Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Thomas Bech Pettersen

LITE FORANDRING: Thomas tror ikke yrket kommer til å forandre seg stort de neste 10 årene.

Ukas Tekna-medlem: Jobber for «Mattilsynet» i Kosovo

Thomas bruker kompetansen sin i utlandet for tiden.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Thomas Bech Pettersens tur:

Yrke: Teknologidirektør (CTO) i Computas AS.

Utdannelse:: NTH Linje for databehandling.

– Hva er morgenrutinen din?

– Helt ordinær... Morgenstell, frokost, kaffe, rask gange til toget og energigivende spasertur fra Nationaltheatret til kontoret på Egertorvet. Vel - i hvert fall når Corona-tiden er over. 

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Scrum og andre møter, konsultasjoner med kolleger fra ulike prosjekter i tekniske, funksjonelle og arkitekturfaglige spørsmål. Deltagelse i salgsprosjekter, FoU-prosjekter, arbeid med ledelsessaker.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Prosjekt for ny IT-løsning for "Mattilsynet" i Kosovo er kanskje det prosjektet som opptar flest hjerneceller, i tillegg til alt ledelsesarbeid som har med håndtering av den "unntakstilstanden" i markedet som pågår.

– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?

– Mangfoldig erfaring på toppen av solid teknisk og funksjonell IT-bakgrunn. Løsningsorientert.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Her kunne mye nevnes, men en artig sak var et rådgivningsoppdrag for valgkommisjonen i Zimbabwe, blant annet med feltbesøk til valglokaler på landsbygda. Ellers er følelsen når et stort IT-prosjekt kommer vellykket i produksjon, slik jeg har vært med på hos Politiet, i domstolene, hos Mattilsynet og ikke minst i domstolene og påtalemyndigheten i Kosovo. 

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Har alltid vært teknologi-interessert, og på slutten av 1970-tallet, da jeg gikk på gymnaset ble det tydelig at det var en teknisk utdannelse som var mest fristende, og NTHs datalinje i Trondheim ble valget. Har ikke angret!

– Hvorfor fagorganiserte du deg? 

– Det var naturlig allerede i studiedagene, og jeg har opprettholdt medlemskapet siden da, litt på grunn av medlemsfordelene, men kanskje mest av prinsipielle årsaker.

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag? 

– Stimulere til nysgjerrighet og oppdagerlyst, og vise ved eksempler hvor viktig - og morsomt - det er å bidra til utvikling av næringsliv, infrastruktur og forvaltning.

– Hva ser du på som den største utfordringen for din bransje? 

  • Den samme som "alltid før": Kontinuerlig strøm av nye teknologier, produkter og "marketing buff". Skille "skitt fra kanel".
  • Kompetanseknapphet.
  • Den fine balansen mellom fantastiske tekniske løsninger og evnen i virksomhetene til å gjennomføre prosjekter og ta teknologi i bruk. 

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Jeg tror det er ganske likt det vi ser nå - på samme måte som yrket i dag egentlig er mye likt det det var 10 år tilbake :-)