Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Mann på brygge med batteri

Her holder Tekna-medlem Roar Karlsen (70) en modell av en battericelle utenfor Freyrs lokaler på Lysaker Brygge utenfor Oslo.

70-åring bygger Freyrs gigafabrikk

Tekna-medlem Roar Karlsen (70) leder arbeidet med å bygge batteriselskapet Freyrs nye gigafabrikk i Mo i Rana. Han bidrar til å motvirke en svak utvikling for hvor lenge nordmenn står i jobb.

Nylig kom en avklaring som kan bidra til at 70 år gamle Roar Karlsen vil stå lenger i jobb enn han ellers ville ha tenkt seg. Næringsminister Jan Christian Vestre reiste til Mo i Rana for å lansere Norges første batteristrategi.

«Dersom Norge griper mulighetene kan den norske verdikjeden for batterier sysselsette flere titall tusen personer og omsette for minst 90 milliarder kroner innen 2030. Den globale etterspørselen vokser eksponentielt og Norge har svært gode forutsetninger for å lykkes i dette kappløpet», uttalte næringsministeren til Dagens Næringsliv.

Tegning av planlagt batterifabrikk
Freyr skal bygge Norges første batterifabrikk i Mo i Rana.

Lånefinansiering på 16 milliarder

Med seg i kofferten hadde Vestre 4 milliarder kroner i mulige garantier fra Eksportfinansiering Norge, og i tillegg Norges nye nasjonale batteristrategi som kan utgjøre 16 milliarder kroner i potensiell gjeldsfinansieringsstøtte. Styret i Freyr har vedtatt bygging av Giga Arctic (Gigafabrikk 1 og 2 slått sammen),  batteriselskapets nye gigafabrikk i Mo i Rana. Denne finansieringen kan få innflytelse på hvor lenge 70-åringen Karlsen blir stående i jobben som Plant and Manufacturing Engineering Director i Freyr.  

– ­Jeg har ansvaret for ingeniørene våre som jobber i de to prosjektene vi har, giga factory arctic og pilotfabrikken som er under bygging. Det er en ønskedrøm å få være med i oppstartsfasen på et sånt prosjekt, sier han.

Les også Hun er begynnelsen på 30 000 grønne batteri-jobber

Lever lenger, jobber like lenge

Klimagasser og eldrebølgen er to megatrender hvorav Karlsen står midt i begge deler. Pensjonsutvalget la nylig frem et forslag om at aldersgrensen for pensjon bør oppheves og erstattes med et system der grensen heves i takt med økt levealder. Problemet er at vi lever lenger, men viljen til å også jobbe lenger har stoppet opp. Det gjelder særlig i aldersgruppen 70-74 år, slik diagrammet under viser:

Norge på delt sisteplass

«Norge scorer særlig dårlig i aldersgruppen 70-74 år. Ligger lavest blant landene vist her, sammen med Finland. Bortsett fra Island, er vi det eneste landet som ikke har økning her». Det står det i notatene til diagrammet over i presentasjonen NAV-direktør Ole Christian Lien viste på en forskerkonferanse i april.

Poenget er at SSBs befolkningsprognoser viser en vekst på 53 prosent i aldersgruppen 75+ i 2035. Vi blir flere gamle, men vi vil ikke jobbe mer. Det bekreftes også av et annet diagram som viser at den faktiske avgangsalderen har flatet ut siden 2014, mens ønsket avgangsalder har sunket:

Vil se barnebarna i øynene

Den store eldrebølgen var noe av motivasjonen da Karlsen tok jobben i Freyr i en alder av 67 år i 2019. Da var han blitt statspensjonist som avgått kvalitets- og miljøsjef i NSB.

– Det har jo kommet politiske signaler om at pensjonsfondet kanskje blir tomt på et tidspunkt. Folk må jobbe lenger, og hvorfor ikke jobbe lenger når man har lyst til det. Det var en del av mine vurderinger, men da Freyr kom på banen var det uten tvil.

Karlsen har bakgrunn fra Norsk Hydro slik som Freyr-gründer og styreleder, Torstein Dale Sjøtveit. Etter det jobbet Karlsen i solindustri-selskapet REC fra 2002 til 2012. Da hadde han et ansvar for fabrikkene i Norge og Singapore. Karslen ble ansatt nummer fire i Freyr i 2019.

– Jobbing med noe grønt har vært en viktig del av begrunnelsen for jobb siden før årtusenskiftet. Jeg vil se mine barnebarn inn i øynene.

Færre vil jobbe etter 70

Kari Østerud
Direktør i Senter for seniorpolitikk Kari Østerud

 Senter for seniorpolitikk kjenner årsakene til at færre vil jobbe etter fylte 70 år, men det gjenstår å se om vi klarer å gjøre noe med det.

 – Det er en særlig nedgang i ønsket om å jobbe etter fylte 70 år, og det drar ned gjennomsnittet for ønsket avgangsalder. Vi ser at avgangsalderen påvirkes av tre faktorer: pensjonsordninger, personlige forhold og hvordan du har det på jobben, sier direktør Kari Østerud.

Hun trekker frem en faktor som taler for at Tekna-medlemmene står lenger i jobb enn gjennomsnittet.

– Vi vet at de med høyere utdanning står lenger i jobb, men det varierer litt med yrke og bransje.

Vil gå i den ferdige fabrikken

 Tilbake i Freyrs lokaler på Lysaker lar ikke Karlsen seg lokke til å spå hvor lenge han vil stå i lederjobben i Freyr. Men på spørsmål om han vil være med til ferdigstillingen av gigafabrikken, får tonen en litt annen lyd.

– Jeg har tenkt tanken om å være med på ferdigstillingen av den. Igjen, jeg har ikke satt noen sluttdato. Jeg fokuserer på at det løpende arbeidet blir gjort, men det er en besnærende tanke, ja. Det kunne vært moro å gå i den fabrikken. Jeg skal ikke nekte for at det blir gøy å se den i produksjon.