Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Hanne Helen Skattum

At det rådgivende ingeniørselskapet Multiconsult får mange sommerjobbsøknader fra teknologistudenter, kan leder for rekruttering Hanne Helen Skattum bekrefte.

Attraktiv blant studenter – 1300 søkere til 100 sommerjobber

Ifølge Universums kandidatundersøkelse blant 15000 studenter i Norge i 2019, var det rådgivende ingeniørselskapet Multiconsult den mest attraktive arbeidsplassen blant ingeniørstudenter, bare slått av Equinor.

I Teknas lønnsundersøkelser for sommerjobber er Multiconsult Norge et av selskapene som var godt representert blant studentene som har svart på undersøkelsen.

Suksess med sommerprogrammer

Vi har spurt Hanne Helen Skattum som leder arbeidet med å rekruttere sommerstudenter i Multiconsult Norge, om hva som gjør selskapet så populært, hvordan de rekrutterer til sommerjobbene, betingelsene de kan tilby sine sommerjobbstudenter og hva hun vil råde studenter til å gjøre for å skaffe seg interessante og relevante sommerjobber.

– De siste årene har vi hatt 70-100 sommerstudenter innen ulike fagområder fordelt på våre ulike kontorer, forteller Skattum. Antall søkere til jobbene har ligget mellom 1000 og 1300. I tillegg til vanlige sommerjobber innen de ulike fagområdene, har selskapet utviklet fem spesielle sommerprogram, kalt Must (Multiconsult student). Dette er et konsept Multiconsult startet med i 2011, og er nå så innarbeidet at vi ser at studentene synes dette er spesielt attraktivt.

Skattum forteller at de i sommerprogrammene setter sammen tverrfaglige studentteam som jobber med virkelige problemstillinger enten i reelle kundeprosjekter eller typiske oppdrag som kunne vært reelle. 

– I 2019 hadde vi for eksempel et studentteam på fire som hadde et fornybar energi solprosjekt i Namibia som også inkluderte et besøk dit.

Mye avgjøres på rekrutterings-dag

– Vi legger ned mye innsats på arenaer der vi møter studenter. Det er aktiviteter som for eksempel deltakelse på karrieredager og gjennomføring av bedriftspresentasjoner. Da bruker vi ofte yngre medarbeidere hos oss som selv var studenter for ikke lenge siden. For å finne våre våre sommerstudenter for 2020, benyttet vi et nytt rekrutteringsopplegg med kun én søknadsfrist sist høst og en såkalt assessment-dag som de fleste av finalistene ble invitert til.

Den holdt vi på kontoret i Trondheim i og med at omtrent 60 prosent av søkerne kommer fra NTNU der. Her ble studentene mer kjent med Multiconsult, de ulike stillingene og programmene, og vi ble kjent med studentene gjennom intervjuer og ulike oppgaveløsninger.

Skattum opplyser at det først og fremst er 3. og 4. års studenter de tilbyr sommerjobber. Det viktigste de ser etter er om kandidatene har relevant faglig spesialisering, hvilke akademiske resultater de har innenfor de meste relevante fagene i tillegg til evnen til å lære nye ting, analytiske egenskaper, motivasjon og engasjement for det aktuelle fagområdet. Dessuten legger de vekt på personlige egenskaper som at vedkommende er flink til å ta initiativ, er nysgjerrig, kan samarbeide men også arbeide selvstendig.

Leter etter de beste

– Det er klart at vi tenker lenger fremover enn bare sommerjobber, sier Skattum. Vi ser etter mulige fremtidige kandidater til jobber i Multiconsult. En sommerjobb hos oss er en unik mulighet til å bli kjent for begge parter.

– Det er klart at vi tenker lenger fremover enn bare sommerjobber, sier Skattum. Vi ser etter mulige fremtidige kandidater til jobber i Multiconsult.

Ifølge Skattum er de fleste avtaler for sommeren 2020 gjort allerede før jul. Alle Must-programmene styres fra hovedkontoret i Oslo. Unntaket er Must Arktisk som fokuserer på arktisk teknologi og planlegging av konstruksjoner og infrastruktur i kaldt klima som gjennomføres ved kontorene i nord. De vanlige sommerjobbene ellers er fordelt på kontorene rundt omkring i landet.

Trivsel er viktig

Hun forteller at de tar seg godt av studentene som får sommerjobb.

– Alle får sin egen fadder, og vi arrangerer egne aktiviteter både av faglig og sosial karakter ved siden av selve jobben de utfører, sier Skattum. Dessuten har vi en sluttsamling dere sommerstudentene kan presentere hva de har jobbet med for hverandre og for ledelsen.

Skattums råd til deg som er student og ønsker deg relevant sommerjobb er:

– Ikke søk på alle mulige jobber, men finn de som er relevante og som du virkelig har engasjement for. Hun råder også studenter til å forberede seg spesielt godt på intervjusituasjoner.

– Å gi eksempler på hva som engasjerer deg, er alltid positivt, og at du viser refleksjon og forståelse for hva virksomheten driver med.

Ifølge Hanne Helen Skattum tilbyr Multiconsult konkurransedyktige timelønn til sine sommerstudenter.

– Vi er opptatt av at studentene skal bli lønnet med utgangspunkt i et likelønnsprinsipp og at forskjellene reflekterer hvor langt du har kommet i ditt studie, sier hun.

Fakta om Multiconsult:
Multiconsult driver med prosjektering og rådgiving innen bygg og eiendom, industri, olje og gass, samferdsel, fornybar energi, vann og miljø, og by og samfunn. Selskapet har om lag 2850 medarbeidere fordelt på 26 kontorer.

 

Les også: Dette bør du tjene i sommerjobben