Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
En melkekartong med fuglemat i

Råd og tips

Månedens eksperiment: Lag et festmåltid for fugler

Tekst av Forskerfabrikken Publisert: 26. nov. 2021

Landet vårt er fullt av vakre fugler som blir glade hvis du mater dem om vinteren. Slik lager du Forskerfabrikkens festmåltid i en melkekartong.

Dette trenger du

 • Ren melkekartong
 • 500 gr Delfiafett
 • 6 dl solsikkefrø eller fuglefrø til villfugl
 • Solid tråd
 • Tapetkniv eller saks

Slik gjør du

 1. Riv opp kartongen på toppen og hell i 6 dl frø. Du ser hvor mye du har tatt oppi ved hjelp av målevinduet på siden.

 2. Smelt fettet i en gryte og hell det i kartongen. Få gjerne hjelp av en voksen så du ikke brenner deg. La det stå til alt er stivnet. Det tar gjerne 1-2 dager.
 3.  
 4. Skjær ut en firkant på den ene siden. La det være igjen en liten bit som fuglene kan sitte på.
 5.  
 6. Stikk hull i toppen med en syl og tre inn tråden.
 7.  
 8. Heng fuglematen et sted hvor fuglene kan forsyne seg samtidig som du kan se på. Tenk også på at det skal være god utsikt slik at katter ikke kan lure seg inn på fuglene.

Hvis du vil lage flere, kan du bare øke oppskriften med å gange alt med 2, 3 eller 4. Klarer du å finne ut hvor stor brøkdel av volumet til fuglematen som er fett og frø? Klarer du å finne ut hvor mange prosent av volumet som er fett og frø? 

Hva kan dere snakke om

Verken mennesker, fugler eller andre dyr kan leve uten fett. Fett er et viktig byggemateriale i kroppen og en god energikilde. Det er ekstra bra for fuglene å få fett om vinteren når det er kaldt og vanskelig å få tak i annen mat. De har også glede av de andre stoffene i denne julematen som vitaminer, mineraler, proteiner og karbohydrater. 

Hos Forskerfabrikken finner du mange morsomme eksperimenter og aktiviteter du kan gjøre sammen med barna.

Logo Forskerfabrikken

Forskerfabrikken

Siden 2002 har Forskerfabrikken inspirert over en halv million barn til å utforske naturvitenskapens spennende verden via forskerkurs, sommerskoler, pedagogiske leker og ved å tilby etterutdanningskurs for pedagoger i barnehage og skole.

Les også