Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av et stjernebilde av to symetrische baby i hvite linjer på sort stjernehimmel
TO DRÅPER VANN: En digital tvilling er en digital eller virtuell kopi av en fysisk ting som finnes i den virkelige verdenen.

Kursinnsikt

Helt enkelt: Hva er en digital tvilling – og hva kan den brukes til?

Publisert: 12. okt. 2020

Digitale tvillinger er i ferd med å bli en del av norsk industri. De effektiviserer, reduserer kostnader og brukes til å lage bedre produkter.

Digitale tvillinger er et naturlig neste steg i digitaliseringsprosessen, og blir et viktig konkurransefortrinn for mange bedrifter fremover, mener Håkon Bull Hove. Han er teknisk konsulent for IT-bedriften EDR Medeso og leder Tekna-kurset Introduksjon til konseptet digitale tvillinger.

Men hva er egentlig en digital tvilling, og hva er den godt for? I denne saken gir vi deg et raskt overblikk over hva du bør vite.

1. Hva er en digital tvilling – helt enkelt?

En digital tvilling er gjerne definert som en digital eller virtuell kopi av en fysisk ting som finnes i den virkelige verdenen.

Det er likevel ikke helt nok. Du får jo en digital kopi bare ved å skanne et bilde eller lage en 3d-modell av en gjenstand. Det gjør ikke datafilen til en «digital tvilling» i denne betydningen.

Men hva hvis du monterer sensorer på den fysiske gjenstanden, slik at hvis noen beveger på den, så plukker den digitale kopien opp endringene også? Da nærmer vi oss.

La oss se på et annet eksempel: Vi lager en digital modell av et kontorbygg med alle rommene, dørene og vinduene. All data om bygningen ligger inne i denne modellen, og er lett tilgjengelig for de som trenger tilgang. For å holde tvillingen i live – og gjøre den «smart» – er vi avhengige av å montere sensorer på bygget. Sensorene plukker for eksempel opp svingninger i temperatur og luftkvalitet i hvert rom. Den teller også hvor mange mennesker som oppholder seg der og varsler når noe skjer med strømnettet og rørsystemet. Da har vi en digital tvilling.

Det lages også tvillinger av fabrikker, flyplasser og oljeplattformer. De er bygget på teknologi som 3D-simulering, tingenes internett, skybaserte løsninger og kunstig intelligens.

Hva kan bedriften din bruke digitale tvillinger til? Tekna-kurset Introduksjon til konseptet digitale tvillinger gir deg et perfekt utgangspunkt for å finne ut hvordan bedriften din kan dra nytte av teknologien.

2. Hva kan du bruke en digital tvilling til?

– Digitale tvillinger er noe som kan gi en bedrift et kjempestort konkurransefortrinn, forteller Hove.

Digitale tvillinger har flere bruksområder, som overvåkning, å forutse fremtiden eller teste what-if scenarioer.

1) Overvåkning

Den digitale tvillingen gir deg enkelt tilgang til det som kan være kompleks informasjon. For eksempel: En identisk 3D-versjon av en oljeplattform som oppdateres i sanntid. Det vil si at hvis et rør slår lekk, vil det også vises i tvillingen.

Sanntidsdata fra sensorer er hyllevare. Men simuleringsalgoritmer i den digitale tvillingen gir deg innsikt i hva som skjer med hele produktet, også på steder hvor du ikke har sensorer. Disse virtuelle sensorene kan så leses av i skyen via en laptop peller nettbrett – fra potensielt hele verden.

Teknologien vil gjøre det enkelt å holde oversikt over produktet – enten du skal fjernstyre eller inspisere plattformen.

2) Forutse fremtiden

Tvillingen kan også hjelpe deg til å predikere hva som kommer til å skje i fremtiden.

De fleste produkter er laget for å vare et gitt antall år, og er avhenging av inspeksjoner og service underveis. Dette gjelder både relativt små komponenter som for eksempel en pumpe, eller et komplekst system av komponenter som for eksempel en fabrikk eller en oljeplattform.

Hvor lang gjenstående levetid har produktet? Og når bør du utføre vedlikehold? Dette vil tvillingen fortelle deg, slik at du kan optimalisere vedlikeholdsplanene. Det gjør at du slipper å bytte ut deler før det er nødvendig.

Eier du en offshore vindmøllepark betaler du trolig veldig mye penger for å undersøke vindmøllene dine og holde de ved like. Servicebåter må jevnlig ut å inspisere og gjøre reparasjoner. Med en digital tvilling av vindmølleparken får du beskjed når noe må repareres, og du kan dermed kutte ned på antall båtturer drastisk. Besparelsene kan være avgjørende for at bedriften går i pluss.

3) What-if scenarioer

En annen situasjon der en digital tvilling kan gi deg verdifull informasjon, er å virtuelt teste what-if scenarioer.

Hva skjer i et trykksatt rørsystem om du åpner eller lukker en ventil? Hvor mye ekstra slitasje vil en gass-turbin pådra seg om man kjører den med en høyere hastighet?

Hensikten med digitale tvillinger er å gi deg informasjon, slik at du kan ta bedre beslutninger. I noen tilfeller kan man også gjøre den fysiske gjenstanden autonom. Tvillingene må uansett være oversiktelige og enkle å forstå, og gi deg svar på spørsmål du faktisk lurer på.

3. Er digitale tvillinger en ny teknologi?

Nei, digitale tvillinger er ikke noe nytt. Men, det finnes ulike nivåer av digitale tvillinger – alt fra helt enkle til mer kompliserte. Oljebransjen har brukt enkle versjoner i flere tiår allerede. De siste årene har imidlertid mulighetene for hva man kan gjøre med dem økt kolossalt.

– En digital tvilling kan være effektiv tjener som sitter med et mindre regneark og gir deg oppdaterte svar hver eneste sekund. Eller det kan være som en assistent som konstant kjører en svær simulering på 500 kjerner på en gang, illustrerer kursleder Hove.

4. Hvor kan jeg lære mer om digitale tvillinger?

Tekna-kurset Introduksjon til konseptet digitale tvillinger gir deg en god oversikt over hva digitale tvillinger er, og hva teknologien kan gjøre for bedriften din.

– Digital tvilling er blitt et buzzord, men på kurset koker vi det ned til hva dette kan ha å si for enkeltbedrifter i dag, sier Hove.

Les også