Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av en hytte dekket i snø

Kursinnsikt

Slik planlegger du hytteferien

Publisert: 8. apr. 2019

Hytteferie hører til påsken for mange nordmenn. Av nordmennene som skal ut på tur i påsken, drar hele seks av ti på hytta.

Her er det du bør tenke på før avreise:

Forankring

Mange prosjekter strander fordi det ikke er godt nok «forankret». Det kan stikke kjepper i hjulene for ferien din også. Forankring vil si at de involverte er informert om og føler seg knyttet til prosjektet. Første steg er selvfølgelig at hytteturen passer inn i alles påskeplaner. Deretter er det en stor fordel om alle føler seg hørt og involvert i planleggingen.

Værmeldingen

Husk at det kan være betydelig kaldere på fjellhytta enn i lavlandet. En ellers nydelig fjelltur med ski på beina kan bli grundig ødelagt, dersom du hutrer deg oppover løypa.

Påsketips: Følg med på langtidsvarselet i dagene før avreise.

Pakking

Gå metodisk til verks! Gå grundig gjennom hva dere trenger å ta med dere på tur, og skriv gjerne en liste. Dette bør helst ikke gjøres kvelden før avreise! Da skyter sannsynligheten for at du glemmer noe i været, og dessuten blir det vanskeligere å skaffe deg ting du ikke har.

Påsketips: Ta med solbriller! Solen pleier å titte frem i påsken, og hvit snø reflekterer sollyset. Det er kanskje allment kjent, men likevel så irriterende lett å glemme.

Prosjekttips: Se det for deg: Du har løftet og båret og pakket bilen i en time, og du har fått bekreftet at det ikke er noe mer som skal presses inn i bilen. Men så kommer plutselig din bedre halvdel og sier at hun «bare har tre vesker til» eller at han «bare har ett skipar ekstra». Og akkurat når du tror at du kanskje har funnet litt ekstra rom, så kommer ungene med tre bamser ekstra hver. Da gjelder det å puste rolig. Det er greit å vite, først som sist, at ingen prosjektplaner tåler det første møtet med virkeligheten. Så forbered deg på å være fleksibel!

Prosjektleder

Hver sosiale gruppe har sine særegne trekk, og det er ikke slik at èn ledelsesstil passer for alle. For en vennegjeng passer det kanskje med et flertallsstyre, mens for en familie kan det av og til passe med én tydelig prosjektleder. Det finnes både fordeler og ulemper med et flertallsstyre. På den ene siden vil det ta mye tid dersom de skal diskutere seg frem til enighet for hver beslutning, på den andre siden kan det være en fordel at alle føler seg delaktige hele veien.

Prosjekttips: En måte å løse lederproblemet på, er å dele på ansvaret. Hvert medlem i gruppen kan få én dag til å være prosjektleder, som tar beslutninger og har ansvaret for at alt går rett for seg.

Brettspill

Dette er den klassiske ferieaktiviteten. Let frem det gamle Trivial Pursuit-spillet, børst støvet av Monopol og finn frem alle terningene til Yatzy.

Påsketips: Hvis dere føler dere spesielt eventyrlystne, kan dere også gå til innkjøp av et nytt brettspill. Det kommer stadig spennende kvalitetsspill på markedet. Gjør litt research på nett på forhånd – det finnes flere årlige kåringer av beste nyvinninger i brettspillenes verden, for eksempel tyske Spiel des Jahres.

Åpningstidene til vinmonopolet

Vinmonopolet er stengt på skjærtorsdag og langfredag, samt første og andre påskedag. Åpningstiden på påskeaften vil være 10.00 - 15.00, som på en helt vanlig lørdag, over nesten hele landet. Husk også at salget pleier å stenge tidligere på onsdagen før påskehelga.

Påsketips: Du kan bestille varer på nett, så slipper du kaoset som kan utarte seg rundt påske. Du kan få varene levert rett hjem, på posten eller på vinmonopolet.

Kjøre til fjells

Mange tar hele påskeuken fri, og trafikken kan være aller verst fredagen før palmesøndag.

Påsketips: – Tør å være litt kylling i påsken. Senk farten, følg køen og dropp farlige forbikjøringer. Du sparer lite tid på å ta vågale valg i trafikken, men utsetter både deg og andre for fare, rådet vegdirektør Terje Moe Gustavsen til TV2 i fjor.

Elbil og lading

Stadig flere av oss har byttet ut den gamle dieselbilen med en elektrisk. Over 160 000 elbiler ruller nå rundt på norske veier, og mange av dem vil nok ta med seg sine eiere til hytta i påsken. Det bør gå fint. Det skal være hurtigladere for minst hver 50. kilometer langs nær sagt alle hovedveier. Er du usikker på hvor de er, kan du laste ned en mengde apper i Apples App Store eller Androids Google Play.

Påsketips: Husk at stedene med de aller beste bollene, gjerne også har de aller lengste køene.

Prosjekttips: For å opprettholde den vaklevorne moralen i gruppa er det derimot smart å legge inn et besøk til butikken med de beste bollene, bare lad bilen et annet sted!

Filmer og TV-serier

For mange av oss er det noe eget med å samles foran fjernsynet i påsken for å se på påskekrim eller andre stemningsfulle serier og filmer.

Påsketips: I stedet for å lete hvileløst fra kanal til kanal for noe å se på til kveldskosen, ha en plan klar.

Prosjekttips: Gjør research og finn noen gode forslag til filmer, serier eller programmer dere kan se på sammen , eller – enda bedre! – delegér oppgaven til noen andre. Det letter på arbeidsmengden din, samtidig som det bidrar til å forankre den andre til påskeprosjektet deres.

Les også