Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Joar Hagatun i Kron
Joar Hagatun, investeringssjef i Kron

Råd og tips

Dine mest lønnsomme minutter - kanskje noensinne?

Publisert: 23. des. 2021

Visste du at noen minutter i dag kan bety hundretusener mer utbetalt i pensjon? Har du råd til ikke å lese videre?

Du er ikke alene om å tenke at pensjon og sparing er litt kjedelig. «Jada, burde sikkert sjekket pensjonsordningen min – og investering er lurt - men jeg tar det seinere.»

Etter innføringen av egen pensjonskonto har mindre enn 5 % av totalt 1 500 000 nordmenn tatt aktive grep om pensjonen sin. Studier viser også at andelen som lar sparepenger stå i banken, istedenfor å investere dem, er mye høyere i Norge enn hos våre skandinaviske naboer.

Verdifulle minutter for pensjonen din

Jobber du i privat sektor og har en innskuddspensjonsordning, er det lurt å ta seg tid til å sjekke:

  1. Hvor mye arbeidsgiver betaler i forvaltningskostnad for pensjonsordningen din
  2. Hvor høy aksjeandel du har på pensjonssparingen din

HR-avdelingen eller økonomiansvarlig kan gi deg svar på det første, og i de fleste tilfeller kan du selv logge inn hos arbeidsgivers pensjonsleverandør for å sjekke det andre.

Pensjon og fondssparing

Hos Kron får alle medlemmer en av Norges aller beste avtaler for pensjon og fondssparing. 

Hvorfor er forvaltningskostnad viktig?

Jo lavere forvaltningskostnaden er, jo mer blir det igjen til deg! Gjennomsnittlig forvaltningskostnad for innskuddspensjon i Norge er ca. 0,4 %, og din arbeidsgiver er pliktig til å spare pensjon til deg så lenge du er ansatt. Fra februar 2021 ble det for første gang mulig for deg å flytte pensjonskontoen fra arbeidsgivers leverandør til en du har valgt selv.

Din arbeidsgiver vil fortsatt betale det samme for din pensjon, men finner du en leverandør som er billigere vil differansen legges til din pensjonssparing. Flytter du for eksempel pensjonskontoen din til Kron med Tekna-priser, vil forvaltningskostnaden gå ned til ca. 0,17 %.

Aksjeandelen i din pensjonssparing

Joar Hagatun i Kron

- Hvis det er mer enn 10 år til du planlegger å pensjonere deg, bør nok aksjeandelen i pensjonssparingen din være opp mot 100 %, sier Joar Hagatun, investeringssjef i Kron.

Her snakker vi ikke om investering i enkeltaksjer, men om globale fond. Velger du for eksempel et bredt globalt indeksfond tar du generelt mindre risiko fordi sparepengene dine spres i tusenvis av selskaper og sektorer over hele verden.

Dermed er du mindre sårbar hvis et land eller en valuta gjør det dårlig. Historisk avkastning i et globalt indeksfond er vesentlig høyere enn renten du får på en bankkonto. Indeksfond anbefales også av Forbrukerrådet.

Bli medlem

Hos oss får du tryggheten med en sterk fagforening i ryggen og mange medlemmer sparer over 10 000 kr i året på våre avtaler. 

Har du «late sparepenger» i banken?

Grafen viser hva 1500,- kr i måneden kunne blitt til hvis du hadde investert dem i et globalt indeksfond for 20 år siden!
bilde_graf_hvit_Axel Wiiger.png
De første årene i arbeidslivet er mange i en etableringsfase med høye utgifter. Vår årlige lønnsstatistikk viser at unge medlemmer stiger raskt i lønn de første årene, men det er også vanlig å «venne seg til» et forbruk som passer akkurat til inntekten.

Vær helt ærlig med deg selv nå – ville du klart deg med 1 500 kroner mindre i måneden? Det utgjør ca. 30 kr om dagen. Hvis svaret er ja, kan det være smart å bruke noen minutter for å sjekke pensjonen din og vurdere en ny spareplan.

Husk at.. Selv om aksjemarkedet har gått bra historisk er det ingen garanti for at det vil gjøre det i fremtiden. Avkastningen påvirkes av markedsutviklingen, risikoprofil på din investering samt kostnader, og kan bli negativ.

Les også