Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
iFarm blir heist på plass
FRA GRUPPE TIL INDIVID: iFarm er et helt nytt, høyteknologisk system for individbasert oppdrett. BioSort er halvveis i arbeidet med prosjektet, som går over fem år.

Kursinnsikt

«Tesla-teknologi» skal revolusjonere oppdrettsbransjen

Publisert: 30. sep. 2022

iFarm bruker teknologien til selvkjørende biler til å få oversikt over hver eneste fisk i en merd – og behandler fisk på individnivå.

– Vi er godt i gang med å bevise at dette er mulig, sier daglig leder Geir Stang Hauge i BioSort.

– I februar sorterte vi for første gang enkeltfisk i en merd, med stor suksess. Da var systemet styrt av personer i båt som trykket på en knapp. Neste skritt er å gjøre dette med sensorikk, forklarer han.

Selskapet er halvveis i utviklingen av et prosjekt som har fått navnet iFarm. Det er en merd der hver enkelt fisk kan sorteres ut ved hjelp av et avansert sensorsystem.

– Det er ingen andre enn oss som jobber med å skille enkeltfisk, og å kunne sortere ut fisk til behandling av for eksempel lakselus. Med iFarm går det fra gruppebehandling til individbasert behandling, utdyper Hauge.

På den måten kan fisk med sykdom eller lakselus få individuell behandling og oppfølging, noe som er langt fra realiteten i dagens oppdrettsnæring. En merd har mellom 150 000 og 200 000 fisk, og alle blir utsatt for den samme behandlingen.

– Lusebehandling er en veldig stor påkjenning for fisken. De dominerende lusebehandlingene i dag gjøres ved at all fisk i en merd blir pumpet over båt, hvor fisken typisk blir ført gjennom lunkent vann eller spylt.

Interessert i bærekraftig havbruk? Sjekk ut Havbrukskonferansen her!

Tar hundrevis av bilder

iFarm er konstruert som en vanlig merd. Størrelsen er 50 meter i diameter og 35 meter dyp.

– I tillegg er det et mottak som primært holder fisk under ti meters dyp. Der er det mindre

lakselus, fordi luselarvene typisk kommer drivende i de øvre vannlagene, forklarer Hauge.

Når fisken svømmer til overflaten for å fylle svømmeblæren, må de svømme gjennom åpninger som er utstyrt med kameraer. Hauge sammenligner det med en selvkjørende Tesla, som ved hjelp av kameraer og sensorer klarer å navigere seg i trafikken.

– Vi har tatt utgangspunkt i den samme teknologien som selvkjørende biler. Det er et unikt belysnings- og kameraoppsett som tar hundrevis av bilder av fisken, fra alle vinkler. Med dette arrangementet får vi hele populasjonen i merden til å svømme forbi et sensoranlegg én til to ganger i uken.

Helsejournal for hver fisk

Grunnideen er å kunne følge hvert enkeltindivid og lage en helsejournal for hver fisk, basert på det prikkete mønsteret til laksen. Å følge hele populasjonen på denne måten vil gi uvurderlig innsikt og kunnskap om lakselus, sykdom og smitte blant oppdrettsfisk, som det ifølge Hauge finnes lite av i dag.

Hauge håper at iFarm kan bidra til å redusere dødeligheten til oppdrettsfisk betraktelig. I dag er det en dødelighet på 15-20 prosent, fra fisken er 100 gram til de slaktes etter halvannet år når de er 4,5 til 5 kilo.

– Vi vil også kunne gi større grad av historikk om fisken til forbrukeren, og kunne si at fisken har hatt det bra. Det er mye fokus på sporbarhet i næringen, men i dag er det kun per merd.

Lyst til å høre mer om iFarm? Delta på konferansen om fremtidens sjømatnæring her!

Les også