Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Nicolai Tangen

HÅRETE MÅL: Nicolai Tangen mener studenter burde sette seg hårete mål. Foto: Mikkel Moe.

Oljefondsjefen: – Disse kvalitetene trenger studenter til arbeidsmarkedet

Nicolai Tangen mener evnen til å omstille seg blir en av de viktigste kvalitetene fremover.

Med ansvar for 11 000 milliarder har Tangen et enormt ansvar. 

– Det er så mye penger at vi kan kjøpe hele Sverige, det vil si at vi kan kjøpe alle børsnoterte svenske selskaper per dags dato. Hadde vi puttet pengene i en madrass, hadde den vært 10 400 meter høy, høyere enn verdens høyeste fjell Mount Everest, sier han.

56-åringen ble sjef for Oljefondet i 2020 og har rundt 30 års erfaring i arbeidslivet.

– Kom deg ut av Norge!

– Hvilke faglige og personlige kvaliteter tenker du blir viktige i arbeidsmarkedet fremover?

– På den faglige siden er jo dette med teknologi kjempeviktig. Hvis du kan programmere, er det viktig, nesten uansett hvilken stilling du har.

– På det personlige plan er det mer villigheten til å lære, og at du er nysgjerrig. At du har motstandsdyktighet og tåler en støyt. Også er det evnen til omstilling og samarbeid som er og blir viktig, sier han.

– Studenter burde ha hårete mål i karrieren

Tangen har hele veien hatt som motto at han vil gjøre det som ser vanskeligst ut, og ta de største utfordringene. Han mener flere burde følge dette eksempelet.

– Jeg synes studenter bør sette seg hårete mål. Men et mål i seg selv er bare en drøm. Et hårete mål med en plan er det viktigste.

– Man må også tørre å feile, sier han.

Tangen anbefaler studenter på det sterkeste å dra utenlands for å skaffe seg erfaring og opplevelser.

– Kom deg ut av Norge! Jeg kom meg ut i 30 år, og har aldri angret på det. Det er også lurt å kombinere fagfelt, vi er altfor spesialiserte i Norge.

Han mener det også er viktig å nyte, og at student-tiden er mest sannsynlig den beste perioden i livet ditt.

– Få med deg alt som skjer av kultur, det finnes så utrolig mye uansett hvilken by du bor i. Ikke spar penger, du skal bruke penger i disse årene og gjerne ta opp lån. Du har så mye mer nytte av det når du er ung.

I forhold til det faglige mener han det gjelder å være litt tøff med deg selv, og hva det er det du trenger å lære deg?

– Vær strukturert og lær pensumet. Det aller gøyeste er å lese om det man kan, men det er jo helt meningsløst. Du må lese om det du ikke kan. Se på beskrivelser av eksamensspørsmål og lignende, sier han.

Nicolai Tangen
SER ETTER FOLK SOM TØR: Tangen forteller at han selv ser etter personer som tør å ta risiko når han skal ansette. Foto: Mikkel Moe.

 

Om du har et mål med en plan for å få jobb i Oljefondet, må du være faglig flink, men det er også en del personlige egenskaper Tangen ser etter.

– Vi liker at folk tenker utenfor boksen, at de viser at de har tatt risiko med livet sitt, at de kan samarbeide og at de har tenkt langsiktig. Folk som skifter jobb annethvert år er ikke vi interessert i. Jeg tenker man bør være fem år i jobben før man skifter. Det skader heller ikke med humor, sier han.

Her kan du se hele intervjuet med Nicolai Tangen: