Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Flytende solceller med teksten: Tekna-medlemmer i det grønne skiftet

Moss Maritime har benyttet sin kompetanse fra olje og gass til å utvikle en ny teknologi for flytende solkraft i værharde områder. Selskapet har en samarbeidsavtale med Equinor om flytende solkraft.

Så lyset – satser på flytende solkraft

Bekymret for om verden klarer 1,5 graders-målet, tok Tekna-medlem John Modin valget om å forlate drømmejobben i England, og bruke maskinlæringskompetansen sin til utvikling av flytende solkraft.

Jeg trivdes godt både faglig og sosialt i den forrige jobben i England, men det jeg lagde ble brukt til å øke inntektene i allerede store firmaer, deriblant gambling-firmaer, en bransje som jeg er sterkt imot. Jeg valgte å slutte fordi jeg heller ville bidra til å gjøre verden mer slik jeg vil at den skal være, sier matematiker og Tekna-medlem John Modin.

Tirsdag 2. november er Modin et av flere Tekna-medlemmer som innleder på et seminar om flytende solkraft.

Mann med krøllete hår og briller
Tekna-medlem John Modin sluttet i den sosiale og faglige drømmejobben for å finne en ny jobb som ville bidra mer til omverdenen. Her er han ved det nye testanlegget for solkraft ved Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller.

Først ble Modin en del av gründerprogrammet Antler.

– Jeg ville bidra med min kompetanse fra maskinlæring og modellering til et knippe av alternative meningsfylte formål. Jeg var blant annet opptatt av redusert matsvinn, økt tillit i samfunnet og medisinsk forskning. Jeg var generelt åpen for noe knyttet til det grønne skiftet og jeg kom i dialog om solkraft med mine nåværende medgründere Harald Olderheim og Even Kvelland. Den dialogen ble begynnelsen på Glint Solar, sier Modin, som er teknisk sjef i gründerselskapet.

20 ganger større enn flytende vind

Glint Solar bruker blant annet satellitt-data, vinddata, solinnstråling og maskinlæring til å selge automatisert informasjon om hvor det er mest hensiktsmessig å plassere flytende solpaneler. Selskapet tar den samme rollen for solenergi som seismikkselskapene har i olje og gass.

På få år har flytende solkraft vokst seg 20 ganger større enn flytende vindkraft. Glint Solar er et av flere norske selskaper som ser svært gode muligheter innen flytende solkraft. Deriblant godt etablerte energiselskaper som Equinor, Scatec Solar, Statkraft, Hydro og Moss Maritime. I tillegg kommer flere oppstartsselskaper som Ocean Sun, Sunlit Sea og Current Solar, ifølge Josefine Helene Selj, som er forsker ved Institutt for energiteknikk.

Bekymret for å miste kontrollen

Solkraft og annen fornybar energi vokser raskere enn de fleste ville ha trodd for kun få år tilbake, men Modin er bekymret for om det er raskt nok.

– Vi er i ferd med å ikke nå 1,5 graders-målet, og da vet vi egentlig ikke hva som kommer til å skje. Vi sitter fortsatt med hånda på rattet, men vi er i ferd med å miste kontrollen og styringen.  Jeg er litt stressa og bekymret.

Fra borerigg til flytende solkraft

 Modins og Glint Solars kunder, som for eksempel Scatec og Verdensbanken, ser i første rekke på utbygging av flytende solkraft på innsjøer. Flytende solkraft på havet er et mer umodent marked hvor Moss Maritime har utviklet en ny teknologi basert på kompetanse fra olje og gass.

Kvinne med byggehjelm
Tekna-medlem Ingrid B. Lome har gått fra å jobbe med borerigger til flytende solkraft.

Tekna-medlem Ingrid B. Lome er prosjektleder for satsingen og også hun skal holde en innledning på Teknas frokostwebinar om flytende solkraft på tirsdag. Equinor og Moss Maritime fikk nylig avslag på en søknad til Forskningsrådet om støtte til å bygge verdens første flytende solkraft-prosjekt i røff sjø i havet utenfor øykommunen Frøya i Trøndelag:

– Det var synd at vi ikke fikk de midlene fra Forskningsrådet som ville hjulpet oss veldig godt på vei. Men vår partner Equinor og vi jobber fortsatt for fullt med Frøya-prosjektet, selv om dato for installasjon riktignok er utsatt, sier Lome.

Moss Maritime er et av mange norske selskaper som er midt oppe i en omstilling fra olje og gass til fornybar energi. Selskapet er heleid av det italienske oljeserviceselskapet Saipem. Lome har bakgrunn fra marinteknikk ved NTNU med en masteroppgave om bølgekraft. Hun begynte i Moss Maritime i eksamensåret 2014.

– Jeg jobbet med borerigger frem til jeg begynte å jobbe med flytende solkraft i værharde områder for tre år siden. Vi jobber med det grønne skiftet innen flytende havvind, flytende solkraft, hydrogen og karbonfangst, sier Lome.