Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Bekymret kvinne kjenner på en gutts panne mens hun snakker i telefonen

Råd og tips

Hva har du egentlig krav på når du eller barna dine er syke?

Publisert: 2. juni 2023

Hvordan skal du kombinere hjemmekontor med sykt barn, og når er du selv syk nok til å logge av?

Det kommer ofte ubeleilig og når du minst venter det. Plutselig står poden der med rennende nese, feber og oppkast, og må være hjemme fra barnehagen eller skolen.

Men hvem skal bli hjemme og ta seg av den syke? Hvordan skal du eventuelt kombinere hjemmekontor med syke barn, og hva med når du selv er syk? Når er du egentlig syk nok til å koble helt av?

Vi har fått familieterapeut Kate Elin Søyland og Teknas jurister til å hjelpe oss med alle spørsmålene våre.

Kate Elin Søyland
Kate Elin Søyland, foto Liubov Mikheeva

– Se etter likestilte løsninger

– Mange lever i en prestasjonskultur der sykdom bare blir støy og i veien, forteller familieterapeut Søyland.

Hun driver privatpraksisen Åpen dialog i Sandnes, og tar stadig imot par som sliter med å få familiekabalen til å gå opp.

Ifølge Søyland er det veldig variabelt hvordan foreldre fordeler ansvaret for syke barn. Mens noen går i dialog med hverandre og begge vurderer muligheten for å være hjemme, krangler andre om hvem «det er sin tur». I enkelte familier sies det rett ut at noens jobb er viktigere enn andres. Andre ganger ligger det implisitt mellom linjene.

– Prat åpent, og lytt oppriktig til den som ikke er fornøyd med dagens løsning. Bak kritikk og klaging ligger det ofte bare et udekket behov. Se etter løsninger som likestiller dere. Det handler om langt mer enn å måle feber, trøste og gi omsorg, det handler om å ta din partner på alvor og investere i de viktigste relasjonene du har, sier familieterapeuten.

Ikke plikt til å ha hjemmekontor

Når du må være hjemme med syke barn, anbefaler Søyland å delegere bort så mye arbeid som mulig, eventuelt jobbe på kvelden om du har mulighet. Eventuelt la barnet se en hyggelig film hvis du bare må ta et par jobbtelefoner.

– Snakk med arbeidsgiveren din om dilemmaet med at jobben får større og større plass i familie og parforholdet i den private sfæren. Og sørg for å skru helt av jobb av og til. Det har både du og barna godt av. Det er ikke antall timer du jobber, men jobbkvaliteten du bør fokusere på, forklarer hun.

Etter pandemien har hjemmekontor blitt vanlig for mange, noe som gjør det utfordrende å vite om du bør jobbe hjemmefra eller ikke når du er hjemme med syke barn. Bør du jobbe så mye som mulig? Eller kan du fokusere på å ta vare på den lille?

Lene Therese Nilssen og Stina Johnsen er juridiske rådgivere i Tekna. De forteller at det å kombinere syke barn med hjemmekontor, ikke er noe du har plikt til.

– Hvis du ikke har avtalt med arbeidsgiver at du kan jobbe hjemmefra, plikter du å møte på kontoret, med mindre du bruker egenmeldingsdag på grunn av sykt barn. Likeså, har du tatt ut en egenmeldingsdag for å ha omsorg for sykt barn, plikter du ikke å logge på hjemmekontoret, sier Nilssen.

Hva gjør du når du selv er syk?

Ifølge juristene plikter du heller ikke å logge på hjemmefra når du selv er syk og tar en egenmeldingsdag.

– Egenmelding kan kun anvendes for hele dager. Om du er syk en halv dag, kan gradert sykemelding eller permisjon med lønn etter avtale med arbeidsgiver være aktuelt, sier Johnsen.

Med hjemmekontor kan det være fint å kunne jobbe hjemmefra om du har litt hoste eller rennende nese, men det er ikke alltid like lett å vite når du er syk nok til å ta ut egenmelding.

Familieterapeuten anbefaler å lytte til de fysiske og mentale signalene kroppen gir.

– Tar du ikke de på alvor, kan det være fare for at du risikerer en større smell. Ingen er uunnværlig på jobb, selv om det føles slik, understreker Søyland.


Lytt til legen eller partneren din, og vær ærlig med arbeidsgiveren din om hvordan du har det.

– Åpenhet gir som regel god avkastning. Du må tørre å ta litt plass og sette ord på hvorfor du ikke fungerer så bra på jobben akkurat nå. Å få fleksibilitet, støtte og forståelse på jobben gir mer lojalitet og jobbmotivasjon.

Bli medlem i Tekna og få tilgang til alle våre medlemsfordelerFant du det du lette etter?

Les også