Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Fire personer hopper i havet samtidig

Dette får du i feriepenger

Publisert: 3. juni 2022

Nå kommer feriepengene, men hvor mye får du egentlig utbetalt? Og hva er reglene? Teknas advokat Kari Tønnessen Nordli gir deg svarene.

En skattefri måned, med masse penger utbetalt. Det er slik mange opplever feriepengene, som gjerne kommer inn på konto i løpet av juni. Men hva er egentlig feriepenger?

Kari Tønnessen Nordli
Tekna-advokat Kari Tønnessen Nordli forteller det du må vite om feriepenger

Hvordan regner du ut feriepenger?

- Alle arbeidstakere har rett til ferie, men det er forskjell på rett til ferie og rett til feriepenger. Når du tar ut ferie, har du ikke krav på lønn. Ferielovens system er at feriepengene skal kompensere for bortfallet av lønn i den perioden du avvikler ferie. I praksis er det arbeidsgiver som setter av penger fra lønnen din, slik at du kan få feriepenger året etter, sier Tekna-advokat advokat Kari Tønnessen Nordli.

Hun forteller at feriepenger beregnes av foregående års inntekt.

- Det første året du er i jobb, har du dermed ikke rett til feriepenger, hvis du tar ut ferie. Du har rett til fri, men da uten lønn, sier Nordli.

De fleste har avtalefestet rett til fem ukers ferie, og får feriepengene beregnet med 12 prosent av fjorårets arbeidsinntekt.

-De fleste har rett til fem ukers ferie. Men har man bare rett til ferie etter hva som står i ferieloven, som er fire uker og en dag, beregnes feriepengene med 10,2 prosent av fjorårets arbeidsinntekt, sier Nordli

Når kommer feriepengene?

Etter loven skal pengene utbetales når ferien avvikles, men loven kan fravikes på dette punktet.

- De fleste arbeidsgivere utbetaler feriepengene enten mai- eller junilønn, uavhengig av om du avvikler ferie da eller ikke. Til gjengjeld holder arbeidsgiver tilbake et beløp som tilsvarer den ferien du har krav på. Har du bare krav på lovfestet ferie, holder arbeidsgiver tilbake lønn for fire uker og én dag. Hvis du har rett til fem ukers ferie, holder arbeidsgiver tilbake lønn for fem uker. Dette systemet medfører at du kan avvikle ferien når du vil i løpet av året, uten at du behøver å få noe lønnstrekk når du faktisk avvikler ferien, sier Nordli.

Les mer om ferie
eller lytt til podkasten "Sommerferien 2022 – alt du må vite",
en podkast i serien Organisert.

Stikkord: Feriepenger

Les også