En masteroppgave gir deg muligheter til å gå i dybden i interessante fagområder, samt være inngangsbilletten til spennende jobber innenfor ditt fagfelt.

Master gir muligheter

En masteroppgave kan oppleves som overveldende og mye arbeid. Et forventningspress, både fra familien, studievenner og veileder følger også gjerne med når man setter i gang med masteroppgaven.

Gjennom studietiden har de fleste vært gjennom fag som er krevende, lite spennende og som kan oppleves som lite relevante. Dette trenger du ikke å uroe deg for når det gjelder masteroppgaven.

Finn et tema du interesser deg for, er det noen spesielle fagområder gjennom studietiden du vil gå mer i dybden på? Da er masteroppgaven en kjempemulighet.

Du styrer din egen hverdag, det er opp til deg hvordan du disponerer tiden, her bruker du dagen slik du føler du jobber best.  

Teknas råd

Hvis du følger noen enkle råd kan masterskrivingen både være gøy, svært lærerikt og gjøre deg bedre rustet for arbeidslivet.

  • Sjekk med ditt lærested hvilke muligheter du har når det kommer til valg av tema og veileder. Begynn planleggingen i god tid, det kan være rift om de beste oppgavene og veilederne.

  • Velg et tema for oppgaven som du har interesse for, men pass på at du begrenser oppgaven slik at den er mulig å gjennomføre, helst på normert tid.
  • Forhør deg om andre studenters erfaring med din potensielle veileder. Var vedkommende tilgjengelig, og rask med tilbakemeldinger? Husk at en god veileder er din samarbeidspartner og skal guide deg på veien frem mot innlevering.

  • Tenk nøye over hvordan du skal skrive oppgaven din. Skal den skrives på engelsk eller norsk, vil du bruke Word, LaTeX eller andre tekstbehandlingsprogrammer?

  • Hvilke eventuelle statistiske metoder skal du bruke? Forsøk å designe metoden din etter det, slik at du ikke for sent oppdager at du må ha mer data.

  • Tenk over at du ikke må følge samme spor som alle andre. Det finnes mulighet for samarbeid med eksterne veiledere og de må ikke nødvendigvis være fra ditt fagområde.

  • Lag deg en god fremdriftsplan, og følg den! Ved skippertaksarbeid rekker ikke oppgaven å modne og du får mindre buffer hvis noe må gjøres om.

Relaterte saker

 • Tekna sitt masterstipend bidro til feltarbeid i Mexico

  Tekna sitt masterstipend bidro til feltarbeid i Mexico

  Publisert: 07. august 2018
  Sigmund Andenes har en mastergrad i industriell kjemi og bioteknologi, og var en av de heldige vinnerne av Tekna sitt masterstipend høsten 2014. Sigmund brukte pengene til feltarbeid på øy i Mexico. Her kan du lese om opplevelse i egne ord.
 • Studentmedlem i Tekna? Søk masterstipend!

  Studentmedlem i Tekna? Søk masterstipend!

  Publisert: 07. august 2018
  Som studentmedlem i Tekna har du mulighet til å søke stipend i forbindelse med masteroppgaven din. Stipendet tildeles fra ett til tre prosjekter i året, og er i 2019 på totalt 50 000 kr.
 • Nettverksbygging i utlandet

  Nettverksbygging i utlandet

  Publisert: 07. august 2018
  Behovet for utenlandserfaring blir stadig viktigere i takt med at verden blir mer globalisert.
Publisert: 30. november 2018