Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kvinne med langt mørkt hår

May-Britt Moser blir regnet som en av verdens fremste innen nevrovitenskapelig hjerneforskning. Foto: Geir Mogen Kavli Institute for Systems Neuroscience

Nobelprisvinneren innen hjerneforskning

I anledning den internasjonale kvinnedagen 8. mars presenterer vi også i år norske kvinner som har vært pionerer innen naturvitenskap og teknologi gjennom mer enn hundre år. Vi har vi føyd til en IT-professor, en matematikkprofessor og en Nobelprisvinner på årets liste. I dag handler det om Nobelprisvinneren.

I 2014 ble May-Britt Moser (født 1963) og hennes daværende ektemann Edvard Moser, tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin, som de første nordmennene noensinne. Sammen med amerikaneren John O’Keefe fikk de prisen for oppdagelse av celler som utgjør et posisjoneringssystem i hjernen,  altså celler som gjør at vi klarer å beregne avstand og retning til tingene rundt oss.  

May-Britt Moser er den eneste norske kvinne innen naturvitenskap som har fått en Nobelpris. Hun er utdannet psykolog fra Universitetet i Oslo, der hun i 1995 tok en doktorgrad i nevrovitenskap. Betydningen av hjernestrukturen hippocampus for evnen til å orientere seg i rommet sto sentralt i doktorgraden.  

Sammen med Edvard Moser bygget hun opp Moser-miljøet ved NTNU i Trondheim fra 1996. I 1996 ble hun førsteamanuensis i biologisk psykologi ved NTNU, og i 2000 ble hun professor i nevrovitenskap ved samme universitet.  Mosers forskergruppe ved Institutt for psykologi ble gitt status som senter for fremragende forskning i 2002.

May-Britt Moser er leder for Senter for nevrale nettverk og nestleder ved Kavli-instituttet for systemnevrovitenskap.

Funnene om dyrs og menneskers stedsans har betydning for forståelsen av sykdommer som Alzheimer, en demenssykdom som blant annet kan gi redusert orienteringsevne.

I tillegg til Nobelprisen har May-Britt Moser også mottatt en rekke andre viktige priser og utmerkelser, blant annet Fernströmprisen i 2008, Louis-Jeantets pris i medisin i 2011, Anders Jahres pris i 2011 og Körberprisen i 2014.

Moser ble i 2018 tildelt storkors av St. Olavs Orden for «særlig fremragende innsats innen nevrovitenskapelig forskning».

I 2020 ble hun tildelt GunnerusmedaljenDet Kongelige Norske Videnskabers Selskabs høyeste hederstegn.

Kilde: Store Norske Leksikon og Wikipedia