Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

Ifølge styreleder Nigel Green og administrerende direktør Fredrik Lindberg er HealthSum den første helseplattformen som er bygget på «Distribuert Ledger Teknologi» (DLT), en teknologi som blant annet er langt mindre energikrevende enn andre plattformer og der store datamengder ikke er en begrensning.

Kåret til helsegründer for å tenke stort

Oppstartselskapet HealthSum ble kåret til Årets helsegründer under Helseteknologikonferansen 2023, for å ha utviklet en helseplattform der pasienten selv eier sine data og kan åpne opp for forskning på disse dataene.

Vinneren av prisen som årets helsegründer er et selskap som tør å tenke stort, som ikke er redd for å utfordre det eksisterende, og peker på løsninger som kan skape helt nye og bedre muligheter for pasienter i hele verden.

Dette sa jurymedlemmene Arild Kristensen fra Norwegian Smart Care Cluster og Lena Nymo Helli i Norway Health Tech i sin begrunnelse for å tildele oppstartselskapet HealthSum prisen Årets helsegründer 2023. Det skjedde under Helseteknologikonferansen på Fornebu 19. september.

Mindre energikrevende teknologi

Viseadministrerende direktør og styreleder Nigel Green holdt et innlegg om selskapet før han sammen med grunnlegger og administrerende direktør Fredrik Lindberg, kom på scenen for å motta prisen. Selskapet har laget en helseplattform som løser flere av problemene andre plattformer sliter med. Green fortalte at det er den første helseplattformer som er bygget på «Distribuert Ledger Teknologi» (DLT). Videre at teknologien blant annet er langt mindre energikrevende enn andre plattformer, svært integrasjonsvennlig og slik at store datamengder ikke er en begrensning.

– Vi er den første helseplattformen som imøtekommer alle retningslinjer for GDPR. Pasienten eier sine egne data, og kan selv bestemme hvem som får tilgang til dataene, heter det fra prisvinneren.

Pasienter kan selv tillate forskning

Green og Lindberg opplyser også at deres helseplattform er den første som kan bruke pasientdata til forskning.

– Grunnen til dette er at pasienten selv eier egne data, og dermed kan tillate at meta-data benyttes til forskning. Dette muliggjør en cash-back til pasientene, og vil, for eksempel i utviklingsland, gi gratis helseforsikring til pasientene, sier de.

Ifølge dem er dette også den første helseplattformen som er skybasert, men som samtidig fungerer offline.

De opplyser at dette har gjort at flere ulike hjelpeorganisasjoner, og forsvarsdepartement, er interessert i løsningen. Blant annet ønsker FN å benytte HealthSum i Afrika. Plattformen tilfredsstiller dessuten de høyeste krav til sikkerhet mot hacking, ifølge dem.

Åttende konferanse

Helseteknologikonferansen ble i år arrangert for åttende gang i et samarbeid mellom Norwegian Smart Care Cluster, Norway Health Tech og Tekna.

Her er prisvinnerne fra HealthSum, Nigel Green og Fredrik Lindberg, sammen med juryen som kåret dem til årets Helsegründer i skarp konkurranse med mange gode kandidater. Til venstre Sverre Røed-Bottenvann fra Tekna, og til høyre Lena Nymo Helli fra Norwegian Health Tech og Arild Kristiansen fra Norwegian Smart Care Cluster.

I juryen som utroper vinneren av prisen sitter representanter for arrangørene av konferansen. Kriteriene for å bli tildelt prisen er at vinneren må være et oppstartselskap, løsningen må være ny i markedet, og den må være i tråd med FNs bærekraftmål nummer 3 og 17.