Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
3 unge menn får premie

Vinner i Abelkonkurransen Andreas Notøy, flankert av Noah Hessen Bjerke (t.v.) og Maxim Scherbakov får her diplom og premievase av statssekretær Kristina Torbergsen(Ap).

Tre unge mattetalenter er klare til den norske OL-troppen

Andreas Notøy fra Sandefjord videregående skole gikk helt til topps i finalen i Abelkonkurransen i Trondheim 8. mars, etterfulgt av Noah Hessen Bjerke og Maxim Scherbakov.

De tre første av seks mattetalenter som skal representere Norge i matematikk-OL i Oslo til sommeren er klare etter en spennende finale i Trondheim 8. mars.

Det er Andreas Notøy fra Sandefjord videregående, Noah Hessen Bjerke fra Nydalen videregående og Maxim Scherbakob fra Blindern videregående skole.

Førstepremievinner gutt i hvit skjorte
Andreas Notøy fra Sandefjord videregående skole vant årets Abelkonkurranse.

Hvem som får de tre siste plassene avgjøres etter den nordiske matematikk-konkurransen 4. april i år.

600 mattehoder til Oslo

I år får de norske mattetalentene anledning til å forsvare nasjonens matematikkære på hjemmebane. Matematikkolympiaden skal nemlig for første gang arrangeres i Norge, 6.-16. juli i år, med Universitetet i Oslo og Kunnskapsdepartementet som arrangør.

25 unge foran NTNUs hovedbygg
Finalistene i årets Abelkonkurranse fotografert rett etter årets finale var ferdig. I år ble finalen arrangert i Rådssalen i Hovedbygget ved NTNU Gløshaugen. Noah Hessen Bjerke kaster maskoten "Nils" i været.

Tekna er med og sponser arrangementet der det ventes 600 unge kloke mattehoder fra over hundre land. I 2022 arrangeres konkurransen for 63. gang 

Det har vært intensive måneder og uker med forberedelser for de 25 finalistene som ble tatt ut i andre runde, som ble holdt 20. januar på skolene der det var påmeldt elever.

 Les om hvordan Noah Hessen Bjerke forberedte seg til Abelfinalen

Treningsleir ved NTNU

De tre siste dagene før finalen har de deltatt i en treningsleir i matematikk ved NTNU i Trondheim. Flerårig vinner Abelkonkurransen, Andreas Alberg, var i år med som veileder for finalistene sammen med forelesere fra Institutt for matematiske fag ved NTNU.

gutter diskuterer matte rundt et bord
Vinner Andreas Notøy(i hvit skjorte) får noen visdomsord av juryformann Pål Hermunn Johansen. Bak står fjorårsvinner Andreas Alberg som har fungert som veileder for årets finalister. David S. Eikeland(t.h.) ble nummer fire.
Lærer peker på tavle med matematikk
Professor emeritus Carl Haakon Waadeland holdt et foredrag om matematikk og musikk

Premiene ble delt ut av statssekretær Kristina Torbergsen under finalearrangementet på Dokkhuset i Trondheim om kvelden 8. mars. Kunnskapsminister Tonje Brenna talte til finalistene via storskjerm.

Også NTNU-rektor Anne Borg talte til finalistene, og fremhevet hvor viktig matematikk er for å løse mange av samfunnets utfordringer.

101 år gammel konkurranse

Foruten æren av å få representere Norge i matte-OL, kunne førstepremievinner Andreas Notøy ta med seg 15 000 kroner i premie, mens Noah Hessen Bjerke og Maxim Sherbakob fikk andre- og tredjepremie på 10 000 kroner og 7500 kroner.

Abelkonkurransen som har navn etter Norges store matematiker Niels Henrik Abel, er 101 år gammel. Etter ulike måter å arrangere matematikk-konkurransen på, ble den i 1994 blåst liv i ved å innføre dagens ordning med to runder på skolene før finalen.