Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Tre personer svømmer

Egen pensjonssparing

Oppdatert: 1. jan. 2022

Teknas anbefaling er: Undersøk tidlig i yrkesperioden hva du ligger an til å få i pensjon. Vurder deretter hvilket behov du har for å ”spare til alderdommen”.

Egen pensjonssparing utgjør øverste del av pyramiden. Den dagen du trapper ned jobbingen eller slutter helt, vil inntekten din bli lavere. Hvor mye lavere, er avhengig av hva du får utbetalt i folketrygd, og hva du får i tjenestepensjon. Noen oppdager hvilke beløp det er snakk om, først på pensjoneringstidspunktet. Da er det imidlertid for sent å starte opp egen pensjonssparing.

Individuell pensjonssparing - IPS

Rammevilkårene for egen pensjonssparing er ikke godt tilrettelagt fra myndighetenes side. Det eneste produktet som fokuseres spesielt til pensjonssparing er IPS (individuell pensjonssparing), som gir mulighet for å spare kr. 15.000 i året med 22 % skattefradrag. Utbetalingsperiode må være minst 10 år, og skatt på ytelsen er også  22%.
Tidligere (endret 1. nov. 2017), ble ytelsen skattlagt som pensjon og var mindre gunstig.  

Livrente, eiendom eller aksjer?

Livrente kan også brukes til pensjonssparing, men har begrensede skattefordeler.  For de fleste vil derfor sparing i eiendom, bank, aksjefond eller i enkeltaksjer være de normale måtene å spare på, også til pensjonsalderen. Det er her ulik risiko og ulike avkastningsutsikter ved de forskjellige produktene. En aksjesparekonto (ASK) forskyver skatten på avkastningen av aksjer og aksjefond frem til uttak.
Det er også god sparing i å nedbetale gjeld. 

Selvstendig næringsdrivende

Selvstendige næringsdrivende kan tegne egen avtale om innskuddspensjon med innskudd på opptil 7 % av personinntekten inntil 12 G pr. år.

Les også