Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Andreas Trohjell

Hvordan få til en best mulig digital studiestart, opptar Tekna-medlem Andreas Trohjell i vervet som leder av Norsk studentorganisasjon NSO.

Annerledes studiestart: – Vær aktiv, men følg reglene

– Delta aktivt i det som skjer. Det er viktig at du får en nærhet til studieinstitusjonen og til andre studenter, sier leder av Norsk studentorganisasjon NSO, Andreas Trohjell, til høstens ferske studenter, samtidig som han minner om at smittevernreglene må overholdes.

NSO-leder og Tekna-medlem Andreas Trohjell (24) tror årets studiestart vil være utfordrende for mange, men likevel positiv.

–  Det er et annerledes år, og det er alle klar over. Det er likevel studiestarten som er den viktigste perioden som student, hvor man blir kjent med både institusjonen og studievenner, og lærer faget å kjenne.

Han tror det vanskeligste for nye studenter i år, blir opplevelsen av det å være student.

–  Folk er ikke på campus, forelesninger blir gjennomført på nye måter. Du kan ikke kan ha store arrangementer som tidligere. Som student må du nok være mer aktivt i år, sier Andreas som håper studiestart likevel vil oppleves positivt for de ferske studentene.

Selv tar Andreas Trohjell fatt på et spesielt år. Tekna-medlemmet er frikjøpt fra matematikkstudiene ved Universitetet i Bergen etter at han ble valgt til leder av NSO rett før sommeren.  Som øverste interesseorganisasjon for 30 ulike studentdemokratier ved universiteter og høyskoler, representerer NSO 240 000 studenter.  Gjennom ledervervet skal Andreas tale deres sak overfor politiske myndigheter.

Helt fra første studieår har Andreas vært opptatt av studiemiljø og studentpolitikk.

– Jeg engasjerte meg særlig på den faglige siden med kvalitetutvikling av studiet og påvirkningsarbeid ved institutt, fakultet og universitetet sentralt. I en periode satt jeg i styret ved fakultetet mitt, og var vara til universitetsstyret.

Digital studiestart

–  Det finnes ingen bedre steder å være enn i NSO om du ønsker å påvirke forholdene for studenter, sier han om hvorfor han ønsket seg ledervervet.  I år er forholdene rundt studiestart med korona-situasjonen spesiell. Vi har en tett dialog med utdanningsinstitusjonenes ledelse, Kunnskapsdepartementet og statsråden, og med studentdemokratiet om hva vi foretar oss i denne prosessen. Det er viktig at vi både synliggjør problemstillinger for studentene, og samtidig bidrar til å løse dem. En helt ny utfordring å løse i år, er hvordan få til en digital studiestart på best mulig måte, sier Andreas Trohjell.

Andre viktige saker fremover blir å jobbe for flere studentboliger, og for bedre studentøkonomi.

–   Det er for dårlig at 85 prosent av studentene, ifølge NSOs ferske undersøkelse, fortsatt ikke har tilgang på studentbolig, sier Trohjell.

Magisk matematikk

Selv har Arendalsgutten tilbrakt de siste fem årene på hybel i Bergen der han studerer matematikk. Det som fascinerer han mest med matematikk er den store bredden faget har.

–  Man blir aldri ferdig utlært innenfor et felt, og alle kan jobbe på tvers av feltene – det finnes alltid flater for samarbeid innenfor matematikken, sier han.

–  Skal vi påvirke barn og unge til å velge realfag, må vi vise hvor magisk verden oppfører seg når vi beskriver den med matematikk. Jeg tror for eksempel skolerealfagene har mye å lære av populærvitenskapelige youtube-kanaler som formidler fag, sier Andreas.

Som medlem av Tekna er han veldig fornøyd med studentforsikringen gjennom Gjensidige.

– Dessuten har jeg alltid stilt opp på «Ost og vin»-arrangementene i Bergen, sier han.

Medlemsfordeler for studenter

To inkluderte forsikringer, sosiale arrangementer, hjelp med husleie- og jobbkontrakter og mange avtaler du kan spare mye penger på.