Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Martin Ingesen

Martin Ingesen er gründer for IT-sikkerhetsselskapet Kovert AS som forsøksvis bryter seg inn i kundenes datasystemer. Foto: Cecilie Halvorsen

Lønnsvinner satser på lovlige innbrudd

Hvis du skal søke høyere utdanning bør du først sjekke forventet begynnerlønn i tabellen nederst i denne artikkelen. Der er det stor forskjell mellom gårsdagens og dagens favoritter. Med en master i informasjonssikkerhet er Martin Ingesen en av lønnsvinnerne blant de nyutdannede.

Tabellen nederst viser gjennomsnittlig månedslønn for nyutdannede fordelt på langtidsutdannede grupper, ifølge tall fra SSB. Klikk øverst i tabellen for å velge mellom nyutdannede og øvrige. Blant de nyutdannede (0-4 år etter fullført utdanning) havner oljerelaterte utdanninger som geologi, geofysikk og kjemiske fag langt nede på listen, men blant de øvrige (5 år eller mer etter fullført utdanning) ligger oljegruppene blant de aller øverste.

Blant Tekna-utdanningene finner vi tre nye utdanningsgrupper blant lønnsvinnerne for nyutdannede:

  • Sikkerhet, andre
  • Utdanninger i elektrofag, mekaniske fag og maskinfag, andre
  • Bygg- og anleggsfag, andre

Alle de tre lønnsvinnerne er sekkekategorier med betegnelsen «Andre» som viser at de ikke passer inn i de tradisjonelle standardgruppene. Antall jobber i disse kategoriene viser at antall nyutdannede utgjør over halvparten av alle de øvrige. Her finner vi altså nye og etterspurte utdanningsgrupper som i stor grad ikke fantes tidligere. Ved å klikke på Tekna-gruppene i tabellen kan man se de underliggende masterprogrammene. IT-sikkerhet er en av undergruppene til lønnsvinneren Sikkerhet, andre:

–  Jeg kan absolutt kjenne meg igjen i statistikken. Med et voksende behov for personer med IT-sikkerhetskompetanse, og det faktum at IT-sikkerhet som fagfelt er ganske "spisset", så virker det naturlig for meg at man får et høyt lønnsnivå også, sier Martin Ingesen (27).

Medisin topper foran Tekna-grupper

Kun Medisin har høyere gjennomsnittlig månedslønn for nyutdannede enn Sikkerhet, andre. Sikkerhet, andre består av både samfunnssikkerhet, risikostyring og informasjonssikkerhet. NTNUs Kandidatundersøkelse er en av flere undersøkelser som indikerer at informasjonssikkerhet drar opp gjennomsnittet. Konsulentformidlerend Ework og IT-konsulentselskpe Atea sier begge at kompetanse på IT-sikkerhet er spesielt ettertraktet og betaler deretter.  Ingesen startet nylig gründervirksomhet med selskapet Kovert AS som tilbyr langvarige og virkelighetsnære sikkerhetstester av kundenes datasystemer. Han er tidligere norgesmester i hacking. 

–  Det var underveis i min bachelor i IT/programmering at jeg først fikk øynene opp for IT-sikkerhet som et fagfelt og noe jeg kunne tenke meg å jobbe med. Jeg begynte som sikkerhetskonsulent rett etter at jeg var ferdig med bachelorutdannelsen min, men følte at jeg hadde lyst på litt mer "kjøtt på beinet" når det kom til IT-sikkerhet. Derfor tok jeg en master i informasjonssikkerhet ved NTNU Gjøvik på deltid ved siden av full jobb, sier Ingesen.