Hopp til innhold

Politisk

Helseberedskapsmeldingen

Publisert: 3. jan. 2024

Våre medlemmer er representert i helseforvaltningen og på tjenestestedene, og besitter faglig innsikt og kompetanse som vil være avgjørende for å få til mer effektive og bedre løsninger i arbeidet med helseberedskap i bredt.

Last ned Teknas høringsinnspill her:

 Innspill fra Tekna på helseberedskapsmeldingen (pdf)
Sendt til Stortingets helse- og omsorgskomité

Noen hovedtrekk fra høringsinnspillet:

  • Gode prosesser med involvering er avgjørende: Kritikk av dårlig prosess i organisatoriske endringer i helseforvaltningen, manglende konsekvensanalyse, tillitsvalgte involvering og forankring fører til utfordringer i implementeringsfasen.

  • Advarsel mot endringer uten grundig forarbeid: Tekna advarte mot organisatoriske endringer i helseforvaltningen før grundig gjennomgang av forslagene, og understreker viktigheten av god planlegging og dialog for å unngå negativ innvirkning på tjenesteproduksjonen.

  • Utvalg for særskilte risikoområder: Forslag om etablering av utvalg for risikoområder innen helseberedskapen, med oppfordring til Stortinget om å vektlegge ansattes involvering i utvalgenes opprettelse og oppgaver.

  • Risiko og sårbarheter i helseberedskap: Kritikk av manglende omtale av strømutfall og alternative energikilder i beredskapsmeldingen, med fokus på viktigheten av energi for å opprettholde vitale tjenester.

  • Tilgang på ressurser i helsepersonell: Henvisning til rapport som indikerer mangel på helsepersonell, med Teknas forslag om å endre arbeidsmåter, utnytte ny teknologi og fordele oppgaver mellom ulike profesjoner for å møte utfordringene.

  • Stortingets rolle i å fremme utvikling: Oppfordring til Stortinget om å understreke viktigheten av bedre utvikling, utnyttelse av kompetanse og teknologisk framgang for å frigjøre menneskelige ressurser og styrke beredskapen.

  • Fokus på konsekvensanalyse og involvering: Teknas vektlegging av behovet for grundige konsekvensanalyser og involvering av ansatte og tillitsvalgte for å sikre vellykkede organisatoriske endringer.

  • Energiberedskapens betydning: Kritikk av manglende fokus på strømutfall i helseberedskapen, med påpekning av viktigheten av å opprettholde nødvendige funksjoner gjennom alternative energikilder.

     
 

Les også