Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Vinnerlaget på scenen holder opp to pokaler og jubler

BEST I NORDEN: Laget fra Trondheim sikret seg tur til VM i USA. Foto: Sondre Tallaksrud.

Vant den nordiske finalen: – Jeg har aldri hatt så mye energi

I Lego League kunne verken Danmark, Sverige, Færøyene eller Island tukte det trønderske laget Aqua Heroes. De stakk dermed av med seieren , 10 000 kroner, og billett til verdensmesterskapet i USA.

Spenningen var til å ta og føle på i Roskilde da den nordiske vinneren av årets Lego League skulle kåres. Ask, som er teknologisk ansvarlig på laget Aqua Heroes trodde ikke de kom til å vinne.

– Det her kom helt uforventa, men vi var jo gode på robotkjøringa. Også gjorde vi det bra på forskningsdelen – samt at vi samarbeidet godt. Det har vært utrolig gøy – jeg merka på slutten her at jeg aldri har hatt så mye energi, sier han.

Imponerte med solid robotkjøring

Lego League er en konkurranse som består av 4 deler. Mens fremførelsen av prosjekt, teknologi og kjerneverdier foregår på lukkede rom, er robot-finalen åpent skue for alle de mange hundre som hadde møtt opp. Alle de 50 deltagende lagene har bygget hver sin legorobot – og programmert den til å utføre ulike oppgaver på kortest mulig tid. Her imponerte Aqua Heroes voldsomt.

Med 550 poeng var laget overlegne i finalen.

– Vi har lagt utrolig mye tid i robotkjøringa. Vi har fokusert på at roboten skal gjøre akkurat det vi vil, vi ville ha minst mulige feil. Roboten vår er bygd spesifikt for at den skal gå så rett som mulig, sier Ask.

I tillegg til å vinne robot-finalen var laget solide på de andre delene av konkurransen.  Den totale seieren betyr at laget skal til USA for å kjempe med resten av verden til våren. Ask tror de skal bite godt fra seg også der.

– Ja vi har noe å gjøre der. Det blir interessant å se hvordan vi måler oss på en internasjonal arena.. Det kan bli lettere å bli stresset der, men vi skal gjøre vårt beste i hvert fall.

– Hva synes du om de andre lagene her sine bidrag?

– Utrolig godt arbeid de har gjort – det er jo veldig jevnt i de fleste konkurransene her. Jeg har sett veldig mange gode prosjekter, sier han.

– Hva blir veien videre?

– Vi håper å få testet ut forskningsprosjektet vårt på flere skoler i nærområdet. Det handler i korte trekk ut på å sende overskuddsmaten til butikkene til skolene, slik at man få mindre matsvinn. På sikt synes jeg ingeniørutdanningen ser veldig fristende ut, det gjelder nok flere på laget også.

Ask ble overrasket over at laget vant finalen. Foto: Sondre Tallaksrud.

– Innsatsen var helt fantastisk

Laglederen til Aqua Heroes er imponert over innsatsen til laget. Hun hadde heller ikke forventet å ta hjem seieren til Norge.

– Det var overraskende, det gikk over forventning. Vi skjønte jo at vi lå godt an siden vi gjorde det så bra på robotkjøringa hele dagen. Vi var også fornøyde med presentasjonen, men vi så at nivået var veldig høyt, så det var utrolig gøy.

– Hva er det som gjorde at dere skilte dere ut?

– Innsatsen til laget var helt fantastisk – de var veldig flinke til å samarbeide, det er en av styrkene deres. De er veldig fokuserte, de jobber veldig hardt, godt og konsentrert.

– Også programmerte de veldig bra på robotkjøringa da. Man vet jo aldri med ny arena og masse folk, men roboten har oppført seg fint, sier hun.

– De var suverene på robotbanen

Silje Kumeus, som er konseptleder i FIRST LEGO league ble også imponert over robotkjøringen til laget.

– Aqua Heroes har vært med i flere år, og var jevnt over gode i alle kategorier. De var suverene på robotbanen og scoret høyt i alle sine kamper. De hadde dagens høyeste poengsum.

Hun er svært fornøyd med årets finale.

– Kvaliteten var svært høy og det har sjelden vært så jevnt. Ingenting var avgjort før slutten. Vi har sett utrolig spennende og innovative løsninger både på robotbanen og ikke minst lagenes prosjekter.

– Det var en helt fantastisk finale med en perfekt arena. Mange dyktige mennesker har stått på for å gjøre denne store arenaen så bra som den ble. Teknikk, lys, lyd, dj, konferansier – alt fungerte. I tillegg har vi de beste dommerne og frivillige, sier hun.