Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Torstein Tønnesen

OFTE SENT UTE: De to eldste barna til Torstein er ofte sent ute til skolen. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: Vant verdensmesterskapet i Aktuar

Forsikringsmatematikeren frykter at det vil bli mer krav til dokumentasjon og rapportering - som vil gi mer byråkrati enn verdi.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Torstein Rogne Tønnessens (40) tur:

Yrke: Sjefsaktuar i Protector Forsikring.

Utdanning: Sivilingeniør Industriell Matematikk (NTNU) + Aktuar (UiO).

– Hva er morgenrutinen din?

– Jeg slumrer en til tre ganger, før jeg står opp rundt klokka åtte. Deretter sier jeg fra til de to eldste barna at de er sent ute, at de må kle på seg, pakke sekken, og komme seg til skolen. Tar så en dusj. Lager en kaffekopp og logger på pc kl. 08.30, eller tar toget til Oslo og er på jobb ca. 09.30.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Så få møter som mulig, men de jeg er på er jeg med på fordi det har et tydelig formål. På kontordager legger jeg opp til at jeg snakker med kollegaer i Oslo og holder opplæringsaktiviteter. Dagene jeg har hjemme brukes til analyser / konsentrasjonsarbeid, i tillegg til samtaler med kollegaer i Sverige, Danmark, Finland og UK.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Noe er konfidensielt. Noe er kjedeligere (og blir lett nedprioritert) som nytt regnskapsregelverk som kommer i 2023. Jeg jobber kontinuerlig med forbedringer og effektivisering.

– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?

– Jeg jobber så mye som mulig hjemmefra, og tar toget til Oslo når jeg skal arbeide på kontoret.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Det morsomste var da jeg deltok i «verdensmesterskapet i Aktuar» i 2021, og var tatt ut til å representere «verdenslaget» sammen med aktuarer fra Japan, New Zealand og USA. At vi attpåtil vant mesterskapet var veldig gøy.

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Tilfeldigheter. Jeg likte matematikk, så jeg studerte det. Valgte statistikk og finans, fordi jeg ønsket mer anvendt matematikk enn teoretisk. Jeg søkte på masse jobber, og fikk «tilfeldigvis» jobb i forsikring. Det er jeg veldig glad for, fordi jeg benytter (statistikk-) tankegangen hele tiden i mitt yrke, og med en teknisk utdannelse som inneholder matematikk/statistikk/programmering, har jeg raskt blitt en spesialist på alt som er «vanskelig».

– Hvorfor fagorganiserte du deg?  

– Fordi jeg mener at det er sunt å ha en sterk fagorganisasjon (men helst ikke like konfliktsøkende som i Frankrike) for at arbeidstakere skal kunne ivareta sine rettigheter, og ønsker å støtte disse prinsippene gjennom et medlemskap.

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag? 

– Vi burde dyrke interesse for tall, vitenskap og programmering. Oppfordre til bruk av telling og hoderegning i hverdagen. På riktig tidspunkt sende gode representanter til skolene som representerer mange av de spennende og «ukjente» yrkene realfagsstudenter kan få. Bedre informasjon fra veiledere på videregående enn jeg kan huske fra min ungdom (kanskje mer spesialiserte).

– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om? 

– Samuel Rowbotham (engelsk forfatter som regnes som grunnlegger av «flat Earth»-tro); jeg ville spurt ham om han faktisk tror på dette selv, eller synes det er spennende å finne på noe «helt sprøtt» og se hvor mange han klarer å overbevise.

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år? 

– Ganske likt. Raskere teknologi og mer data kan medføre at vi kan analyse andre ting enn vi gjør i dag (noen vil få bedre innsikt og andre vil gå seg vill i «dataskogen»). Jeg frykter at det vil komme flere krav fra myndighetene til beregninger/dokumentasjon/rapportering som bidrar til mer byråkrati/administrasjon enn det tilfører verdi.