Råd og tips
Hva har du egentlig krav på når du eller barna dine er syke?
Hvordan skal du kombinere hjemmekontor med sykt barn, og når er du selv syk nok til å logge av?
Det kommer ofte ubeleilig og når du minst venter det. Plutselig står poden der med rennende nese, feber og oppkast, og må være hjemme fra barnehagen eller skolen.
Men hvem skal bli hjemme og ta seg av den syke? Hvordan skal du eventuelt kombinere hjemmekontor med syke barn, og hva med når du selv er syk? Når er du egentlig syk nok til å koble helt av?
Vi har fått familieterapeut Kate Elin Søyland og Teknas jurister til å hjelpe oss med alle spørsmålene våre.
– Se etter likestilte løsninger
– Mange lever i en prestasjonskultur der sykdom bare blir støy og i veien, forteller familieterapeut Søyland.
Hun driver privatpraksisen Åpen dialog i Sandnes, og tar stadig imot par som sliter med å få familiekabalen til å gå opp.
Ifølge Søyland er det veldig variabelt hvordan foreldre fordeler ansvaret for syke barn. Mens noen går i dialog med hverandre og begge vurderer muligheten for å være hjemme, krangler andre om hvem «det er sin tur». I enkelte familier sies det rett ut at noens jobb er viktigere enn andres. Andre ganger ligger det implisitt mellom linjene.
– Prat åpent, og lytt oppriktig til den som ikke er fornøyd med dagens løsning. Bak kritikk og klaging ligger det ofte bare et udekket behov. Se etter løsninger som likestiller dere. Det handler om langt mer enn å måle feber, trøste og gi omsorg, det handler om å ta din partner på alvor og investere i de viktigste relasjonene du har, sier familieterapeuten.
Ikke plikt til å ha hjemmekontor
Når du må være hjemme med syke barn, anbefaler Søyland å delegere bort så mye arbeid som mulig, eventuelt jobbe på kvelden om du har mulighet. Eventuelt la barnet se en hyggelig film hvis du bare må ta et par jobbtelefoner.
– Snakk med arbeidsgiveren din om dilemmaet med at jobben får større og større plass i familie og parforholdet i den private sfæren. Og sørg for å skru helt av jobb av og til. Det har både du og barna godt av. Det er ikke antall timer du jobber, men jobbkvaliteten du bør fokusere på, forklarer hun.
Etter pandemien har hjemmekontor blitt vanlig for mange, noe som gjør det utfordrende å vite om du bør jobbe hjemmefra eller ikke når du er hjemme med syke barn. Bør du jobbe så mye som mulig? Eller kan du fokusere på å ta vare på den lille?
Lene Therese Nilssen og Stina Johnsen er juridiske rådgivere i Tekna. De forteller at det å kombinere syke barn med hjemmekontor, ikke er noe du har plikt til.
– Hvis du ikke har avtalt med arbeidsgiver at du kan jobbe hjemmefra, plikter du å møte på kontoret, med mindre du bruker egenmeldingsdag på grunn av sykt barn. Likeså, har du tatt ut en egenmeldingsdag for å ha omsorg for sykt barn, plikter du ikke å logge på hjemmekontoret, sier Nilssen.
Hva gjør du når du selv er syk?
Ifølge juristene plikter du heller ikke å logge på hjemmefra når du selv er syk og tar en egenmeldingsdag.
– Egenmelding kan kun anvendes for hele dager. Om du er syk en halv dag, kan gradert sykemelding eller permisjon med lønn etter avtale med arbeidsgiver være aktuelt, sier Johnsen.
Med hjemmekontor kan det være fint å kunne jobbe hjemmefra om du har litt hoste eller rennende nese, men det er ikke alltid like lett å vite når du er syk nok til å ta ut egenmelding.
Familieterapeuten anbefaler å lytte til de fysiske og mentale signalene kroppen gir.
– Tar du ikke de på alvor, kan det være fare for at du risikerer en større smell. Ingen er uunnværlig på jobb, selv om det føles slik, understreker Søyland.
Lytt til legen eller partneren din, og vær ærlig med arbeidsgiveren din om hvordan du har det.
