Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Foto av Emma Tryti, daglig leder i Kron
Emma Tryti, daglig leder i Kron

Råd og tips

Derfor samarbeider Tekna med Kron – og dette betyr det for deg

Publisert: 2. feb. 2021

Med egen pensjonskonto hos Kron kan du som Tekna-medlem få mer ut av pensjonen din.

Du kan nå som arbeidstaker selv velge hvor arbeidsgiver skal spare til pensjon for deg. For mange, og spesielt hvis du er medlem i Tekna, kan det bety mer penger utbetalt når du går av med pensjon. 

– Vi har forhandlet fram en avtale med pensjonsleverandøren Kron hvor alle medlemmer får et godt tilbud på pensjon. Kron jobber med teknologi på en måte som gjør det enkelt for medlemmene å ta grep om egen pensjonssparing, forteller Line Henriette Holten, generalsekretær i Tekna. 

Line Henriette Holten
Line Henriette Holten, Generalsekretær i Tekna

En lønnsom avtale for Tekna-medlemmer 

Akademikerne Pluss forhandler medlemsfordeler for de 12 foreningene de representerer, deriblant Tekna. Tidligere har de forhandlet fram gode bankrenter og gunstige forsikringspriser, og nå var pensjon et naturlig steg videre.

– Vi har lyktes med å få på plass samme gode ordninger for pensjon, forteller Holten. 

Målet for Tekna var å finne en pensjonsleverandør som kunne tilby brukervennlige digitale løsninger, en god pris på forvaltningshonorar og være gode på standardløsninger, men også tilby fleksibilitet for de som i større grad vil gjøre egne valg. Det var også ønskelig med en leverandør med høy ESG-profil (ESG står for environmental, social, governance, og er et begrep for selskaper som er gode på miljø, samfunnsansvar og selskapsstyring). 

Kron traff på alle punkter, og sommeren 2020 ble samarbeidet inngått. 

– Det var en stor anbudsrunde med mange aktuelle kandidater, hvor alt fra brukeropplevelser til pris ble vurdert. Det var en krevende, men mest spennende prosess. Basert på oppdraget fra Akademikerne Pluss, laget vi en fleksibel løsning, som er enkel for de som vil bruke lite tid på pensjonssparingen sin, og mer avansert for de som vil ta flere valg og bestemme mer selv, forteller Emma Tryti, daglig leder i Kron. 

Én av fordelene det vil være for Tekna-medlemmer å ha pensjonskonto i Kron, er først og fremst den gode prisen på både egen pensjonskonto og sparing. 

– Vi vet også at medlemmene våre er opptatte av bærekraft. Kron har gjort en nøye jobb for hvor de legger investeringene. De er opptatt av ESG, og unngår kontroversielle selskaper og investeringer, sier generalsekretær Holten.

Så mye kan du spare 

Med egen pensjonskonto i Kron er det nemlig gode muligheter for å spare mer i pensjon enn du gjør i dag. 

– Det er spesielt på forvaltningshonoraret vi har forhandlet fram en god pris, og det er der du kan gjøre store besparelser. De fleste av oss er opptatt av bankrenta og hva den koster oss, så hvorfor ikke ha samme forhold til pensjonen din og forvaltningskostnadene?

Bli medlem

Hos oss får du tryggheten med en sterk fagforening i ryggen og mange medlemmer sparer over 10 000 kr i året på våre avtaler. 

– Det er viktig å bli bevisst på at det finnes andre steder du kan ha pensjonen din, og at det er mye å spare på å ha en reell pensjonssparing, som er det vi tilbyr medlemmene våre nå, sier Holten. 

Her er et spareeksempel på hvor mye du kan spare ved å flytte pensjonskontoen din til Kron: 

  • Marie (30) er ansatt i privat sektor og har innskuddspensjon. Arbeidsgiveren hennes sparer 5 prosent av årslønnen hennes i pensjon, og betaler i tillegg gebyrene fra pensjonsleverandøren. 
  • Marie sjekker finansportalen.no, og ser at hun ved å flytte pensjonen sin til Kron får 60 prosent* lavere forvaltningshonorar enn det arbeidsgiver har valgt. 
  • Arbeidsgiver er pliktig til å betale forvaltningsgebyret på den aktive pensjonskapitalen. Det betyr at Marie vil få mellomlegget rett inn på pensjonskontoen sin som ekstra sparing. 
  • Med utgangspunkt i at Marie følger medianlønnen til Tekna-medlemmer gjennom karrieren, bytter jobb tre ganger, jobber til hun er 67 år og pensjonen tas ut over 10 år, vil hun få utbetalt 1700 kr mer i pensjon per måned som pensjonist, som utgjør 204 000 kroner. 

*Tilsvarer en forskjell i forvaltningshonorar som er 0,23 prosentpoeng. 

God oversikt i løsning som er enkel å forstå 

Med teknologien Kron har utviklet, har du hele tiden full kontroll over spareinvesteringer og ordentlig oversikt over pensjonen din – både fra tidligere arbeidsgivere og dagens arbeidsgiver. Oversikten finner du blant annet i appen de har utviklet. 

– Det fine med appen er at den er helt strippet for det typiske finansspråket

– Det fine med appen er at den er helt strippet for det typiske finansspråket, noe som senker terskelen for folk til å ta grep selv, og som gjør det lettere for alle å ta gode økonomiske valg. De serverer en god brukeropplevelse i kombinasjon med god forvaltning. Appen har også vunnet priser, så de har allerede bevist at de har lyktes med dette, sier Holten. 

I appen blir du innledningsvis stilt en rekke spørsmål om tanker og planer rundt egen pensjon og hvordan du ønsker å spare, og du får en spareavtale basert på behov og preferanser.

– Vi er vant med apper som forenkler ting for oss, og det trenger vi også for pensjon. Tiden er inne for det. Å få en god oversikt i en løsning som er enkel å forstå, er kjempeviktig – også for å engasjere de yngste medlemmene våre, forteller Holten. 

Pensjon og fondssparing

Hos Kron får alle medlemmer en av Norges aller beste avtaler for pensjon og fondssparing. 

Les også