Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Sverre Gjestrum med Quiz! grafikk
EKSPERT: Sverre Gjestrum kan faget sitt, men hvordan er han som quizmaster?

Kursinnsikt

Ta quizen: Er du en mester i prosjektledelse?

Bryn deg på spørsmålene en god prosjektleder bør kunne.

– I dag er kunnskapen tilgjengelig for alle, så dersom du ikke oppdaterer deg, faller du fort gjennom. Da står du igjen med gammel kunnskap, metoder og teknikker som fungerte for 20 år siden, men ikke i dag, forteller Sverre Gjestrum.

De siste tyve årene har han lært opp prosjektledere i både offentlig og privat sektor. Nå leder han Teknas prosjektskole, der du lærer å planlegge, gjennomføre og evaluere prosjekter.  

Skal du holde tritt i en verden i stadig utvikling, må du utsette deg for forandring, så du ikke gror fast i gamle spor. Så hva kreves av en god prosjektleder i dag?

Pssst ... Sjekk ut prosjektleder-quizen lenger ned i saken!

Dette kreves av en prosjektleder

Som prosjektleder er du den samlende kraften, hvor hovedoppgaven din er å peke på målene, fordele oppgaver og få frem det beste hos hver enkelt.

– Du må sørge for tilrettelegging og at folk får arbeidsro. Når noe butter, som det gjør i de fleste prosjekter, er det din oppgave å få problemene på bordet, involvere de rette folkene og sørge for at hindringer ryddes av veien, forteller Gjestrum.

Derfor bør du holde deg oppdatert

Gjestrum mener prosjektlederrollen har endret seg vesentlig de siste 20 årene. Mye takket være teknologi går alt raskere og gir oss helt andre muligheter å kommunisere på.

– Beskrivelser, tegninger og beslutninger er tilgjengelig for alle bare sekunder etter de er ferdigstilt. Videre gjør databaser at historiske data kan gjenbrukes og at folk kan delta i møter uavhengig av hvor i verden de er, sier Gjestrum.

I dag kan vi kommunisere og bidra mye mer effektivt enn noen gang tidligere, og den enkeltes kompetanse kan nyttiggjøres mye enklere enn for bare noen år siden.

Ifølge Gjestrum er tiden for de gamle autoritære prosjektlederne, som selv mener å ha alle svarene, i ferd med å renne ut. Inn kommer prosjektlederen som ved hjelp av moderne metoder og virkemidler, klarer å legge til rette for at god samhandling kan skje.

– Prosjekter er forskjellige, og prosjektlederen må selv lage oppskriften for sitt prosjekt. Noen ganger er oppskriften en lineær gjennomføring der prosjektet i størst mulig grad skal følge planene, mens andre ganger velges en smidig fremgangsmåte der veien blir til mer underveis, sier han og legger til:

– Mange nyttige metoder og verktøy kan kjøpes, men det er viktig å vite at det ikke er disse som skaper resultatene – det er det menneskene som gjør.

Her kan du teste kunnskapene dine om prosjektledelse. Er du så god som du tror, eller trenger du en liten oppdatering?

Får du ikke opp quizen? Klikk her!

Les også