Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Collage av Lego League vinnerlaget "Road Snack"

VANT: Det ble delt ut mange priser under årets Lego League, men "Road Snack" vant den viktigste. Foto: Privat.

Best i Norden: Laget fra Troms skal forsvare Norges ære i USA

Road Snack fra Skjervøy danket ut konkurrentene i FIRST LEGO League, med 25 000 kroner ekstra i lomma vender laget snutene mot verdensfinalen.

– De har omfavnet hele konseptet

I en fullsatt sal i Ålesund med 500 barn og unge, samt veildere, dommere og andre ble Road Snack utpekt som vinnere av årets FIRST LEGO League.

De var i tillegg nominert til prosjekt-prisen hvor de har forsket på løsninger for å redusere antall biler på veien.

Handler ikke bare om Lego

Selv om navnet kanskje skulle tilsi noe annet, handler konkurransen om mye mer enn lego. Lagene lager prosjekter fra scratch og viser hele veien at de forstår innovasjon og hvordan man skal samarbeide. Nettopp disse tingene var "Road Snack" dyktige på.

– Det var en euforisk stemning, og mye glede da laget ble ropt opp. De ble litt satt ut, og hadde ikke forventet å vinne i det hele tatt, sier veileder Sofie Pedersen.

Hun tror de vant fordi de har hatt stort fokus på kjerneverdiene i alt de har gjort: Oppdagelse, innovasjon, innvirkning, inkludering, lagarbeid og moro.

– De har også hatt like mye fokus på robotkjøringen, prosjektet og alt annet. Laget har ikke valgt ut en ting, men omfavnet hele konseptet, og det tror jeg sørget for seieren, sier hun.

– Nå blir det USA-tur i april?

– Det håper jeg, det er jo pengene som styrer det, men laget er i hvert fall veldig klare for det. Kommer vi dit må vi ha som mål å ha samme fokus som vi hadde her i Ålesund, sier hun.

Laget består av Daniel Solbakken, Felicia Birkisdottir, Maria Alexandra Feresteanu, Markus Henriksen, Sebastian Mihai Asan, Sigrid Solberg Pedersen og Wilma Svisdal.

Det var 23 lag fra Norge med, samt lag fra Sverige, Danmark og Island.

VAR DOMMER: Tekna-president Lars Olav Grøvik var dommer under årets FIRST LEGO League. Her viste laget "De tøffe torskene" frem hvordan de har laget roboten sin. Foto: Sondre Tallaksrud.

Les også: Vant den nordiske finalen: – Jeg har aldri hatt så mye energi

– Tenker utenfor boksen

Teknologi-gleden til samtlige av deltakerne imponerte Tekna-president Lars OIav Grøvik.

– Skandinavia har bidratt med mange gode vitenskapsfolk, som astronomen Tycho Brahe, Kristian Birkeland og Carl von Linné. Kanskje den neste store står her foran meg her nå, sa han fra scenen.

– Vi trenger kunnskap, vi skal gå høyere, dypere og raskere enn det som noensinne er gjort før, og det gleder jeg meg til å se dere få til i årene som kommer.

Etter å ha sett mange innovative løsninger fra lagene, er han ikke i tvil om at de yngste evner å tenke på en måte som trengs i det voksne arbeidslivet.

– De har ikke mange av de sperrene som vi eldre har. Når man snakker om atom-drevne transportskip hadde for eksempel mine sperrer gått opp fort, men de klarer å tenke utenfor boksen på etablerte sannheter, og da kan man fort finne gull, sier han.

Det var nettopp denne løsningen med en reaktorbasert løsning for transportskip som han delte ut prosjektprisen til. Det var det danske laget "Jyderne" som hadde tenkt ut ideen.

– Dette er et lag som virkelig har forstått hvilken utfordring vi står ovenfor i dag med bærekraft og CO2. Men også hvordan man skal få det til i et samfunn som fungerer, og med internasjonal logistikk, sier han.

Tekna var med som sponsor og med flere frivillige dommere. Neste turnering kan man melde seg på allerede 1. april.