Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

UKAS TEKNA-MEDLEM: Helga Lassen Bue er denne ukas Tekna-medlem. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: – Akkurat nå er det veldig spennende å jobbe i avfallsverden

– Forbruket av jomfruelige materialer i samfunnet skal og må ned.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Helga Lassen Bues (37) tur:

Utdanning: Sivilingeniør  i geofag og petroleumsteknologi fra NTNU med fordypning i miljø- og hydrogeologi .

Yrke: Jobber som myndighetsrådgiver i NOAH AS.

– Hva er morgenrutinen din?

– Den er meget rask! Jeg står opp klokka 05:55 og er ute av huset kl. 06:10.

– Avfall sees nå på som råstoff og ressurs.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Dagene i NOAH er veldig varierte. Jeg tilhører stabsavdelingen som gir faglig støtte til driftslokalitetene våre. Mitt ansvarsområde er blant annet vurderinger knyttet til ytre miljø, utarbeide søknader til myndigheter, gjennomføre revisjoner og avvikshåndtering i tillegg til dokumentasjon av deponidriften vår.  

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Langøya utenfor Holmestrand er en av driftslokalitetene til NOAH.  Øya var tidligere et kalksteinsbrudd og besto på slutten av 80-tallet av to enorme krater. Ved å fylle igjen disse med overskuddsmasser NOAH mottar, får øya tilbake sin opprinnelige topografi. Deler av det ene deponiet er nå fullt og vi er i gang med å avslutte dette. Det gjør vi med å legge ut leire som komprimeres med maskiner slik at den blir tett.

– Over leiren legges kalkstein fra Langøya og et tynt lag med jord. Målet er at øya skal få tilbake det opprinnelige naturlandskapet og med vekstgrunnlag for sjeldne arter. Det avsluttede deponiet tilsås kun med frø fra planter som opprinnelig var på øya. Hver sommer har vi en god gjeng med sommervikarer som håndluker vekk uønskede arter som har etablert seg. Avslutningsarbeidet gjøres kun i sommerhalvåret og jeg har ansvar for gjennomføringen i år.  

– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?

– Det viktigste for meg er å redusere forbruket. Jeg sjekker alltid bruktmarked før jeg kjøper noe nytt. Finn.no er appen jeg bruker mest på mobilen min! Eller så sykler jeg, samkjører eller tar toget til jobben.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Rett etter studiet jobben jeg som lærer i regi av Tech First. Dette er virkelig den mest utfordrende og morsomste jobben jeg har hatt. Mer direkte tilbakemeldinger på hvordan man gjør jobben sin får du ikke i et annet yrke enn lærer!

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid likt naturfag og vært miljøengasjert. Valget på studiet miljø- og hydrogeologi i Trondheim var derfor naturlig. Ytre miljøkunnskap er aktuelt innenfor de fleste bransjer, og etter studiet har jeg jobbet som konsulent, for myndigheter og nå i NOAH. Jeg trives med variasjon.

– Akkurat nå er det veldig spennende å jobbe i avfallsverden. Forbruket av jomfruelige materialer i samfunnet skal og må ned. Avfallsbransjen har en nøkkelrolle for at vi skal klare dette. Bransjen tar nå store skritt for å tilrettelegge for at Europa skal bli sirkulær. Avfall sees nå på som råstoff og ressurs.

– Tja, hva med å spørre Harald Hårfagre om hvilke naturprodukter han brukte til å vaske håret sitt?

– Hvorfor fagorganiserte du deg? 

– Jeg ble Tekna-medlem som student og har siden det vært veldig fornøyd med de faglige og sosiale gode tilbudene dere har.  

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag? 

– Med å skape nysgjerrighet! Det må være tid for undring, lek og praktisk tilnærming til faget på skolen.

– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?

– Tja, hva med å spørre Harald Hårfagre om hvilke naturprodukter han brukte til å vaske håret sitt?

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Flere produkter vil bestå av en vesentlig andel gjenvunnet avfall. Jeg mener det fortsatt vil være behov for deponier, men hit skal kun masser med miljøgifter vi ønsker å få ut av kretsløpet.