Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
 Espen Johannesen Laeng
VIKTIG MED VERDI: Kommunikasjonsspesialist Espen Johannesen Laeng understreker at vi alltid må fokusere på hva publikum får ut av presentasjonen vår.

Kursinnsikt

Tre tips som tar presentasjonsteknikken din til neste nivå

Publisert: 14. jan. 2022

Slik sørger du for at budskapet ditt formidles til publikummet ditt på best mulig måte.

Ta hendene opp fra lommen. Engasjér deg i publikum. Ikke ha for mye tekst i PowerPoint-fremvisningen.

Om du noensinne har holdt en presentasjon før, har du sannsynligvis fått med deg de grunnleggende elementene som hører hjemme i gode presentasjoner.

Men, skal vi tro kommunikasjonsspesialist Espen Johannesen Laeng handler god presentasjonsteknikk om mye mer enn bare å møte blikket til publikum.

– Din presentasjon skal gi folk verdi. Det er dette det handler om. Når du presenterer er det din jobb å sørge for at folk følger med. Om du ikke er god til å formidle eller har noe av verdi å formidle, vil ikke publikum gi deg oppmerksomhet. Og det gjør de helt rett i, sier Laeng.

Laeng leder Tekna-kurset Presentasjonsteknikk, som gir deg en grundig opplæring i hvordan du blir en god formidler. Her lærer du presentasjonsteknikk som folk husker og får utbytte av.

Under har vi samlet tre gode tips som sørger for at presentasjonen din blir minneverdig.

1) Start med et godt rammeverk

– Når vi forbereder oss på å snakke om noe vi har mye kunnskap om, har vi gjerne veldig mye vi ønsker å formidle. Men, vi har begrenset tid til å snakke om det. Da må vi begrense innholdet. Rammeverket vårt avgrenser presentasjonen, sier Laeng.

Hvem som er mottagerne og hvordan presentasjonen skal holdes, er noen eksempler på det du bør ha i bakhodet under forberedelsene.

Viktigst av alt er at du er tydelig på hva målet med presentasjonen er.

Still deg selv spørsmålene: Hva ønsker du å oppnå med presentasjonen? Hva ønsker du at publikum skal vite, kunne gjøre eller føle etter din presentasjon? Hva skal de ha med seg videre?

– Jeg holder ikke presentasjon kun for moro skyld. Jeg gjør det for å formidle noe, fordi jeg vil at publikum skal bruke informasjonen min til å endre atferd. Jeg skal bygge kunnskap, jeg skal inspirere og jeg skal motivere for å ta i bruk kunnskapen. Målet mitt er at de som sitter foran meg skal få vite hva de trenger å gjøre for å bli bedre til noe, sier Laeng.

2) Bruk språk som gir energi

Med et godt rammeverk i grunnen og et tydelig mål foran deg, er det på tide å tenke på utformingen av presentasjonen din.

Laeng påpeker at selv om du som fagperson sitter på mange interessante fakta, så er det viktig å pakke inn faktaen i et godt språk og språklige virkemidler. Det gjør informasjonen mye mer engasjerende og lettere å forstå.

Blir presentasjonen bestående av ren informasjon kan det nemlig bli tungt i lengden for selv den mest interesserte blant publikum.

– Bruker du eksempler, sammenligninger og enkel historiefortelling blir presentasjonen veldig mye mer spennende for de som hører på. Ikke minst blir det lettere for deg å presentere innholdet på en god måte som gir energi, forklarer Laeng.

Han understreker at metaforer, relevante anekdoter eller oppsummerende triader, bidrar til å opprettholde publikums interesse.

– Det å skape slik energi er så utrolig viktig, og det gjør vi blant annet via språket vi bruker og hvordan vi formidler det.

3) Skap variasjon i presentasjonen

En annen måte å sikre at energien i presentasjonen opprettholdes på, er å hindre at den blir for statisk. Det første du kan gjøre er å forlate talepodiet slik at du kan bruke hele scenen.

– Bevegelse og dynamikk er stikkord her. Ikke bare din bevegelse når du flytter på deg, men en generell variasjon i presentasjonen, sier Laeng.

Microsoft PowerPoint og andre digitale slideshow har for mange blitt malen for presentasjoner, men det er ingenting som hindrer deg i å krydre fremvisningen med andre aktiviteter.

Tegn på tavlen. Slå av presentasjonen og bare prat direkte til salen i noen minutter. Gi ut et fysisk skjema. Bruk en video. Presenterer du for et digitalt publikum kan du kanskje integrere en mulighet for interaksjon gjennom for eksempel verktøy som Mentimeter.com. Dette er veldig enkelt, og kan være veldig virkningsfullt.

Her er det kun kreativiteten som setter grenser.  

Ønsker du å lære mer? Kurset Presentasjonsteknikk viser deg hvordan du bygger opp budskapet ditt på en god og effektiv måte. Her får du maler og mange konkrete tips og triks som hjelper deg med å få med publikum.

Les også