Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Zürcher utenfor en barnehage

Erik Årdal Zürcher er veldig ivrig etter å få en jobb som er relevant i forhold til sivilingeniørutdanningen i maskinkonstruksjoner. Som en nødløsning, er han nå ringevikar i barnehager.

Mistet jobben før han fikk begynt

7,5 prosent av nyutdannede Tekna-medlemmer var i fjor uten jobb fem måneder etter endt utdanning, viser foreningens ferske arbeidsmarkedsundersøkelse. For Erik Årdal Zürcher var jobben i boks allerede i januar i fjor, men så slo Koronapandemien til.

Sivilingeniør Erik Årdal Zürcher (26) hadde ikke trodd han skulle stå uten jobb fem måneder etter endt studium, i og med at han allerede i januar i 2020 hadde fått arbeidskontrakt med Technip FMC i Stavanger, og skulle begynne i sin første jobb der i august.

Zürcher er blant de 7,5 % nyutdannede Tekna-medlemmene i 2020 som ikke var i fast jobb per 1. november. Det er en økning fra 6,8 prosent i 2019.

Kansellerte kontrakten i mai

– Etter to intervjurunder var jobben hos Technip FMC i Stavanger i boks allerede i januar, og jeg slo meg til ro med det, sier Erik som i mai fikk beskjeden om at selskapet kansellerte alle kontraktene med de nyutdannede. Selskapet la også ned et av kontorene sine i Stavanger, og nedbemannet totalt med flere hundre ansatte.

–  Det var jo en skikkelig lei beskjed å få, sier den ferske sivilingeniøren som måtte begynne helt på nytt med å orientere seg i jobbmarkedet og prøve å finne en relevant jobb. Hans opplevelse er at mange bedrifter har vært veldig forsiktig med å ansette nye i hele perioden etter dette.  

Erik forteller at han har brukt hele høsten i forsøket på å skaffe seg en ny jobb. En svært så innholdsrik CV vitner om en variert og målbevisst retning mot mastergraden i konstruksjoner og materialer, med spesialisering innen maskinkonstruksjoner.

Etter bachelor som maskiningeniør ved OsloMet, inkludert et halvt års utveksling til Queensland University of Technology i Australia, og bacheloroppgave for Aker Solutions, tok han masterutdanningen ved Universitetet i Stavanger. Masteroppgaven tok han i samarbeid med Aker Solution på Tranby, med beste karakter som resultat.  Han har også to internship-perioder bak seg. Åtte uker hos Wärtsilä Oil & Gas Systems, og ni uker hos Aker Solutions.

Koronapandemien gir usikkerhet

–  Etter kanselleringen av jobben i mai, begynte jeg straks å orientere meg i arbeidsmarkedet igjen og søke på det som var av jobber, men det er tydelig at mange bedrifter har vært veldig forsiktig med å ansette nye, i og med usikkerheten rundt koronapandemien, tror Erik Zürcher.

Da vi snakket med den unge jobbsøkeren i begynnelsen av januar i år oppsummerte han at han nok har søkt over hundre relevante og ikke relevante jobber  –  i starten i Stavanger og Østlandsområdet, men etter hvert i hele Norge. Han har kommet til første- og andregangsintervju, men ikke nådd helt opp ennå.

– Jeg har fått hjelp i Tekna til å se gjennom CV og jobbsøknader. Jeg har også hatt litt nytte av «Karrierekompasset» for å se hvilke bedrifter som matcher min profil.

Er optimist

Den ferske sivilingeniøren ser fremdeles optimistisk på situasjonen, og holder motet oppe.

–  Jeg er sikker på at dette kommer til å ordne seg. Det tar bare litt tid, sier han.

Inntrykket han sitter igjen med etter de siste månedene, er at de fleste bedrifter som nå ansetter, søker etter folk med erfaring. Noen bedrifter har også måttet permittere og nedbemanne, og da blir det flere erfarne ledige som konkurrerer om de samme jobbene.

– Konkurransen er veldig hard, og de med erfaring blir nok prioritert, sier Erik Årdal Zürcher.

Flest uten jobb fra Universitetet i Stavanger

Ifølge Tekna-undersøkelsen er 1 av 4 uten jobb fra Universitetet i Stavanger, mens en av ti er fra andre læresteder. Prosentvis har flest fått jobb som er utdannet fra Universitetet i Agder. 95 prosent derfra er i jobb, mens 92 prosent fra NTNU er i jobb per 1. november.

Ser man på hvilke faggrupper som har vært mest attraktive i jobbmarkedet er IKT på topp med 96 prosent i jobb, mens Bygg og anlegg, og Matematikk ligger på delt andreplass med 95 prosent i jobb. For faggruppen Maskinteknikk er tallet 82 prosent, bare med Biologi og Kjemi under. 

Erik Årdal Zürcher er usikker på om studiested har noe å si for hvor attraktiv du er på jobbmarkedet. Forskjellen som vises i Tekna-undersøkelsen, mener han kan skyldes andre forhold som at det for eksempel er langt flere utenlandske studenter ved Universitetet i Stavanger og at noen utdanninger der er rettet mer mot oljevirksomhet enn andre steder.

Men bortsett fra det har han lagt merke til at mange jobbutlysninger passer godt til beskrivelsene til det som tilsvarer hans utdanning på NTNU, nemlig Produksjon og produktutvikling.

Han kjenner andre fra samme utdanningskull i Stavanger som heller ikke har fått jobb.

– Noen har gitt opp å søke jobber, og har i stedet begynt på en ny masterutdanning, sier han.

Det har Erik ikke planer om å gjøre.

Jobber i barnehage

– For å ha noe å gjøre begynte jeg også å søke butikkjobber, men der var jeg selvfølgelig overkvalifisert, og ikke så interessant som arbeidstaker fordi jeg nok ble sett på som en lite stabil arbeidskraft.

Gjennom Adecco er han nå ringevikar til barnehager.

–  Å jobbe i barnehage ser jeg på som en midlertidig nødløsning for å tjene penger. Jeg har erfaring med dette fra før, da jeg jobbet i barnehage ett år i stedet for å ta militærtjeneste. Jeg fikk gode referanser fra jobben den gang, og etter at jeg begynte med dette i januar, har jeg hatt nok å gjøre, sier Erik Årdal Zürcher.

–   Men nå er jeg veldig ivrig etter å komme i gang med en jobb som er mer relevant i forhold til utdanningen min.

Erik sier han er villig til å flytte hvor som helst for å få en relevant jobb.

– Jeg velger å se langsiktig på jobbmulighetene. Forhåpentligvis gjør koronavaksineringen sitt til at bedrifter tør å investere i flere nyutdannede fremover.