgift i komitehøringene om statsbudsjettet, les mer her   

Stor usikkerhet i næringslivet

Venstreleder Guri Melby deltok også på seminaret på Stortinget. Hun mener forslaget om å øke arbeidsgiveravgiften er et steg i feil retning.

– Det er hodene til folk vi skal leve og en god del av de hodene koster mer enn 750.000 kroner. Dette kommer dessuten i en tid der det er mange usikkerhetsfaktorer for næringslivet, sier Melby.

President Lars Olav Grøvik bekrefter at mange av Teknas tillitsvalgte forteller om stor usikkerhet for tida framover med økte energipriser, økte renter og logistikkproblemer på grunn av krigen i Ukraina.

– Økt arbeidsgiveravgift kommer på toppen av dette. Om dette forslaget blir stående frykter vi at norsk konkurranseevne vil bli svekket, sier Grøvik.

Les også