Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Elias Bjørne sammen med roboten Spot og Kollega
SAMSPILL: Seniorforsker Elias Bjørne i Cognite jobber med å utvikle Spot til å utføre mer kompliserte oppgaver, blant annet ved hjelp av Cognite Data Fusion.

Kursinnsikt

Spot er en av verdens mest avanserte roboter

Publisert: 12. aug. 2021

Robothunden Spot kan både se og høre. Snart er den ute på jobb i norsk industri.

Spot kalles den firbente robothunden som er utviklet av Boston Dynamics, og som er på full fart inn i norsk industri.

– Det er en av de mest avanserte robotene som finnes. Den er utrolig robust og stabil, forteller senior dataforsker Elias Bjørne i Cognite.

Selv om Spot er en robust og solid plattform, trengs det spesialtilpasset software som vil gjøre den nyttig ute i felt. Det er her Bjørne, med hjelp fra løsninger som Cognite Data Fusion, kommer inn og hjelper Spot å utføre mer kompliserte oppgaver.

Han tror at flere robothunder vil være på jobb rundt om i Norge i løpet av et års tid. Nå gjenstår bare de siste finjusteringene, slik at Spot gjør akkurat den jobben den enkelte bedrift har behov for.

Bjørne har hatt hovedansvaret for utviklingen på Spot, og var en av de første i verden som testet den firbente roboten offshore. På oljeplattformen Skarv i Norskehavet fikk Bjørne testet om Spot ble sjøsyk, hvordan mobiliteten dens var og hvordan kommunikasjonen med Spot fungerte. I tillegg fikk en kollega som satt på land, styre Spot fra hjemmekontoret.

– Ved å fjernstyre Spot kan den ta oppdrag dit du ikke vil sende mennesker. Eneste ulempen foreløpig er at det krever et godt nettverk. Vi tror 5G vil bidra til å større tilkomstmuligheter. Foreløpig bruker vi 4G og wifi, forklarer Bjørne.

Er du opptatt av IT og telekommunikasjon? Møt myndigheter, operatører, engineeringselskaper, leverandører og akademia på konferansen Telekommunikasjon Offshore 2021! Les hvilke forelesere som kommer her!

Kan høre ulyder

Spot kan brukes til en rekke arbeidsoppgaver. Ifølge Bjørne er det bare fantasien som setter grenser for hvilke oppgaver det er.

Foreløpig er Spot i stand til å ta bilder med et 360 graders kamera, den kan gjøre analoge sensormålinger og ta detaljerte bilder med PTZ-kamera. Ved å bruke et infrarødt kamera er Spot i stand til å se om det for eksempel er varmeproblemer med en bryter. Spot kan også bruke et akustisk kamera, utviklet av Squarehead Technology, slik at den kan høre.

– Da kan du høre rundt i rommet hvor en ulyd kommer fra, og Spot kan gi beskjed om det er noe som ikke stemmer, forteller dataforskeren.

Langt fra en støvsugerrobot

Spot er først og fremst en ressurs når det gjelder gjentagende oppgaver, som å gå kontrollrunder på en oljeplattform. Den blir aldri sliten, og aldri lei.

– Mange kunder trenger noen som kan drive visuell, generell inspeksjon. Spot kan steppe inn og gjøre disse inspeksjonene, utdyper Bjørne.

Spots motoriske ferdigheter er så gode, at den kan åpne dører og selv komme seg frem overalt uten å bli forhindret.

– De fleste som har sett en støvsugerroboter vet at det er lite som skal til for å sette den ut av spill. Spot vil aldri bli satt ut om det står noe i veien – enten det er dørkarmer, trapper eller lignende. Den unngår kollisjoner. Vi har faktisk en Spot gående rundt på kontoret, sier han.

700 000 kroners-klassen

Spot er ikke i seg selv i stand til å håndtere data, men er knyttet opp til en digital tvilling. Spot er kroppen, mens den digitale tvillingen er hjernen som leser av og setter informasjonen i system. Ved å sende data til tvillingen, blir informasjonen tilgjengelig og lesbar for eksempel på et dashboard.

– Spot er designet på en generell plattform, du kan tenke deg en mobiltelefon uten apper. Grunnfunksjonene er på plass, men roboten må kunne snakke med datasystemene for at ting skal kunne gjøres automatisk, forklarer Bjørne.

Prisen for Spot er foreløpig rundt 700 000 kroner. Bjørne spår at denne type teknologi i felt vil bli mer populær fremover, og at prisen vil gå ned.

– Prisen for en sånn robot er liten når man kan unngå å sette menneskeliv i fare.

Vil du vite enda mer om Spot og jobben til Elias Bjørne? Bli med på konferansen Telekommunikasjon Offshore 2021! Les mer om programmet og meld deg på her!

Les også