Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Folk i gule vester utenfor NVE

Tekna-medlem Andreas Blix Møller får god støtte fra forhandlingssjef i Tekna Stat, Linn-Guste Pedersen som er på runde innom ulike virksomheter der Tekna har medlemmer i streik.

Andreas er villig til å streike lenge

Det er en motivert gjeng av streikevakter vi møter utenfor Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sitt hovedkontor på Majorstua i Oslo. De er villige til å streike lenge for sin rett til lokale lønnsforhandlinger.

Det var sist fredag 24. mai at Akademikerne, som representerer Tekna i staten, gikk ut i streik. Per nå har Akademikerne stat tatt ut  347 medlemmer i streik i NVE. Av disse er 192 Tekna-medlemmer. Vi møter noe av dem på trappa utenfor NVEs hovedkontor i Oslo.

Tekna-medlem Andreas Blix Møller forteller at han har vært ansatt i NVE i cirka to år, og at dette er første gang i livet at han er i streik.

– Jeg føler at vi kjemper for en god sak, sier han.

Blix Møller er utdannet sivilingeniør innen elkraftteknikk, og jobber som avdelingsingeniør i seksjon for beredskap i NVE. Seksjonen har en samfunnsviktig funksjon når det gjelder beredskap og krisehåndtering innen kraftforsyning.

– Streikeviljen er stor slik jeg opplever den. Vi kjemper for viktige prinsipper i vår forhandlingsrett. Lokale kollektive lønnsforhandlinger er viktig for oss og for samfunnet for å kunne beholde og belønne utdanning og kompetanse i statlige virksomheter, sier han.

Jogger med streikevester

Blix Møller forteller at de har organisert rullerende streikevakter ved NVE. I tillegg kan de som er i streik viser tilstedeværelse andre steder, som for eksempel på streikekafeer og ulike streikemarkeringer som Akademikerne arrangerer i byen. Dessuten er det folk som bruker streikevestene og går rundt på frivillig basis for å markere.

Joggere i gule streikevester
Carl Andreas Veie, Sigrid Bilstad Neraasen, Kjetil Melvold , Maren Refsnes Brubæk, Ingrid Bjørshol Holm, Silje Tellervo Jelsness, og Ruben Rygh fra løpegruppa i NVE viser omverdenen at de er i streik ved å ta en joggetur i Frognerparken iført streikevester.

Mens vi snakker med Andreas kommer det en gruppe som jogger rundt i Frognerparken iført gule streikevester. Det viser seg å være løpegruppa i NVE.

– Vi får stort sett positive kommentarer, men noen spør om hva slags måte det er å streike på, å være på joggetur, sier en av dem.

Ifølge forhandlingssjef for Tekna Stat, Linn Guste-Pedersen som dukker opp når vi er utenfor NVE kan man vise at man er i streik ved å være synlig i samfunnet på flere måter.  Noen serverer kaffe, noen steker vafler og noen løper som her.

– Personlig er jeg villig til å streike lenge, men følger det som bestemmes sentralt i Akademikerne, sier Andreas Blix Møller. Han opplever at hovedgrunnen til at folk slutter i NVE er lønna, og det synes han er veldig uheldig.

Ifølge Guste-Pedersen har lokale forhandlinger som ble innført i 2016 vært en suksess. I noen virksomheter, der man har fått i gang det lokale forhandlingsløpet, har turnoveren gått ned, fordi arbeidsgiver har kunnet gjøre grep lokalt som medvirker til at folk ikke slutter.

– For kompetansebedrifter er den en stor gevinst å få ned «turnoveren», for stor turnover koster helt ekstremt mye, sier hun.