– Åpenhet gir som regel god avkastning. Du må tørre å ta litt plass og sette ord på hvorfor du ikke fungerer så bra på jobben akkurat nå. Å få fleksibilitet, støtte og forståelse på jobben gir mer lojalitet og jobbmotivasjon.
Terapeutens tips:
Til foreldre
- Evaluer hjemme. Hva fungerer bra og mindre bra når barna er syke? Hva trenger dere endre på?
- Ha en god plan og vær et godt team, det er ille nok med sykdom i hus. Fokusér på barnets behov og jobb med å skape ro og struktur over dagen.
- Anerkjenn den som tar «det tredje skiftet», det vil si det sosiale og emosjonelle ansvaret for barna. Ring i lunsjen og hør hvordan det går, og gå gjerne hjem en time tidligere, selv om det ikke er helt akutt. Du tar fort den timen igjen på kvelden, men barndommen får du bare en gang.
Til arbeidsgiver
- Vær en sunn og proaktiv bedrift som setter inn enkle tiltak for å fremme en sunnere balanse mellom jobbliv og familieliv. Lytt til dem som vet hvor skoen trykker.
- Ikke glem dem som ikke har partner eller familie hjemme. De kan ha ekstra behov for en liten prat for å se om det er noe som kan tilrettelegges ved sykdom.
- Tilby forebyggende parterapi. Noen bedrifter gir ansatte fri med lønn på planleggingsdager. Se verdien i å være en familievennlig bedrift.
Rettighetene dine ved syke barn
- Til og med det kalenderåret barnet fyller 12 år, har du som forelder rett til permisjon inntil 10 dager per kalenderår ved sykt barn. Har du mer enn to barn, har du rett på 15 dager. Antallet gjelder per forelder.
- Dersom barnet har kronisk eller langvarig sykdom, eller nedsatt funksjonsevne, og det derfor er en markert økning av risiko for at du får fravær fra arbeidet, har arbeidstaker rett til fri i inntil 20 dager hvert kalenderår. Retten til permisjon gjelder til og med det kalenderåret barnet fyller 18 år.
- Dersom du er alene om omsorgen for barnet, har du rett til dobbelt så mange permisjonsdager. Det samme gjelder dersom det er to om omsorgen, men en er langvarig avskåret fra tilsynet med barnet.
- Arbeidstaker har rett til permisjon for å delta i opplæring ved godkjent helseinstitusjon eller offentlig kompetansesenter for å kunne ta seg av og behandle barnet. Her gjelder det ingen begrensninger i antall dager.
- Du har rett til et ubegrenset antall dager permisjon ved innleggelse og opphold på helseinstitusjon, ved behov for kontinuerlig tilsyn og pleie eller dersom barnet har livstruende eller annen svært alvorlig sykdom eller skade. Dersom barnet er psykisk utviklingshemmet, har du rett til permisjon uten hensyn til barnets alder.
- Arbeidstaker har uansett rett til permisjon når det ytes omsorgspenger, pleiepenger eller opplæringspenger fra folketrygden.
Rettighetene dine når du selv er syk
- Dersom du skal bruke egenmelding ved sykdom, må du ha jobbet i bedriften i minst to måneder. Blir du syk før den tid, kreves det sykemelding fra lege. Loven gir deg rett til å benytte egenmelding i inntil tre dager av gangen, i løpet av en periode på 16 dager. Dette kan gjøres inntil fire ganger per år.
- Hvis du blir sykmeldt, vil NAV vurdere om vilkårene for sykepenger er oppfylt.
- Dersom du har redusert arbeidsevne eller arbeidskapasitet, har arbeidsgiver plikt til å tilrettelegge arbeidet.
- Egenmelding kan kun anvendes for hele dager. Hvis du er syk en halv dag, kan gradert sykemelding eller permisjon med lønn etter avtale med arbeidsgiver være aktuelt.
- Det er egne regler for bedrifter med IA-avtale. Her kan den ansatte bruke inntil 24 egenmeldingsdager over en periode på 12 måneder, så lenge hver egenmelding ikke overstiger 8 dager.