Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Mette Eng Pedersen

Mette Eng Pedersen mener hun har tatt med seg konkurranseinstinktet fra tiden som idrettsutøver til jobben.

Mette giftet seg med jobben – før hun ble sammen med et menneske

Regionleder Mette Eng Pedersen (55) har vært så glad i jobben i Sweco at hun valgte bort hus og hage for å få mer tid til spennende faglige prosjekter.

Tekna-medlem Mette Eng Pedersen er fortsatt like glad i jobben, men arbeidsdagene er blitt litt mer normale etter at hun fant ny kjærlighet for fire år siden.

 – Jeg har nok vært litt «gift med jobben». I fjor var det en markering av at jeg hadde jobbet 20 år i Sweco. Da ble det sagt at jeg har en sønn som studerer i Trondheim og en datter som heter Sweco. Det sier ganske mye om hvor dedikert jeg er, og har vært i mange år.

 Mette har valgt en utdøende karrierevei med samme arbeidsgiver i over 20 år.

– Jeg var en av de to første arealplanleggerne i Sweco da jeg ble ansatt i 2000. Jeg fikk etter hvert ansvaret for utvikling av plan- og landskapsmiljøet. Det har vært en veldig spennende reise og det eierskapet har trumfet andre jobbtilbud som jeg har fått underveis. Men jeg har byttet jobb omtrent hvert femte år, selv om jeg har beholdt samme arbeidsgiver. Jeg startet som prosjektmedarbeider og fortsatte som prosjektleder, gruppeleder og avdelingsleder før jeg ble regionleder i 2016.

Les også Speiderledelse skapte lederkarriere.

Regionleder Mette Eng Pedersen beskriver krevende utfordringer på jobb som å være i en tunnel med innslag av dagsoner.

Tøffere kamp om hodene

De siste årene har en motsatt trend forsterket seg.

– Vi har sett en betydelig økning i turnover i vår bransje. Store investeringer i vei og jernbane har skapt en tøffere kamp om hodene. Det har bidratt til at vi i bransjen overbyr hverandre i lønn, og særlig blant de yngre lar flere seg friste av 50 til 100 tusen mer for å gjøre samme jobben hos en konkurrent. I tillegg går alt i samfunnet fortere enn før, det skjer mer på kortere tid. Yngre i dag er mer utålmodige, og nysgjerrige på nye muligheter. Jeg tror at også det bidrar til hyppigere bytte av jobb. Det gir medarbeidere en bredere erfaringsbakgrunn som er veldig verdifullt også for arbeidsgivere.

– Store investeringer i vei og jernbane har skapt en tøffere kamp om hodene. Bransjen overbyr hverandre i lønn, og yngre i dag er mer utålmodige, og nysgjerrige på nye muligheter.

Vil skape gode byrom

 Men hva er det som har drevet deg til å jobbe så mye?

 –  Det er en kombinasjon av faglig interesse og prestasjonskultur. Innen faget blir jeg aller mest inspirert av å skape gode byrom, hvorav Torggata i Oslo er et av flere gode eksempler. Innen prestasjonskultur har jeg bakgrunn som en ung idrettsutøver i langrenn, men jeg valgte bort skiene til fordel for utdanning og jobb i overgang mellom junior og senior. Men konkurranseinstinktet fra langrenn har jeg tatt med meg inn i jobb. Konkurranseinstinkt er viktig for å hele tiden ha motivasjon og energi til å stadig å utvikle våre prestasjoner for å oppnå gode resultater slik at vi fortsetter å være en attraktiv leverandør i markedet.

Trigges av kontraster

  Men på hvilken måte har prestasjonskultur og konkurranseinstinkt bidratt til at du har prioritert jobb fremfor fritid?

 –  En polfarer sa en gang at man ikke vet hvor godt det er å være varm, før man har vært skikkelig kald. Krevende utfordringer på jobb kan beskrives som å være i en tunnel, hvor man innimellom kommer over i en dagsone med lys, før man på nytt må manøvrere i et mørke. Jeg trigges av slike kontraster. Som leder er jeg mer opptatt av hvordan vi skal prestere på best mulig måte, da resultatene kommer som en følge av dette. De siste årene har jeg gjenopptatt interessen for langrenn, og i mellomtiden har sporten utviklet seg så mye at jeg har måttet lære å stake på nytt. Det er et godt eksempel på at vi stadig må utvikle våre prestasjoner. Resultater skapes gjennom kontinuerlig individuell forbedring, i idretten, men også på jobb.

Dame sitter i stol og ser ut på trær
Mette Eng Pedersen setter seg i denne stolen når hun innimellom trenger å koble av på jobb.

Fire kjappe spørsmål

  Hva het den siste boken du leste eller hørte?

 –  Det var Femundens villmark av Lars Monsen og Trond Strømdahl.

 Hva er det første du sjekker på mobilen om morgenen?

–  Jeg sjekker hvordan jeg har sovet på min sportsklokke.

  Hvor vil du helst reise tilbake til?

 – Barcelona hvor det er en fin blanding av by og sjø med mange gode byrom.

  Hvis du kunne jobbe med akkurat det du hadde lyst til, med samme årslønn som i dag, hva ville du valgt da?

 – Da ville jeg valgt å være skitrener for å utvikle utøverne til å prestere optimalt både fysisk og mentalt.

Låst hengelås

Vårt karrieretilbud

Vi hjelper deg med CV, søknad og forberedelser til jobbintervjuet. I tillegg kan våre advokater lese gjennom kontrakten din FØR du signerer.