Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Eldre kvinne i forsamlingssal

Idun Reiten ble internasjonalt kjent for Auslander-Reiten-teorien innen algebra. Foto: Kai T. Dragland/NTNU

Hun var Nordens første kvinnelige matematikkprofessor

I anledning den internasjonale kvinnedagen 8. mars presenterer vi også i år norske kvinner som har vært pionerer innen naturvitenskap og teknologi gjennom mer enn hundre år. Vi har vi føyd til en IT-professor, en matematikkprofessor og en Nobelprisvinner på årets liste. I dag handler det om matematikkprofessoren.

Idun Reiten (født 1942) regnes som en av Norges fremste matematikere. Hun studerte matematikk ved Universitetet i Oslo. Med sin doktorgrad om abstrakt algebra ved Illinois State University i 1971, var hun en av de første norske kvinner med doktorgrad i matematikk. Hun ble professor ved Universitetet i Trondheim (nå NTNU) i 1982, og var da den første nordiske kvinne til å bli professor i matematikk. I 2011 ledet hun forskergruppen innen algebra.

Hennes forskningsområde var representasjonsteori for artinske algebraer, kommutativ algebra, ordninger og homologisk algebra.

Hun utviklet sammen med amerikaneren Maurice Auslander en teori innen algebra (Auslander-Reiten-teori) som anses så sentral at den er gitt en egen kode i den matematiske klassifiseringsindeksen Mathematical Classification. Hun fikk Nansenmedaljen i 2009 og ble utnevnt til kommandør av Den kongelige Norske St. Olavs Orden i 2014 for sin innsats for matematikken.  I dag er hun professor emerita i matematikk ved NTNU.

Kilde: Store Norske Leksikon og Wikipedia.