Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

Bare telecom-sivilingeniører hadde større lønnsvekst enn gjennomsnitt for alle yrker siste 12 måneder.

Størst lønnsvekst for telekomteknologer

Sivilingeniører telekom var den eneste gruppen blant Tekna-yrkene som ligger over gjennomsnittlig lønnsvekst for alle lønnstakere de siste 12 månedene.

Ifølge tall fra SSB var gjennomsnittlig avtalt månedslønn for alle arbeidstakere i 2. kvartal i år 45 910 kroner, noe som er 4,2 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Sivilingeniører telekom er den eneste gruppen blant Tekna-yrkene som ligger over gjennomsnittsveksten på 4,2 prosent. Denne gruppen har hatt den største prosentvise lønnsveksten de siste 12 månedene med 7,8 prosent. Avtalt gjennomsnittlig månedslønn for dem var i andre kvartal 62 730 kroner.

Oljeledere tjener mest

Ledere av olje- og gassutvinning topper likevel statistikken med 95 910 kroner i gjennomsnittlig avtalt månedslønn. På andreplass ligger geologer og fysikere med 78 420 kroner, tett fulgt av forsknings- og utviklingsledere med 78 000 kroner i avtalt månedslønn.

Ser du på månedslønn som også inkluderer uregelmessige tillegg og bonus ligger ledere av olje- og gassutvinning på topp med 108 180 kroner i andre kvartal (ned fra 125 330 kroner i første kvartal)

Totalt for alle arbeidstakere er årsveksten 0,7 prosentpoeng høyere enn foregående kvartal. Dette skyldes trolig jobbnedgangen og bruken av permitteringer i grupper med lavt lønnsnivå i perioden med Covid-19-restriksjoner.

Permitterte drar opp

Permitterte og andre midlertidig fraværende som ikke mottar lønn fra arbeidsgiver er ikke med i tallgrunnlaget til lønnsstatistikken, selv om de er sysselsatte og derfor inkludert i tallene over antall jobber og lønnstakere.

Tydeligst ses denne effekten i overnatting og servering der lønnsveksten var på hele 6,9 prosent fra året før. SSB ser denne lønnsveksten i sammenheng med at det har blitt klart færre personer i yrker med lav gjennomsnittslønn slik som hotellresepsjonister, bartendere og servitører.

Personlig tjenesteyting hadde også høy lønnsvekst på 5,4 prosent, der de største endringene kom innen kultur-, sports og fritidsaktiviteter.

SSB påpeker at i jobber med høyere lønn, som i teknisk tjenesteyting og eiendomsdrift, hvor vi finner eksempelvis advokater og forskere, har lønnsveksten fra året før kun vært 2,2 prosent, som er 1,4 prosentpoeng lavere enn i 1. kvartal.

Se statistikken for typiske Tekna-yrker under.

Lurer du på hvordan lønnen i Tekna-yrkene utvikler seg? Her finner du tallene fra neste kvartal: Oljeyrker har lønnsnedgang.