Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Håvard Solheim står foran et tre i en liten park foran noen byggninger

Råd og tips

Dette grepet kan gi deg hundretusener mer i pensjon

Oppdatert: 31. jan. 2021

Nå kan du selv velge hvor pensjonen din fra arbeidsgiver skal stå. Tekna-medlemmer får en svært god avtale hos forvaltningsselskapet Kron.

Frem til nå har du hatt både luksusen og ulempen ved å ikke kunne velge hvor arbeidsgiver sparer til pensjon for deg. 

Det har vært en fin ordning for mange, fordi man har sluppet å bruke tiden det tar å sondere markedet for den beste pensjonsleverandøren. Men, å kunne velge pensjonsleverandør selv vil lønne seg for mange. 

– Arbeidsgiveren din kan ha valgt pensjonsleverandør av andre grunner enn du selv ville gjort. Kanskje på grunn av pris eller at de hadde den enkleste fakturaordningen? Kanskje har arbeidsgiveren valgt dårlige fond og forvaltning, eller investert i fond du ikke har tro på og kan stille deg bak? Nå kan du velge dette helt selv. 

Det forteller Håvard Solheim. Han er leder for investeringsrådgivning i Kron, et forvaltningsselskap for verdifond. De har over 20 års erfaring med analyse og fondsutvelgelse. 

Unge voksne kan spare hundretusener

Håvard Solheim
Håvard Solheim i Kron

I 2021 står du fritt til å velge hvor pensjonen din skal stå. Arbeidsgiver skal fortsatt betale kostnadene, men nå vil du få mellomlegget fra nåværende pensjonsleverandør og den nye rett inn i pensjonssparingen din. 

– La oss si at pensjonssparingen din koster arbeidsgiver 1000 kroner i måneden hos nåværende pensjonsleverandør, og at vi i Kron for eksempel tar halvparten av prisen i forvaltningsgebyr, da vil du få mellomlegget på 500 kroner til gode som ekstra sparing. Det utgjør 6000 kroner i året – som du vil få avkastning på og som vil vokse seg enda større med årene. 

La oss se på et spareeksempel til: 

  • Marie (30) er ansatt i privat sektor og har innskuddspensjon. Arbeidsgiveren hennes sparer 5 prosent av årslønnen hennes i pensjon, og betaler i tillegg gebyrene fra pensjonsleverandøren. 
  • Marie sjekker finansportalen.no, og ser at hun ved å flytte pensjonen sin til Kron får et 0,23 prosentpoeng lavere forvaltningshonorar enn det arbeidsgiver har valgt. 
  • Arbeidsgiver er pliktig til å betale forvaltningsgebyret på den aktive pensjonskapitalen. Det betyr at Marie vil få mellomlegget, altså summen som utgjør 0,23 prosent av den aktive pensjonssaldoen, rett inn på pensjonskontoen sin som ekstra sparing. 
  • Med utgangspunkt i at Marie følger medianlønnen til Tekna-medlemmer gjennom karrieren, bytter jobb tre ganger, jobber til hun er 67 år og pensjonen tas ut over 10 år, vil hun få utbetalt 1700 kr mer i pensjon per måned som pensjonist, som utgjør 204 000 kroner. 

Har du en god pensjonsavtale i dag som du er fornøyd med, kan du sitte stille i båten og ikke foreta deg noe. Det er uansett viktig at du ser på helheten når du nå skal avgjøre hvor pensjonen din skal stå. Kanskje er det ikke nødvendigvis prisen du sparer mest på, men vil bytte for å få et større fondsutvalg og bedre brukeropplevelse? 

– Vi vil at du skal få et aktivt forhold til pensjon, både når det gjelder hvor mye arbeidsgiver sparer og hvor mye du bør spare selv. Det gjelder uavhengig av om du jobber privat eller offentlig og hvilken pensjonssparing du har. 

Solheim råder deg til å sjekke nettsidene til Norsk Pensjon og se hva den eksisterende pensjonsordningen din koster, og hva du vil få utbetalt som pensjonist.                                                                                           

– Nå har du mulighet til å ta egne valg og ha større kontroll. Den muligheten bør du gripe. Det vil føre til at du får en mye bedre pensjon, sier han. 

Bli medlem

Hos oss får du tryggheten med en sterk fagforening i ryggen og mange medlemmer sparer over 10 000 kr i året på våre avtaler. 

Gunstigere jo yngre du er 

Solheim tror de fleste vil ha godt av å flytte pensjonskontoen sin. Dette gjelder spesielt Tekna-medlemmer som flytter pensjonsordningen sin til Kron. 

– Tekna-medlemmer har et svært godt tilbud hos oss. Vi satser på å være rimeligere enn alle andre, og har den fordelen at vi ikke er et «gammelt» selskap. Vi kan bygge en pensjonsløsning for dette århundret, som er en stor fordel for brukeren. 

På grunn av Krons lave forvaltningskostnader, vil du kunne få flere tusenlapper mer utbetalt i pensjon ved å flytte pensjonsordningen din.

– Det sikreste kortet for best avkastning er alltid billigere forvaltning. Det er også slik at jo yngre du er jo, desto mer får du ut av avtalen, forteller Solheim. 

Et tilbud for både offentlig og privat sektor 

Kron beskriver også seg selv som en annerledes pensjonsleverandør. De ønsker å gjøre pensjon mer engasjerende og har fokus på rådgivning og forvaltning. 

– Vi kan i større grad velge fond fritt fra andre leverandører vi mener er bra, og forhandle ned prisen på vegne av kundene våre, sier Solheim. 

Har du lyst å spare mer enn det arbeidsgiver sparer for deg, tilbyr Kron fondssparing og IPS til svært gode priser. Dette tilbudet gjelder også for de som ikke kan ha egen pensjonskonto eller pensjonskapitalbevis hos Kron.

Å bytte til kron vil ifølge Solheim ta fire minutter.

– Det er godt betalte minutter som kan gi deg flere tusen kroner ekstra i pensjon, sier han. 

Ønsker du å bytte til Kron, kan du gå inn på kron.no/tekna.

Dette bør du vite om pensjonen din 

  • Pensjonen din består av tre deler: Folketrygd, arbeidsgiver og egen sparing. Egen sparing blir bare viktigere og viktigere, spesielt for de som er i 30-40-årene. De vil få utbetalt mye mindre fra staten enn eldre generasjoner. 
  • Årlig besparelse er noe som kan vokse seg større med utviklingen, spesielt over mange år. Derfor er det lurt at du kommer i gang tidlig med pensjonssparing. 
  • Når du skal vurdere hvor mye du bør ha i pensjon, bør du tenke over hva du ønsker å gjøre som pensjonist. Ønsker du en rolig tilværelse, eller drømmer du om å reise mye, kvitte deg med alt av lån og leve mer romslig enn i dag? 

Pssst ... 

Ta pensjonstesten! I Kron-appen kan du sjekke hvor mye du bør spare til pensjon. Du svarer på ulike spørsmål, og får anbefalt hvor mye du bør ha i pensjon. Der vil du også se hva andre i samme situasjon som deg sparer. Du kan ikke spare mer enn det arbeidsgiver sparer til deg, som er maks 7 prosent per år opptil 7,1 G. Vil du spare mer enn det arbeidsgiver sparer til deg, kan du opprette egen sparing i Kron med veldig gode betingelser. 

Les også