Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av et middelhavsby i solnedgang

Kursinnsikt

Slik planlegger du utenlandsturen

Publisert: 8. apr. 2019

Av nordmennene som skal bort i påsken, reiser omtrent én av fire til utlandet.

Du har fri fra jobb, du har bestilt reise og overnatting. Da skulle vel alt være tatt hånd om. Eller?

For de fleste av oss er det nok greit å planlegge ferien litt mer i detalj. Og for noen av oss er det helt avgjørende at hver eneste dag er fylt opp med aktiviteter, hvis ferien ikke skal ende i et salig kaos.

Så hvilke forberedelser bør du gjøre før påskeferien i utlandet braker løs? Vi har samlet noen tips:

Forankring

Mange prosjekter strander fordi det ikke er godt nok «forankret». Det kan stikke kjepper i hjulene for ferien din også. Forankring vil si at de involverte er informert om og føler seg knyttet til prosjektet. Første steg er selvfølgelig at utenlandsturen passer inn i alles påskeplaner. Deretter er det en stor fordel om alle føler seg hørt og involvert i planleggingen.

Høytider og åpningstider

Er museet dere vil besøke åpent? Nedturen kan føles overveldende stor når du har drasset med deg hele familien i bussen, t-banen eller i leiebilen, også møter dere en stengt dør.

Påsketips: Det er forskjellige praksiser fra land til land på hvor mye som er åpent i påsken. Derfor er det lurt å sikre deg at museer, utesteder og restauranter som du vil besøke, faktisk er åpent når dere er der.

Pakking

Gå metodisk til verks! Gå grundig gjennom hva dere trenger å ta med dere på tur, og skriv gjerne en liste. Dette bør helst ikke gjøres kvelden før avreise! Da skyter sannsynligheten for at du glemmer noe i været, dessuten blir det vanskeligere å skaffe deg ting du ikke har.

Påsketips: Sjekk værmeldingen før du begynner å pakke ned klærne.

Reservasjoner

Det er lurt å ha noen holdepunkter som ferieturen organiseres rundt. Gjør litt research. Sjekk for eksempel ut Tripadvisor, og bestill bord på en god restaurant.

Påsketips: Be alle om å foreslå én eller to aktiviteter dere kan gjøre eller steder dere kan besøke, også stemmer dere over forslagene.

Prosjektleder

Hver sosiale gruppe har sine særegne trekk, og det er ikke slik at én ledelsesstil passer til alle. For en vennegjeng passer det kanskje med et flertallsstyre, mens for en familie kan det av og til passe med en tydelig prosjektleder. Det finnes både fordeler og ulemper med et flertallsstyre. På den ene siden vil det ta mye tid dersom de skal diskutere seg frem til enighet for hver beslutning, på den andre siden kan det være en fordel at alle føler seg delaktige hele veien.

Prosjekttips: En måte å løse lederproblemet på, er å dele på ansvaret. Hvert medlem i gruppen kan få én dag til å være prosjektleder, som tar beslutninger og har ansvaret for at alt går rett for seg.

Gyldig pass

Hvert år utsteder norske myndigheter tusenvis av det oransje, håndskrevne nødpasset. I 2017 var antallet hele 30 000. Du kan søke om nødpass på politienhetene på flyplassene i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Nødpass koster det samme som et vanlig pass, altså 450 kroner for voksne og 270 kroner for barn under 16 år, og er gyldig for én reise.

Påsketips: Om uhellet skulle være ute, og du ikke finner passet ditt: Det er ikke mulig å forhåndsbestille time for nødpass på Gardermoen, så det gjelder å være tidlig ute!

Hundepass og surdeigshotell

Skal du hverken ha med deg bikkja eller surdeigskulturen på ferie? Forhør deg med venner og kjente i god tid om de kan passe på hunden eller bakteriekulturen din. Hvis ikke er det selvfølgelig mulig å booke plass hos en kennel eller et surdeigshotell.

Reiseforsikring

Sjekk hvilke dekninger du har, og hvorvidt du bør oppgradere forsikringer. Husk at du som Tekna-medlem får gunstige betingelser på reiseforsikring hos Gjensidige!

Les også