Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Tekna er sponsor av den internasjonale matteolympiaden i Oslo

Aktuelt

Den internasjonale matteolympiaden kommer til Oslo

Publisert: 24. sep. 2021

Tekna er med som stolt sponsor når 600 av verdens klokeste unge mattehoder inntar Oslo for å konkurrere under Den internasjonale matteolympiaden (IMO)i 2022. Nå har du mulighet til å kvalifisere deg!

- Dette er første gang Norge er vertsland for matteolympiaden, og vi gleder oss til å gi matematikken en vel fortjent hedersplass. En av Teknas viktigste oppgaver er å bidra til at flere unge velger en teknologisk eller realfaglig utdanning, sier president i Tekna, Lars Olav Grøvik.

Den internasjonale matteolympiaden er en årlig matematikkonkurranse for skoleelever under 20 år. Elever fra over hundre land deltar i den prestisjetunge konkurransen. I 2022 arrangeres konkurransen for 63. gang og skal for første gang avholdes i Norge.

IMO er den eldste av fagolympiadene, og er blitt arrangert siden 1959.  Norge har deltatt i konkurransen siden 1984.

Vil du bli en del av det norske laget?

De norske deltagerne velges ut på bakgrunn av resultatene i Abelkonkurransen og Den nordiske matematikkonkurransen. Abelkonkurransen er en konkurranse i matematisk problemløsning og er åpen for alle videregående skoler i Norge og starter den 11. november. Det er prestasjonene i disse to konkurransene som avgjør hvem som får representere Norge i matematikk-OL.

Seks deltagere fra hvert land

Hvert land sender opp til seks deltagere og to ledere som oversetter og deltar under bedømmelsen av oppgavene. Konkurransen går over to dager og deltagerne får hver dag et sett med tre oppgaver som må løses i løpet av 4,5 timer. Oppgavene spenner over flere kategorier som geometritallteorialgebra og kombinatorikk.

Inntil 1/12 av deltagerne mottar gullmedalje, inntil 2/12 mottar sølv og inntil 3/12 mottar bronse. Norske deltagere har mottatt medaljer i alle valører; tre ganger har det blitt gull:

  • 2002: David Kunszenti-Kovács (29. plass blant 479 deltagere)[4]
  • 2008: Jørgen Vold Rennemo (12. plass blant 535 deltagere)[5]
  • 2020: Andreas Alberg (22. plass blant 616 deltagere)[6]

Noe å strekke seg etter

Olympiadens hovedmål er å gi dyktige elever noe ekstra å strekke seg etter. Deltakerne får mulighet til møte likesinnede til vennlig kappestrid, utveksle matematikkunnskaper med elever fra andre land og bidra til et internasjonalt fellesskap på tvers av religion, poltikk og etnisitet. 

IMO i Norge er et samarbeidsprosjekt mellom Kunnskapsdepartementet og Universitet i Oslo. Tekna er med som en av sponsorene av arrangementet. Olympiaden avholdes mellom 6. og 16. juli 2022.