Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Ingeborg Sølvberg

Ingeborg Sølvberg er mest kjent for sitt omfattende arbeid med biblioteksystemet BIBSYS. Foto: Kai T. Dragland/NTNU

Ble Norges første kvinnelige IT-professor

I anledning den internasjonale kvinnedagen 8. mars presenterer vi også i år norske kvinner som har vært pionerer innen naturvitenskap og teknologi gjennom mer enn hundre år. Vi har vi føyd til en IT-professor, en matematikkprofessor og en Nobelprisvinner på årets liste. I dag handler det om IT-professoren.

IIngeborg Sølvberg (født 1943) ble i 1992 Norges første kvinnelige IT-professor, da ved Den allmennvitenskapelige høgskolen (AVH) som i dag er en del av NTNU. I 1996 ble hun utnevnt til professor i informasjonsforvaltning ved NTNUs institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap i Trondheim. I 2013 gikk hun av med pensjon og er nå professor emerita ved Institutt for datateknologi og informasjonsvitenskap ved NTNU.

Sølvberg var opprinnelig utdannet som sivilingeniør innen teknisk fysikk ved Norges tekniske høgskole (NTH) i 1966. Hun er mest kjent for å ha ledet arbeidet med å utvikle et datasystem for norske fagbibliotek fra 1970-tallet, etter hvert kalt BIBSYS. Hun brukte tre år på å kartlegge bibliotekarenes arbeidsoppgaver og behov før hun begynte med spesifisering av program og database. Hun var spesielt opptatt av å holde fokus på sluttbrukerne gjennom hele utviklingsprosessen. Systemet ble etter hvert tatt i bruk av stadig flere fagbibliotek. I 2005 var 112 bibliotek tilknyttet databasen, og over 2000 bibliotekansatte brukte BIBSYS som sitt daglige arbeidsredskap. Systemet var i bruk i mer enn 40 år.

Ingeborg Sølvberg har hatt mange profesjonelle verv i løpet av karrieren, og har sittet i komiteer og råd i både inn- og utland.

Kilde: Store Norske Leksikon og Wikipedia.