Forskrift for opptak til høyere utdanning handler om å modernisere og forbedre opptaksregelverket. Forslaget følger opp stortingsmeldingen Meld. St. 20 (2023–2024) og inneholder flere vesentlige endringer, blant annet justeringer i kvoteordninger, aldersgrenser og poengsystemet for realfag. Tekna har gitt innspill til forslaget.
Last ned Teknas høringsinnspill her:
Høringsinnspill til forslag til ny forskrift om høyere utdanning (opptaksforskriften) (pdf)
Sendt til Kunnskapsdepartementet
Hovedpoenger fra Teknas innspill:
- Bekymring for realfagsrekruttering: Det er en nedgang i elever som velger realfag i videregående skole og færre studenter i STEM-fagene i høyere utdanning, til tross for økende behov i samfunnet.
- Lærerflukt fra skolen: En undersøkelse blant Teknas realfagslektorer viser at opptil 40 % vurderer å forlate skolen innen fem år, noe som understreker behovet for å gjøre læreryrket mer attraktivt.
- Støtte til økt førstegangskvote: Tekna støtter økningen av førstegangsvitnemålskvoten til 70 %, men ønsker en evaluering med mål om å øke den videre til 80 %.
- Skepsis til kvoteordninger: Tekna er kritisk til mange kvoter og kjønnspoeng, da dette kan føre til urettferdige opptak og svekket rekruttering til MNT-fagene.
- Motstand mot lokale opptaksprøver: Tekna mener karakterer fra videregående gir det mest rettferdige grunnlaget for opptak, og er imot økt bruk av lokale opptaksprøver i STEM-fag.
- Beholde 4 realfagspoeng: Tekna er sterkt imot forslaget om å redusere realfagspoeng fra 4 til 2, og foreslår en alternativ modell som belønner full fordypning i krevende realfag.
- Støtte til alternative opptaksveier: Tekna ønsker å styrke ordninger som Y-veien, forkurstilbud og tresemesterordningen for motiverte søkere uten generell studiekompetanse.
- Ønske om deltakelse i videre arbeid: Tekna ønsker å bidra aktivt i det videre arbeidet med å sikre bedre rekruttering til realfag og teknologiutdanninger i tråd med Stortingets vedtak.
For å lese Teknas innspill, last ned høringssvaret over.
FNs bærekraftsmål