Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av Monopol

Kursinnsikt

Slik får du mest ut av hjemmeferien

Publisert: 8. apr. 2019

På tross av at spørsmålet «hvor skal du i påsken?» gjentas hyppig, er svaret for nesten halvparten av oss «ingen steder». 45 prosent av oss skal nemlig være hjemme i høytiden.

Hjemmeferie er digg. Du slipper å stå opp grytidlig for å rekke et fly og stå i uendelige køer på flyplassen eller på veien opp til påskefjellet. Det er dessuten økonomisk smart, miljøvennlig, trendy – og ikke minst gøy!

Her er det du bør tenke på før ferien begynner:

Forankring

Mange prosjekter strander fordi det ikke er godt nok «forankret». Det kan stikke kjepper i hjulene for ferien din også. Forankring vil si at de involverte er informert om og føler seg knyttet til prosjektet. Første steg er selvfølgelig at planene for hjemmeferien passer for alle. Deretter er det en stor fordel om alle føler seg hørt og involvert i planleggingen.

En måte å sikre at du får mest ut av hjemmeferien, også kalt staycation, er å planlegge den som om du skulle på tur. Det er nå du har tid til å gjøre alle de tingene du kanskje ikke får tid til i en travel hverdag. Det kan være:

  • Lange, late morgener der familien spiser digg frokost sammen. Dere kan lage en hotellfrokost hjemme med hjemmebakt brød, ferskpresset juice, eggerøre, bacon, kaffe og nystekte vafler.
  • Skituren, sykkelturen, fisketuren du lenge har hatt lyst til.
  • Telttur med hele familien. Enten i hagen eller i skogen.
  • Bestille bord på den nye restauranten du ikke har besøkt ennå.
  • Besøke et museum eller et galleri.
  • Lese boken du lenge har hatt lyst til å lese. Påsketips: Liker du krim? Her er et par tips: Norske kritikere utropte svenske 1793 til den beste krimbok. Franske Vuggesang er også kommet på norsk, boken som har solgt nær en million i hjemlandet og har blitt rost i skyene av kritikerne. VG har flere krimhøydepunkter å merke seg.

Og er du interessert i å legge noen nye planer, er nettsidene til Visit Norway fullpakket med tips til steder du kan besøke, uansett hvor du befinner deg i Norge.

Åpningstidene til vinmonopolet

Vinmonopolet er stengt på skjærtorsdag og langfredag, samt første og andre påskedag. Åpningstiden på påskeaften vil være 10.00 - 15.00, som på en helt vanlig lørdag, over nesten hele landet. Husk også at salget pleier å stenge tidligere på onsdagen før påskehelgen.

Påsketips: Du kan bestille varer på nett og hente de på polet, så slipper du kaoset som kan utarte seg rundt påske.

Aktivitetsplan

Planlegg ferien som om du skulle på reise: Vær turist i egen by. Vandre gatelangs, reserver bord på restaurant, dra på spa. Sjekk Tripadvisor for å se hva som er de største severdighetene i og rundt hjembyen din.

Påsketips: Planlegg én aktivitet hver dag. Da senker dere tempoet, har rom for å være impulsive, samtidig som dere får noe ut av hver dag.

Prosjektleder

Hver sosiale gruppe har sine særegne trekk, og det er ikke slik at én ledelsesstil passer til alle. For en vennegjeng passer det kanskje med et flertallsstyre, mens for en familie kan det av og til passe med en tydelig prosjektleder. Det finnes både fordeler og ulemper med et flertallsstyre. På den ene siden vil det ta mye tid dersom de skal diskutere seg frem til enighet for hver beslutning, på den andre siden kan det være en fordel at alle føler seg delaktige hele veien.

Prosjekttips: En måte å løse lederproblemet på, er å dele på ansvaret. Hvert medlem i gruppen kan få én dag til å være prosjektleder, som tar beslutninger og har ansvaret for at alt går rett for seg.

Filmer og TV-serier

For mange av oss er det noe eget med å samles foran fjernsynet i påsken for å se på påskekrim eller andre stemningsfulle serier og filmer.

Påsketips: I stedet for å lete hvileløst fra kanal til kanal for noe å se på til kveldskosen, ha en plan klar.

Prosjekttips: Gjør research og finn noen gode forslag til filmer, serier eller programmer dere kan se på sammen , eller – enda bedre! – delegér oppgaven til noen andre. Det letter på arbeidsmengden din, samtidig som det bidrar til å forankre flere til det felles påskeprosjektet.

Kino: Påsken er også en ypperlig anledning til å dra på kino. For eksempel så går den kritikerroste familiefilmen «Den fantastiske fakiren som gjemte seg i et IKEA-skap», og ikke minst Robert Redfords (82) «avskjedsfilm» Den siste gentleman, som handler om den høflige bankraneren Forrest Tucker. En fullstendig oversikt over hvilke filmer som går finner du på Filmweb.

Ikke glem brettspill

Dette er den klassiske ferieaktiviteten. Let frem det gamle Trivial Pursuit-spillet, børst støvet av Monopol og finn frem alle terningene til Yatzy.

Påsketips: Hvis dere føler dere spesielt eventyrlystne, kan dere også gå til innkjøp av et nytt brettspill. Det kommer stadig spennende kvalitetsspill på markedet. Gjør litt research på nett på forhånd, det finnes flere årlige kåringer av beste nyvinninger i brettspillenes verden, for eksempel tyske Spiel des Jahres.

Les også