Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Andreas Trohjell og  Elke Rønningen

GIR SINE BESTE TIPS: Studentleder Andreas Trohjell og psykolog Elke Rønningen gir sine beste tips til studentene for en best mulig start. Foto: Kristine Hellemo/NSO.

Hvordan får du den beste studiestarten?

Disse 8 tipsene får deg godt på vei.

Det er kun dager igjen til studiestarten, og du er sikkert spent. Kommer du til å være på nivå med resten av klassen? Kommer du til å få gode nok venner? Det er visse ting du kan gjøre, som sikrer deg en start, som gjør at året/årene bare vil gå bedre og bedre.

Psykolog Elke Rønningen og NSO-leder Andreas Trohjell gir deg de beste tipsene for å skaffe den best mulige starten.

Andreas mener noe av det viktiste er hva du gjør dagene i forveien, altså nå.

— Bli glad i den billigste kaffen

1. Planlegg på forhånd

Sett deg inn i hva som skjer på studiestedet ditt på forhånd. Når er første forelesning? Hvordan fungerer fadderuken? Hvor finner du treningssenter og bokhandler? Det er alltid bra å være forberedt!

2. Delta i ulike organisasjoner

Delta i en studentorganisasjon, studentidrett eller studentdemokrati. Det er viktig å ha fritidsaktiviteter du er interessert i, og som gjør at du møter nye mennesker utenfor ditt eget studie.

3. Ha orden på pengene

Studiestøtten er for de fleste ikke nok til å leve på hvis du samtidig skal delta på alt som skjer. Prioriter pengene dine, og spar deler av storstipendet til sene høstkvelder.

4. Bli «flink» på kaffe

Bli glad i den billigste kaffen – eller ølen – med en gang. De neste årene skal du ta mye over en kaffe, eller noe annet, og det har du ikke penger til i lengden. I tillegg trenger du kaffe for tidlige morgener, og kaffeavtalen på studiestedet ditt er ikke blant verdens beste. Et stykk sort, smålig vond, kaffe kan være din venn i mange situasjoner.

5. Ta mange sjanser.

Som ny student er mitt beste råd å hive seg litt rundt, og delta der du kan. Spesielt i den første tiden; vær et ja-menneske!

Studentforsikringer

Studenter får to forsikringer inkludert i medlemskapet. I tillegg får du også svært gode priser på andre forsikringer gjennom Gjensidige. 

— Aldri slurv med trening, mat og søvn

Elke Rønningen, som er coach og psykolog. har gode tips til hvordan du holder motivasjonen og fremgangen oppe - gjennom hele semesteret:

6. Husk ditt «Hvorfor»

Det var en grunn for at du har meldt deg på akkurat dette studiet. Det var noe som trigget deg, noe som du ville vite mer om, noe som du kunne tenke deg å bruke din tid og dine ressurser på for å vokse, både faglig og, viktigst av alt, personlig. Hver gang du åpner din laptop, blar opp i bøkene dine eller tar turen til campusen, husk dette «Hvorfor». Det var en grunn for at du tok valget. Kjenn etter, hver dag, for hvorfor det er verdt det.

7. Fjern digital støy

Når du leser eller jobber med fag, slå av alle varsler på PC-en din og sett telefonen i «ikke forstyrr modus». Ta en pause etter 50 minutter, sjekk inn raskt (hvis du må), reis deg opp fra stolen og rist løst, fortsett så igjen, uforstyrret, når klokka er slagen. Gjør dette tre ganger og du vil få unnagjort mer på tre timer enn mange andre på en hel dag. Samle opp e-post og annet forfallende arbeid til etterpå.

8. Ha gode rutiner for trening, mat og søvn

Aldri slurv med trening, mat og søvn. Lag deg gode rutiner som du følger, uansett hvor krevende hverdagen blir. Livet har en tendens til å bli hektisk og det er nettopp vår evne til å holde fast i de gode rutinene, til tross for eksamenstress eller andre utfordringer, som gjør at vi presterer på vårt beste. Hver uke, lag en plan for når og hvor ofte du trener (også i eksamensperioder). Ha en fast handledag der du handler inn maten for uken og ikke la den siste timen før du sover forsvinne gjennom dine sveipende fingre – du vil sove så mye bedre!

— Disse tre tipsene er enkle. Sjansen er stor at vi avfeier dem, særlig når vi har overskudd og pilen peker oppover. Men det er den samlede effekten av alle tre som gjør dem uvurderlig. De ryster oss til å møte motgang og utfordringer. For å høste deres effekt må vi begynne i medvind: vi utvikler gode vaner og rutiner og ikke minst mestringstro – vår tanke om at dette her klarer vi, sier Rønningen.

Utover tipsene til våre eksperter, kan det være lurt å tenke på følgende:

  • Prøv å få venner med litt like ambisjoner som deg selv, slik at man har samme mål med oppgaveskriving/lesing.
  • Start tidlig med å få oversikt over hva som skal gjøres i fagene.
  • Legg realistiske mål over hva som skal gjøres, bedre å jobbe jevnt enn alt mot slutten av frister/semesteret.
  • Finn studiemetoder som fungerer for deg. Forståelse over pugging fungerer bedre for de fleste i lengden.
  • Ta pauser når hodet ikke henger med. Gå en liten tur eller ta en rask treningsøkt.
  • Legg inn små gleder i hverdagen sånn at man har noe å se fram til etter skolearbeidet er ferdig for dagen.
  • Hvis mulig, la hjemme være et fristed og les på skolen, bibliotek eller andre steder. Lettere å slappe av når man først er hjemme.

Studenttips

Regler i kollektivet, raske penger, nye venner eller studietips? Studentene gir deg sine beste råd for studentlivet.