Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

UKAS MEDLEM: Johan Reitan er denne ukas Tekna-medlem. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: – Jeg har vært interessert i data så lenge jeg kan huske

– Rett etter jeg flyttet fra Oslo til Stavanger fikk jeg et fristende tilbud om et oppdrag i Vipps. Jeg takket ja, og morgenen etter fløy jeg og en kollega til Oslo for å delta i et møte på et luksushotell i Holmenkollen.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Johan Reitans (32) tur:

Utdanning: Jeg studerte Datateknikk på NTNU.

Yrke: Jeg jobber som mobilutvikler i Olavstoppen.

– Christopher Latham Sholes fant opp tastaturoppsettet QWERTY til sin skrivemaskin i 1874 for å hindre at tastene kilte seg fast.

– Hva er morgenrutinen din?

– Jeg må ha frokost før jeg forlater huset. Det blir ofte en skål müsli mens jeg leser nyheter på telefonen. Deretter går jeg til kontoret med en podkast på øret, hvor jeg koser meg med dagens første kaffekopp.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Som teamleder prioriterer jeg fortløpende saker som teamet mitt skal jobbe med de nærmeste ukene. Dette innebærer å håndtere tilbakemeldinger fra support, og å planlegge ny eller forbedret funksjonalitet sammen med designere og produktsjefer. Utenom statusmøter hver andre dag prøver jeg å holde møteaktivitet på et minimum. Alt dette er distraksjoner fra det jeg egentlig vil bruke dagen på, nemlig koding!

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Jeg jobber med mobilappen som følger med elbilladerne fra Zaptec. Denne brukes både av elektrikere som setter opp ladebokser, og av sluttbrukere som eier ladere for å kontrollere laderen sin. I app-teamet jobber vi kontinuerlig med å forbedre brukeropplevelsen av Zaptec sine produkter. Det er kontinuerlig nye produkter, ny funksjonalitet eller nye markeder internasjonalt som krever tilpasninger eller skreddersøm. Dette er et spennende å være en del av!

Ukas medlem jobber som mobilutvikler i Olavstoppen.

– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?

– Jeg jobber jo med en elbillader som er produsert her i Norge, så det bidrar kanskje litt. Ellers går jeg til jobben, foretrekker å handle lokale varer, og tar godt vare på tingene mine så de varer lenger.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Rett etter jeg flyttet fra Oslo til Stavanger fikk jeg et fristende tilbud om et oppdrag i Vipps. Jeg takket ja, og morgenen etter fløy en kollega og jeg til Oslo for å delta i et møte på et luksushotell i Holmenkollen. Vi visste lite om møtet på forhånd, men da vi kom dit viste det seg at verdens største betalingstjeneste Alipay var i Oslo for å bli enige med Vipps om et system for betaling over landegrenser. Hun som innledet møtet var sjef for Alipay i Europa, og rapporterte direkte til Alibaba-grunnlegger Jack Ma. Dette prosjektet ble utsatt til en del senere, men det ledet likevel til at jeg ukependlet tilbake til Oslo og Vipps i nesten et år.

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har vært interessert i data så lenge jeg kan huske. Dermed var valget ganske enkelt da jeg søkte på studier. Studiet endte ganske forskningsorientert, og jeg fant ut at jeg heller ville jobbe med noe mer konkret. Programmering hadde lenge vært en hobby, og dermed ble jeg programvareutvikler. Jeg har jobbet med forskjellige disipliner hos forskjellige kunder, og har funnet ut at det jeg trives best med er å lage løsninger for folk flest som er lette å bruke og ser bra ut. Derfor har jeg spesialisert meg på å utvikle apper.

– Hvorfor fagorganiserte du deg?

– Som student falt jeg for de gunstige forsikringene og ikke minst Camelbak-flasken. Senere har jeg hatt god nytte av gunstige lån, forsikringer og advokattjenester.

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?

– For min egen del så har det alltid vært viktig å kunne se nytten av realfag i praksis. Jeg er heldig som har en byggingeniør som far, som kunne komme med praktiske eksempler på tilsynelatende teoretisk matte. Jeg mener det er viktig å gjøre eksperimenter som smeller i kjemien, se og kjenne på kreftene i fysikken og knytte matematikken opp til praktisk nytte.

– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?

– Christopher Latham Sholes fant opp tastaturoppsettet QWERTY til sin skrivemaskin i 1874 for å hindre at tastene kilte seg fast. Skulle gjerne ha spurt ham om hva han synes om at hans kreative oppfinnelse fortsatt brukes av nesten alle, selv om det ikke har vært noen fare for fastkilte taster på ganske lenge.

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Alle snakker jo om hvordan kunstig intelligens kommer til å forandre alt i tiden som kommer. Jeg har studert KI på universitetet, og er ikke spesielt bekymret for å miste jobben med det første. I stedet tror jeg vi bare har sett et glimt av alle de nyttige verktøyene KI kommer til å bringe, og jeg tror produktiviteten i IT-bransjen kommer til å skyte i været. Det foregår også masse annet spennende i bransjen, så hvem vet hva som kommer etter internett, smarttelefonen og KI?