Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Katrine Olsson
KAN FORVENTE MER I LØNN: Du kan stort sett forvente en lønnsøkning når du har blitt leder, sier Katrine Olsson.

Råd og tips

Jeg har blitt leder - hva med lønn?

Oppdatert: 7. nov. 2023

Du har blitt leder, og har fått mer ansvar, andre oppgaver og alt annet som følger med. Men hva kan du egentlig forvente inn på lønnskontoen? Mer enn tidligere, mener spesialrådgiver i Tekna Katrine Olsson.

– Ja, stort sett er det tilfelle. Man får mer ansvar og i mange tilfeller nye oppgaver, for eksempel personalansvar og økonomiansvar. Summen av dette gjør ofte at man også må jobbe mer. I mange tilfeller er det sånn at man ikke får overtidsbetalt som leder fordi man unntas fra arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Summen av merarbeidet og meransvaret bør kompenseres lønnsmessig.

Les mer om ledende og særlig uavhengig stilling her

– Derfor må du reforhandle betingelsene dine når du får tilbud om en lederstilling. Dette gjelder enten denne er internt i bedriften eller ved jobbskifte til ny virksomheten, sier hun.

– Er lønnsamtalen lignende som før, eller er det mye nytt?

– Som leder er man fortsatt ansatt og arbeidstaker- men med lederansvar. Medarbeidersamtaler og lønnssamtaler skal da gjennomføres med din overordnede leder – som før, sier Olsson.

Få tilgang til Teknas lønnsstatistikk

Ditt beste forhandlingskort til lønnsforhandlingen er å se hva andre med din bakgrunn tjener.
Som medlem får du også en av landets beste bank- og forsikringsavtaler og gratis juridisk bistand.   

Hva er lederansvar?

Lederansvar er så mangt.  Er det faglig ledelse for en liten gruppe med ansatte? Eller en direktørstilling med økonomi og personalansvar? Eller noe imellom?

Ofte kommer lederansvar som følge av erfaring og egnethet.  Det er derfor et greit utgangspunkt å bruke eget årskull i statistikken. Ledere ligger gjerne litt høyere lønnet enn resten i sitt kull. Dette er fordi ledere har et større ansvar og stillingene krever erfaring og kompetanse. Øvre kvartil er ofte et greit referansenivå.  I noen tilfeller bør man opp i 90 persentilen.

Ulike variasjoner

Samtidig er det viktig å minne om at geografiske variasjoner og bransje kan gi utslag. Der det er stor konkurranse om din kompetanse er det naturlig at du kan kreve mer i lønn. Stillingen som teknisk sjef vil nok ikke lønnes like godt i Båtsfjord kommune som i Drammen eller Oslo. Samtidig er levekostnader vesensforskjellige.

Ny som leder?

Vi gir deg den beste starten på din nye hverdag som leder!

Har du spørsmål om lønn? Vi hjelper deg!

Finn svar blant våre ofte stilte spørsmål og beste råd, for at du skal få lønnen du fortjener. 

Bransjeforskjeller gir også klare utslag. I privat sektor er olje- og servicebransjen lønnsledende. Private FoU-bedrifter og helsesektoren tilbyr ofte lavere lønn fordi de opplever at de konkurrerer med statlig sektor.

– Hvordan kan Tekna hjelpe deg som ny leder i forhold til lønn?

– Tekna tilbyr rådgiving knyttet til lønn og andre betingelser for alle medlemmer, også de som har lederansvar. Vi oppfordrer derfor alle til å kontakte vår juridiske vakt for rådgiving knyttet til kontrakt og lønnsbetingelser.

Fant du det du lette etter?

Les også