Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Båtrace i et fat med såpe som fremdrift

Råd og tips

Månedens eksperiment: Lag båtrace og tryll med såpe sammen

Tekst av Forskerfabrikken Oppdatert: 28. mai 2021 Streaming

Er det mulig å skremme bort krydder med oppvasksåpe? Dette enkle forsøket reiser mange spørsmål. Hva er det som skjer? Hvordan er det mulig? Bare prøv det selv.

Trylle med såpe 

Dette trenger du: 

 • Oppvasksåpe
 • Fat/bolle
 • Vann
 • Lett krydder (som oregano etc.) 

Slik gjør du: 

 1. Hell vann i et fat.
 2. Dekk vannoverflaten med et lett krydder. 
 3. Prøv først å flytte krydderet ved å stikke en finger ned i vannet. Hva skjer?
 4. Dypp fingeren i såpe og prøv på nytt. Hva skjer med krydderet nå? 

Såpebåtrace 

Dette trenger du: 

 • Oppvasksåpe
 • Stekebrett
 • Melkekartong
 • Q-tips
 • Vann
 • Bomull

Slik gjør du:

 1. Klipp ut to båter av en melkekartong. 
 2. Hell vann i et stekebrett og lag et skille av bomull.
 3. Plasser båtene i hver sin bane og dypp Q-tipsen i oppvasksåpe.
 4. Dypp Q-tipsen i vannet akkurat der du har laget et lite utsnitt i båten.

Hva skjer? 

I vann er det overflatespenning – vannet ønsker å holde seg sammen. Overflatespenningen gjør at det lages en hinne øverst på vannet. Denne hinnen kan du se hvis du fyller et vannglass så fullt at vannet stikker over kanten. Overflatespenningen drar krydderet like mye fra alle kanter og derfor ligger det i ro. Når du drypper såpe oppi, senkes overflatespenningen rundt såpedråpen. Da trekker overflatespenningen mer fra fatets ytterkant enn fra midten og krydderet beveger seg utover. Det samme skjer med båtene.

Hvorfor bruker vi såpe? 

Det finnes mange forskjellige såpemolekyler, men de har alle én ting til felles: De har en ende som trives i vann og en annen ende som frastøter vann, men trives i fett og olje. Derfor kan såpe hjelpe oss med å vaske vekk stoffer fra klær, hud og overflater som inneholder fett og olje. Den ene enden fester seg til fett og olje, mens den andre enden trekker disse stoffene over i vannet som vi skyller og vasker med. 

Såpevask ødelegger også sopp, bakterier og virus. Det er fordi disse organismene er omgitt av en kappe med fett. Såpen løser opp kappen med fett slik at virus, sopp og bakterier dør.

Gi barna en sommeropplevelse full av eksperimenter, aktiviteter, lek og læring – les mer på www.sommerlab.no 

Logo Forskerfabrikken

Forskerfabrikken

Siden 2002 har Forskerfabrikken inspirert over en halv million barn til å utforske naturvitenskapens spennende verden via forskerkurs, sommerskoler, pedagogiske leker og ved å tilby etterutdanningskurs for pedagoger i barnehage og skole.

Les også