Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av Pi

Noen har et helt spesielt forhold til dette tallet som de mener er det viktigste i matematikken.

Feirer du pi-dagen?

For mange matematikere, matematikk- og fysikkstudenter er dagen i dag, den 14. mars, helt spesiell, og vel verdt å feire. Det er nemlig pi-dagen. Noen spiser pai, noen memorerer flest mulig desimaler, og noen har til og med laget et eget språk basert på det spesielle tallet.

Alle med realfaglig utdanning vet nok godt hva pi er, og mange Tekna-medlemmer bruker den matematiske konstanten daglig i jobben sin. Skulle noen likevel ha glemt det, er pi forholdet mellom omkretsen og diameteren i en sirkel. Dette forholdet er alltid det samme uansett hvor stor eller liten en sirkel er. Noen kaller pi det viktigste tallet i matematikken.

Roter sammen begrepene

– Det er ekstremt vanlig å ikke kunne formlene for omkrets og areal av en sirkel. Elever blander formlene til langt opp i videregående, sier Tekna-medlem Roar Bakken Stovner som tar doktorgrad i matematikkdidaktikk, og selv har undervist i matematikk både på barne- og ungdomsskolen, og i videregående skole. Han tror mange pugger begrepene, men at de ikke gir så mye mening for dem, og derfor går de i glemmeboka.

Tekna-medlem Roar Bakken Stovner tar doktorgrad i matematikkdidaktikk. Han ser at mange elever har problemer med begrepene for omkrets og areal av en sirkel.

– Det som gjør pi-tallet vanskelig for elever er at det ikke kan uttrykkes som en heltallig brøk, sier han, som for eksempel 21/7, som er 3 akkurat. Pi ligger nærmere 22/7.

Fortsetter i det uendelige

Pi er et såkalt irrasjonelt tall. Det vil si at det fortsetter i det uendelige med desimaler som ikke gjentar seg i noe mønster. De fleste som bruker pi, avrunder likevel tallet til 3,14.

 I 2019 ble pi kalkulert til over 31,4 billioner desimaler, og det tok 121 dager å beregne, ifølge Wikipedia. De færreste har bruk for den ekstreme nøyaktigheten. Men NASA bruker mange desimaler, for eksempel 16 signifikante sifre i baneberegning for internplanetærer reiser.

Roar Bakken Stovner synes det er morsomt å tenke på at pi ble nevnt allerede i bibelen i skildringen av Salomons tempel cirka i år 950 f. Kr. Det er beskrevet som et rundt tempel, 10 alen bredt og 30 meter langt. De brukte altså pi lik 3. Ellers var Babylonerne for omtrent 4000 tidlig ute med å beregne dette forholdet. Kineserne og egypterne var også tidlig ute med slike beregninger.

Konkurrerer om å huske desimaler

I mange land konkurreres det i å memorere flest mulig desimaler av pi. I «norgesmesterskapet» i 2016 klarte Njål Arne Utgård å huske 2993 desimaler. Det er imponerende, men langt unna verdensrekorden på 70 000 desimaler som indiske Suresh Kumar Sharma satte i 2015.

Spiser pai

Det var den amerikanske fysikeren Larry Shaw som først begynte å arrangere feiringer av dagen i San Fransisco i 1988. Og dagen ble selvfølgelig lagt til 14. mars (i USA skrives måneden først i datoen) tett opp til klokkeslettet 1:59:26 som er de neste desimalene i konstanten etter 3,14, altså 3,1415926. Der i landet feirer de gjerne med å spise pai (på engelsk uttales pi og pie likt).

Noen har faktisk også konstruert et eget pi-språk kalt pilish, og skriver tekster basert på det. Opplegget er at det påfølgende ordet i teksten har samme antall bokstaver som den neste desimalen i pi. Den amerikanske matematikeren Mike Keith har skrevet verdens første bok på dette språket, kalt «Not a Wake» basert på de 3836 første desimalene.

Tilfeldig, men litt rart å tenke på, er også at den 14. mars var bursdagen til Albert Einstein. Dessuten døde fysikeren Stephen Hawking på denne datoen i 2018.

Kilder: Wikipedia, Store norske leksikon, matematikk.org, natgeobloggen.no, VG.no, pi-world-ranking-list.com