Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Eivind Gransæther

LÆRER SØNNEN SIN ESPRESSO: Eivind prøver å lære sønnen sin å lage espresso om morgenen. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: Sjåføren begynte å kjøre gjennom hager da Eivind skulle rekke et møte

Ukas medlem har utviklet en nødventilator for sykehusene i tilfelle de går tom for respiratorer.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Eivind Gransæthers (46) tur:

Utdanning: Siv.ing. NTNU/MBA NHH.

Yrke: CTO (Chief technology officer)

– Hva er morgenrutinen din?

– Jeg står opp, dusjer, leker litt med sønnen min. Lærer han å lage espresso og han begynner nå å få taket på det. Så er det av gårde og full fart.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Har en variert hverdag til vanlig med møter, kundekontakt og testing av teknologi. Liker å drive utvikling og å kunne følge prosessen og produktet helt ut til kunden. Mye løping, men ikke så mye reising som før. 

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Har utviklet en nødventilator for sykehusene i tilfelle de går tom for respiratorer. Det er jo ikke det jeg vanligvis gjør på jobb, men dette er viktig og jeg tok meg fri for å gjøre på rekordtid. 

– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?

– Jeg er god på å tenke på kombinasjon av situasjon, teknologi, strategi og har gjennomføringskraft på kort tid. Men holder en knapp på det siste. 

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Det rareste må ha vært da sjåføren av bilen jeg satt i begynte å kjøre gjennom hager og ned på stranden for at jeg skulle rekke et møte da jeg var i Angola. Filmet det med mobilen, var mer service enn jeg hadde bedt om.. 

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Liker teknologi, mennesker og er over gjennomsnitt kreativ. Liker å oppnå resultater gjennom andre og få til ting jeg neppe hadde fått til på egen hånd.  

– Hvorfor fagorganiserte du deg? 

Du kan jo heller spørre hvorfor jeg ventet 20 år med det? Synes man må ha evne til å argumentere egen lønn, men jeg liker Tekna for det faglige og gode konferanser. Og forsikring, der er det veldig bra ordninger.

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag? 

– La foreldrene la dem leke mer, selv med farlige ting.  Du får ikke kreative og skapende unge av å gi de iPad og ferdige løsninger i hendene. Noe må de frustreres av, komme på og finne ut av selv. Hvis de ikke blir oppmuntrer til å stekke seg når de er unge, vil de ikke gjøre det senere heller. Og så må vi være flink med å gi berettiget ros og lære dem at å feile er også å lære.

– Hva ser du på som den største utfordringen for din bransje? 

– I olje og gass er utfordringen det narrativet debatten foregår i og særinteressene både innen olje, politikk og green-tech. Det blir en veldig polarisert debatt og da blir det å vinne viktigere enn løsning man kan enes om. Det gjør det vanskelig å ha en produktiv debatt.  

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Jeg tror det blir mer automatiserte prosesser og sivilingeniøren som «kalkulator» forsvinner. Fremtidens yrke tror jeg krever folk som ser helhet og kan tenke på tvers av fagområder i enda større grad enn nå.