Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Modell av prosjektet til laget

VAR MED I DEN SKANDINAVISKE FINALEN: Laget fra Odda var med i FIRST Lego League finalen med sitt prosjekt om å høste energi fra lekeapparater. Foto: Sondre Tallaksrud.

Elevene vil varme opp utebad i kommunen på denne måten

– Energien skal brukes på lokalsamfunnet.

Laget fra Odda i Ullensvang kommune, som består av klasse 7b på Odda barneskole, var med i årets skandinaviske finale i Lego League.

I tillegg til å delta i robotkonkurransen, hvor lagene programmerer legoroboter ved hjelp av blokk-koder, viste de frem sitt prosjekt et prosjekt  de håper skal hjelpe lokalbefolkningen hjemme i Odda.

– Litt skummelt å stå foran voksne å snakke.

Det har vært morsomt å jobbe med det, men det er litt skummelt å stå foran voksne og forklare planene våre. Jeg var litt nervøs, så glemte noe av det jeg skulle si, sier Tobias.

I tillegg til å fortelle om det her i Lego League, har vi snakket med prosjektlederen i kommunen, en ekspert på solceller og andre klasser hjemme, sier han.

Odda Smelteverk er en tidligere fabrikk som ligger i Odda sentrum, som produserte kalsiumkarbid og derivata kalsiumcyanamid, dicyandiamid og hydrogencyanamid. Det var i drift fra 1908 til 2002, og virksomheten gikk konkurs i 2003.

Vi har tenkt å lage en park ved denne nedlagte fabrikken. Dette arbeidet er allerede i gang, så vi har kombinert våre ideer med kommunens ideer, sier elevene.

Fungerer Lego League som rekrutteringsverktøy? Et av Norges beste i Lego League i 2001 - slik gikk det med dem

LAGER ELEKTRISK PARK: Laget fra Odda vil lage park som generer energi. Foto: Sondre Tallaksrud.

Elevene ønsker å slå to fluer i en smekk, lage apparater som kan brukes av barn i lekeparken, men som også høster inn energi, som de vil samle opp og fordele videre.

– Ideen vår er å bruke energibare aktiviteter, som sykling, hamsterhjul, trampoline, solceller på benker og tak, og mye annet, til å skape elektrisitet og varme.

– Alt dette vil gå fra apparatene i ledninger under bakken til en boks som skal samle på energien. Dette fikk vi inspirasjon til fra GeoTermos, ved Fjell skole i Drammen, sier laget fra Odda.

I Drammen har de nemlig konstruert et termisk batteri for sesonglagring av varmeenergi. Dette har de kalt GeoTermos.

– Energien skal brukes til lokalsamfunnet, for eksempel til å varme opp et planlagt utebad. Hvis det er mer energi enn hva de trenger, så kan dette selges til folk som trenger det.

Tekna-presidenten følger spent med på en presentasjon
DOMMER: Teknas president Lars Olav Grøvik var med som dommer i den skandinaviske finalen. Foto: Sondre Tallaksrud.

– Hvorfor tror dere ingen har tenkt på dette før?

Det kan være siden ikke alle har en plass som er tilrettelagt for det. Vi har en liten plass, med denne nedlagte fabrikken som muliggjør det.  Ingen har tenkt til å bruke den på noe annet.

Jeg tror dette også kan brukes andre steder i Norge etterhvert, men det må jo ikke se helt likt ut. De kan ha sine egne lokale løsninger, sier elevene.

Lars Olav Grøvik, Teknas president, var med som dommer. Og var imponert over de innovative ideene de ulike lagene hadde til årets problemstilling som var: "Superpowered - Hvordan forestiller du deg at en bedre energifremtid kan se ut?".

Jeg synes det var ekstra hyggelig hvor stort mangfold det var av ulike kjønn og etnisiteter. Det var også en fortjent seier til vinnerne fra Skjervøy, sier Grøvik.

  • Verdens største teknologi- og kunnskapskonkurranse for barn og unge i alderen 4-16 år.    
  • Arrangementet FIRST LEGO League arrangeres av FIRST Scandinavia og støttes av talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter, hvor Equinor støtter talenter innenfor realfag, kultur og idrett. 
  • Hensikten med arrangementet er å øke unge menneskers interesse for realfag, teknologi og vitenskap, og stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere.     
  • Årets oppdrag er Superpowered, som handler om å forbedre produksjon, fordeling, lagring og forbruk av energi.  

Vinnerne ble nemlig RoadSnack fra Skjervøy, som forsket på frityrolje. i sitt prosjekt.

RoadSnack består av: Sigrid Solberg Pedersen, Felicia Birkisdottir, Wilma Svisdal, Maria Ferenteanu, Daniel Solbakken og Sebastian Mihai Asan, alle 14 år.

VINNERNE: RoadSnack vant den skandinaviske finalen. Foto: Equinor.

Disse vant priser under årets konkurranse:    

FIRST LEGO League Champion 2022: RoadSnack.

Prosjektprisen 1. plass  : ARD Spagheπi.

Prosjektprisen 2. plass  : Pumpa.

Prosjektprisen 3. plass: Team 4.0.4.

Robotkonkurransen 1. plass : RoadSnack.

Robotkonkurransen 2. plass : Team 4.0.4.

Kjerneverdiprisen: VRSV1.

Teknologiprisen 1. plass: RoadSnack.   

Teknologiprisen 2. plass : Amaryllis   . 

Teknologiprisen 3. plass: Battle Kids.  

Veilederprisen: The brainmasters junior.

– Spennende løsninger på samfunnsaktuelle problemer

Stian, Daglig leder av FIRST Scandinavia, er svært fornøyd med innsatsen i årets finale.

Skandinavisk finale i Lego League er alltid et av årets høydepunkt for oss. Vi er svært fornøyd med arrangementet og er veldig takknemlige for at Equinor stiller de flotte arealene tilgjengelig for dette. Vi hadde over 70 dommere fra næringslivet som vurderte lagenes innsats.

Årets tema energi er jo svært relevant, så det var utrolig mange spennende løsninger på samfunnsaktuelle problemer som ble presentert av deltakerlagene. De har jobbet hardt med dette i 11 uker, så det var både gøy og rørende å få være med på feiringen av den læringsprosessen de har vært gjennom, sier han.

June Navjord Moltubakk, som er pedagog i FIRST Lego League, vil ikke røpe hva slags temaer som kommer de neste årene, men lover at de blir aktuelle.

Ut fra samfunnsutviklingen vil vi tro at temaene blir mer og mer aktuelle for alle samfunnsområder og alle mennesker, siden teknologi blir en større del av alt vi gjør, sier hun.